Sari la conținut

DP0134 -200W MOSFET Power Audio Amplifier

Postări Recomandate

29 minutes ago, donpetru said:

@Augustin, va recomand sa puneti in ordine niste notiuni teoretice fara de care nu veti putea niciodata sa abordati proiecte gen DP0134 sau asemenea. Incepeti cu ce inseamna valoarea varf la varf a unei tensiuni si ce inseamna ea in raport cu tensiunea de alimentare a unui amplificator audio s.a.m.d. Daca nu cunoasteti asemenea notiuni, rubrica incepatorilor din forum e dedicata pentru a fi folosita ca sa gasitit raspunsuri la asa ceva.

Mai exact, sau ca sa fiu mai specific, pe intrarea amplificatorului DP0134 aplicati semnal, sa spunem sinusoidal, pana cand amplificatorul audio intra in regim de limitare (teșește sinusoida) cand aveti semireglabilul P1 la maxim sau cand acesta permite excursia maxima de tensiune pe iesirea amplificatorului (daca nu sunteti sigur ca e la „max” puteti roti cursorul acestuia sa vedeti pe ecranul osciloscopului ca excursia amplificatorului e la maxim). Deci, pentru inceput faceti abstractie de valoarea tensiuni aplicate pe intrarea amplificatorului. E suficient sa aveti un generator de semnal capabil sa dea pe iesire cativa volti RMS (valoare efectiva - atentie la teorie, ce va spuneam anterior). Dupa ce ati reusit pe intrare sa aplicati un semnal suficient de puternic sa bage in saturatie pe iesire amplificatorul, atunci masurati intrarea aplicata. E posibil, in functie de tensiunea de alimentare folosita, sa masurati un aproximativ 0,7Vrms asa cum am facut eu. In practica se poate intampla sa aveti nevoie pe intrare de maxim, sa zicem 0,5Vrms. Atunci actionati asupra lui P1 astfel incat la P1 sa aveti amplificatorul in saturatie. Bineinteles, circuitul DP0134 are propriile sale limite, sa le zic de: „preamplificare” pe care va trebui ajustate in functie de specificatiile tinta ale amplificatorului.

Va multumesc pentru raspuns. Imi este clar ce ati explicat. Mai am totusi de lamurit aspectele prezentate aici. As aprecia mult daca mi.ati lamuri si asta. Seara buna! 

On 1/13/2026 at 6:59 PM, Augustin said:

Buna seara! Intr.un final am reusit asamblarea ambelor canale si montarea pe radiatoare. Am incercat masurarea si reglarea curentului de  bias, prin masurarea caderii de tensiune pe rezistentelor de 0.22 ohm, prin aplicarea bornelor multimetrului pe pinul de iesire si pe piciorul source al mosfetului corespondent rezintentei. Mtimetrul setat pe tensiune continua 200mV, nu reuseste sa masoare nimic. Cand aplic bornele, inregjstreaza pentru 2,3 secunte niste vori, dupa care se stabilizeaza la valoarea 0. Acelasi lucru se intampla si daca invart de potentiometrul pentru bias. Am pus in functiune fiecare canal conectat la boxa si functiineaza.  

Postat (editat)

DP0134 e proiectat sa functioneze chiar si cu un curent de mers in gol zero prin tranzistoarele finale. Ca sa vedeti daca curentul de mers in gol se poate regla corespunzator, verificati in ce masura se modifica tensiunea pe capacitorul C7 care se afla conectat pe terminalele C si E a tranzistorului Q11. Avand in vedere ca tranzistoarele MOSFET din seria IRP240/9240 au nevoie de o tensiune de circa 3Vdc intre terminalele grila si sursa pentru a intra in saturatie, pe capacitorul C7 ar trebui sa reglati cu ajutorul SR2 o tensiune intre 6... 8Vdc ca sa puteti regla curentul de mers in gol. Verificati daca sunt cat de cat egale si tensiunile pe rezistoarele R15 si R22 inainte si dupa reglajul curentului de mers in gol. Retineti ca tensiunile de deschidere a tranzistoarele, fie ele bipolare sau MOSFET, sunt date de catalog. Ma intorc iar la acea teorie de care va spuneam pe care ar trebui sa o parcurgeti ca sa intelegeti mai bine ce anume trebuie sa urmariti prin reglajele la un anume amplificator. 

Editat de donpetru
Corectat C7 in loc de C8 si SR2 in loc R14
  • 3 weeks later...

Buna seara! Am incercat indicatiile dunneavoastra. Pe condensatorul C7 pot regla o tensiune intre 4 -4.54 v. Este diferenta cam mare fata de ce ati spus 6-8v. Precizez ca tensiunea de alimentare este se 55 VDC. Sunt in regula parametrii? Momemtan am setat tensiunea pe c7 la 4.28v. In forma in care am asamblat cablajul pe radiator imi este greu sa masor tensiunea pe cele doua rezistente indicate de dvs. Seara buna!

1. Tensiunea este 55Vdc sau +/-55Vdc ?

2. Tensiunea masurata pe C7 este cam mica dar chiar si in aceste conditii amplificatorul ar trebui sa functioneze. Lucrul asta nu l-ati lamurit !!!

3. Va referiti la rezistoarele R15/R22 ? Din ce observ pe PCB se pot masura foarte usor tensiunea pe aceste rezistoare ???

4. Dar ce tensiune continua aveti pe diodele Zener D2 si D4 ? Dar pe rezistoarele R5 si R43 ?

On 3/30/2026 at 7:13 PM, donpetru said:

1. Tensiunea este 55Vdc sau +/-55Vdc ?

2. Tensiunea masurata pe C7 este cam mica dar chiar si in aceste conditii amplificatorul ar trebui sa functioneze. Lucrul asta nu l-ati lamurit !!!

3. Va referiti la rezistoarele R15/R22 ? Din ce observ pe PCB se pot masura foarte usor tensiunea pe aceste rezistoare ???

4. Dar ce tensiune continua aveti pe diodele Zener D2 si D4 ? Dar pe rezistoarele R5 si R43 ?

-Tensiunea este +/- 55 VDC.

-Tensiunea pe D2 este de 14.24 v, D4 14.62v, D3 2.73v, D1 3.66v, D5 3.57v. 

- Tensiunea pe R5 297 mV iar pe R43 299 mV.

- Tensiunea pe R15 si R22 am gasit o modalitate de a o masura ( am scos cate 2 cabluri in exteriorul cablajului, dar banuiesc ca tensiunea ar trebui sa fie de ordinul zecilor de milivolti. Multimetrul oscileaza influentat fiind de campul electromagnetic banuiesc, dupa care se stabilizeaza la 0. 

18 minutes ago, Augustin said:

Pe c8 de 22uf am 0 cadere de tensiune. C12 si c13 au 14.5v fiecare

Scuze, rectific. Pe c8 am 20.7mv. Poate pun o intrebare tampita, dar este corect indicata polaritatea pe schema si implicit pe cablaj? Observ ca pinul - al condensatorului este conectat la + operationalului.

Editat de Augustin

Corectez, scuze, am vrut sa va intreb de C7, nu de C8. Am tastat gresit. Vroiam sa remasurati tensiunea pe C7.

Totusi, chiar si cu acele masuratori, sa inteleg ca ati aplicat semnal pe intrarea amplificatorului si nu ati reusit sa-l gasiti pe iesire ? Daca reglati SR1 nu observati pe osciloscop nicio amplificare a semnalului aplicat pe intrarea amplificatorului ? Ati facut acest test cu semnal (sinus) ?

Am rezolvat, functioneaza. Aveam un contact imperfect. La o prima masuratoare cu osciloscopul am cu SR1 la max, Vin aprox 260mv rms si Vout aproximativ 26 Vrms in prag de clip, avand aplicat un semnal sinusoidal de 1khz. Asa cum am spus anterior, tensiunea de alimentare este +/- 55Vdc. Tensiunea la bornele +/- este de 100 Vdc. Imi par a fi diferente notabile intre masuratorile dvs. unde ati reusit sa ajungeti in prag de clip si Sr1 la max avand aprox 0.7 Vrms la intrare. Sunt doar din cauza diferentei de tensiunr la alimentarea aplimificatorului? Va multumesc!

Editat de Augustin
  • Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock