Sari la conținut

Instalatie electrica la o locuinta veche

Mihai3

Postări Recomandate

Recent, am intervenit intr-un tablou electric de la o casa construita in anii '70 si am modificat circuitele de priza si iluminare prin separarea acestora pe sigurante diferite. Siguranta generala este de 25A. Tabloul era realizat cu sigurante automate, inca de dinainte de interventia mea. Am dorit sa fac separarea circuitelor pentru a nu opri curentul la toate prizele sau toate luminile din casa atunci cand se intervine de exemplu pentru schimbarea unui intrerupator sau a unei prize. Am vazut ca din tablou pleaca 2 circuite de prize, un circuit pt o jumatate din casa si celalalt pt cealalta jumatate. Primul circuit de priza are conductorul de faza de AFY 2.5mmp (am identificat prin comparatia cu un fir de cupru de 2.5mmp), iar al doilea are sectiunea de 4mmp (tot AFY). Am desfacut o priza de pe primul circuit si am constatat ca firul de faza este de 2.5mmp (AFY) iar cel de nul este de 4mmp (AFY). Initial, ambele circuite de prize erau legate la o siguranta de 16A.

Cel mai probabil problema este ca am intervenit si am montat pe circuitul cu conductorul de faza de 2.5mmp (AFY) o siguranta de 16A (curba C).

Ar fi recomandat sa montez o siguranta de 10A pe acel circuit ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Era bun in completare o mica schita monofilara ca sa nu facem integrale.

Siguranta se alege in functie de curentul maxim admis in conductor si consumatori. La Cu de 2.5mmp merge 16A sau 20A curba B sau C (depinde de natura consumatorilor sau cel mai puternic consumator). Iar la circuite electrice realizate din Cu de 4mmp merge o siguranta de 25A.

Ca sa-ti raspund exact daca sa montezi acea siguranta de 10A pe acel circuit, trebuie sa-mi spui destinatia acelui circuit, ce consum va avea, conductorul am inteles ca e de 2.5mmp! De asta spuneam ca o schita monofilara face cat o mie de cuvinte.

Link spre comentariu

Vorba utilizatorului de mai sus, postati o schema monofilara cu cele doua situatii: ce ati gasit si ce ati facut, mentionand si consumatori pe fiecare circuit si o lungime aproximativa a acestor circuite.

Link spre comentariu

In cele din urma, am avut ocazia sa discut cu reprezentantul firmei care face renovarea casei si acesta mi-a spus ca ar fi bine sa inlocuiesc toata instalatia electrica. Din acest motiv cred ca nu mai are sens sa mai discutam pe tema anterioara, fiindca instalatia veche de aluminiu se va elimina.

Pe durata renovarii, se va realiza un tavan fals si mi s-a spus ca as putea ascunde cablurile in acel tavan si ca as putea folosi cablu ignifug (cyyf) sau cablu myym in tub ignifug (3x1.5 pentru lumina si 3x2.5 pentru prize). Din tavan voi monta cablurile prin tub pana la prize si intrerupatoare.

Link spre comentariu

La 01.06.2022 la 6:02, Mihai3 a spus:

... din tablou pleaca 2 circuite de prize, un circuit pt o jumatate din casa si celalalt pt cealalta jumatate. ...

Se pot monta in derivatie doua sau mai multe panouri de protectie, caz in care poti avea 2n circuite. Adica, fiecare panou montat suplimentar, adauga 2 circuite independente.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Am decis sa fac instalatia electrica in tavanul fals din gips carton si as dori sa stiu daca cablul (CYY-F 3x2.5mmp) trebuie introdus in tub copex sau este suficient numai sa se fixeze pe tavanul existent, de exemplu folosind banda perforata, subururi si dibluri ?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Am construit tabloul si am folosit urmatoarele sigurante:

1. general 25A 2p

2. prizele noi 4x16A 1p+n

3. prizele vechi 4x10A 1p+n

4. lumina 3x6A 1p+n

Toate sigurantele curba C.

Am facut o proba, la o priza veche unde am siguranta 1p+n C10, am facut scurt pe direct si a declansat atat siguranta generala (C25, 2p) cat si siguranta C10 (1p+n).

E normal sa declanseze si generala ? Fiind bipolara, a sesizat mai repede cresterea curentului pe nul, decat cea 1p+n ?

Am incercat cu o sarcina de aprox. 4kW (resou, termosuflanta si pistol cu aer cald) si siguranta C10 a declansat in cateva secunde.

Link spre comentariu

• 1 month later...

Mai am inca o nelamurire despre impamantare: la prizele vechi am o impamantare care vine de BMPM (unde se face tratarea nulului).

La prizele noi, doresc sa am de asemenea impamantare. Am tot cautat prin zona tabloului cablurile de impamantare de la prizele vechi dar nu le-am gasit.

Ce as putea face in aceasta situatie ca sa am impamantare functionala la prizele noi ?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Acum 4 ore, Mihai3 a spus:

Am tot cautat prin zona tabloului cablurile de impamantare de la prizele vechi dar nu le-am gasit.

Ce as putea face in aceasta situatie ca sa am impamantare functionala la prizele noi ?

Posteaza o poza cum arata legaturile in tablou. 

Link spre comentariu

Am gasit intr-un final si conductorul de impamantare. Este chiar intr-un orificiu patrat de unde vine de afara faza si nulul. Dar nu ajung la el, fiind situat undeva la 10 cm adancime in zidul casei. Nu pot sparge peretele, deoarece laturile orificiului sunt pline de tuburi bergman cu cabluri. Orificiul este foarte mic, are aprox. 5x10 cm.

In tablou am numai faza si nul deocamdata, nu am impamantare.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Ati putea lua in calcul montarea unei noi impamantari. Sau sa va intalniti cu cablul de impamantare mai departe de zona cu tuburi bergman dar ar trebui stiut cam pe unde trece. Este o munca in plus.

Link spre comentariu

• 2 months later...

Am introdus intr-un tub copex de diametrul 25 mm un cablu de retea cat6, unul triplu ecranat pentru tv si un 3x0.75mmp, de unde sa alimentez un ONT de la digi.

Cand cele 3 cabluri au ajuns la capatul (de iesire) al tubului s-au blocat si mi-au ramas acolo. Din fiecare cablu am la iesirea din tub aproximativ 1cm. Nu reusesc sa il trag mai mult.

Doresc sa pun pe perete un canal cablu (25x40mm, pe o distanta de ~4m) dar daca s-ar putea in paralel cu conductele de incalzire, cat mai aproape de acestea. Sa zicem ca temperatura maxima a conductelor va fi 70*C. Daca montez pat cablul exact deasupra conductelor, vor avea de suferit cablurile sau canalul ?

LE: am reusit sa scot afara cablurile folosind wd40. Daca tubul ramane gresat cu wd-40, se vor putea introduce alte cabluri, avand in vedere ca ar putea exista o reactie chimica intre wd40 si mantaua cablurilor utp si coaxial ?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock