Sari la conținut

DP0134 -200W MOSFET Power Audio Amplifier

donpetru

Postări Recomandate

1 hour ago, roadrunner said:

Izolatorul de mica e folosit pentru a izola radiatorul de colectorul tranzistoarelor (asta in general)

daca pinul de fixare mecanica a rdiatorului in pcb e conectat pe pcb la circuitul de collector atunci nu mai pune izolatorul ca-l pui degeaba (nu stiu cum e pcb-ul) - codul bunelor practici e sa izolezi radiatorul si in PCB si de tranzistor. 

RR

La situatia asta ma refer. Multumesc pentru raspuns!

Screenshot_20230421-191424_Drive.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De trazistoarele Q4 si Q12 de pe cablaj se ataseaza radiatoarele fara nicio izolatie intre capsula si radiator. Deci, in acest caz nu are rost sa folosim folie de mica electroizolanta deoarece daca am fi folosit asa ceva trebuiau conectate radiatoarele de pe cablaj la masa montajului si nu am mai complicat lucrurile mai ales ca se urmareste si un transfer cat mai optim de putere de la capsula la radiator. Iar in al doilea rand, faptul ca acele radiatoare vor avea potentialul colectorului, nu e nicio problema, amplificatorul va fi intr-o cutie unde nu isi va baga nimeni mainile pe acolo.

Link spre comentariu

Revin cu niste intrebari. 🙂

1. Exista vreo posibilitate ( aproximativa banuiesc) sa pot calcula rezistivitatea termica a unui radiator, bazandu.ma pe domensiunile acestuia? Ma refer la situatuatia radiatoarelor second hand achizitionate fara date tehnice.

2. Exista diferente semficative in rezultatele obtinute la utilizarea unui toroidat clasificat "pentru audio" comparativ cu unul standard? Si aici ma refer in principal la calitatea sunetului, sau care ar mai fi altele semnificative. Merita diferenta in plus de bani? 

Multumesc!

Link spre comentariu

1. Vedeti topicul urmator si postarea unde am atasat fisierul PDF denumit: Calculul rezistentei termice a kitului 0205

2. Fiecare detaliu conteaza daca acordam atentia cuvenita tuturor elementelor angrenate in reproducerea sonora. Daca nu avem incinte acustice de calitate Hi-Fi care costa de regula peste 500 de euro bucata atunci nu are rost sa facem filozofie la tipul constructiv a transformatorului toroidal. Spun lucrul asta deoarece am testat practic problema.

Link spre comentariu

Citat

sa pot calcula rezistivitatea termica a unui radiator, bazandu.ma pe domensiunile acestuia?

se poate dar nu simplu in conditii de amator, sunt prea multi parametrii (suprafata, materialul, suprafata de contact la punctul cald si la rece) 

Calculele termice simplificate sunt similare cu cele electrice (caldura e asimilata cu intesitatea curentului, iar diferenta de temperatura cu diferenta de potential sau tensiunea).

In conditii de amator e mai simplu in mod empiric (prin masurare si ajustare) daca se incazeste excesiv trebuie ajutat cu aer fortat, daca nici asta nu e de ajuns trebuie marita suprafata de schimb de caldura. Masuratorile trebuie facute la capsulele trazistoarelor (se poate deriva usor temperatura internna pe baza foii de catalog) si pe radiator. 

Daca radiatorul e rece si capsula e fierbinte atunci trebuie redusa rezistenta termica intre cele doua. Radiatorul are gradient de temperatura (tot mai rece cum te departezi de punctul cald) e bina sa masori si gradientul ca sa eviti sa pui un radiator foarte mare (inutil de mare)

In regim de amator e suficient sa-l atingi cu mana daca poti tine mana pe tranzistoare esti ok.

RR

Link spre comentariu

On 4/23/2023 at 11:26 AM, roadrunner said:

se poate dar nu simplu in conditii de amator, sunt prea multi parametrii (suprafata, materialul, suprafata de contact la punctul cald si la rece) 

Calculele termice simplificate sunt similare cu cele electrice (caldura e asimilata cu intesitatea curentului, iar diferenta de temperatura cu diferenta de potential sau tensiunea).

In conditii de amator e mai simplu in mod empiric (prin masurare si ajustare) daca se incazeste excesiv trebuie ajutat cu aer fortat, daca nici asta nu e de ajuns trebuie marita suprafata de schimb de caldura. Masuratorile trebuie facute la capsulele trazistoarelor (se poate deriva usor temperatura internna pe baza foii de catalog) si pe radiator. 

Daca radiatorul e rece si capsula e fierbinte atunci trebuie redusa rezistenta termica intre cele doua. Radiatorul are gradient de temperatura (tot mai rece cum te departezi de punctul cald) e bina sa masori si gradientul ca sa eviti sa pui un radiator foarte mare (inutil de mare)

In regim de amator e suficient sa-l atingi cu mana daca poti tine mana pe tranzistoare esti ok.

RR

Buna seara! Inca sunt nedumerit, dar cu toate astea, am achiItionat recent un radiator, cu dimensiunile latime 20 cm, lungime 36 cm, inaltime 4 cm, care are aripile dispuse de.a lungul. Intentionez sa.l debitez in 3 bucati egale asa cu. Este marcat in imagini cu linii negre. In urma unor calcule cu ajutorul unui calculator online in care am introdus mai multe dimensiuni, am stabilit ca nu ar trebui sa fie probleme in sarcina cu boxe de 8 sau 6 ohm. Doua  bucati  din cele trei astfel debitate, vor asigura racirea pentru cate un canal. 

Conform dispunerii pe pcb a tranzistoarelor de puterw, astea nu sunt centrate pe radiator. Intrebarea ar fi, daca eate recomandat ca pcb.ul sa fie montat in relatie cu radiatorul astfel incat tranzistoatele sa fie oarecum pozitionate central. Ajuta la disiparea eficienta a caldurii? In imagini redau cele descrise. 

Screenshot_20230425-221445_OLXro.jpg

Screenshot_20230425-222630_Gallery.jpg

Screenshot_20230425-222641_Gallery.jpg

Link spre comentariu

Acum 18 ore, Augustin a spus:
 Conform dispunerii pe pcb a tranzistoarelor de puterw, astea nu sunt centrate pe radiator. Intrebarea ar fi, daca eate recomandat ca pcb.ul sa fie montat in relatie cu radiatorul astfel incat tranzistoatele sa fie oarecum pozitionate central. Ajuta la disiparea eficienta a caldurii? In imagini redau cele descris

Daca gaurile de fixare a MOSFET-urilor nu cad intre aripioarele radiatorului bine, le poti prelungi pini cu 10cm de conductor de 0.5...1mmp si montezi pe partea TOP niste conectorii Fast-ON cum sunt acestia:

https://www.tme.eu/ro/details/60-1094-11_0030/terminale-cu-lipire-pcb/osterrath/

si

https://www.tme.eu/ro/details/st-002_r/terminale-izolate/ninigi/

Link spre comentariu

13 minutes ago, ionut90 said:

Daca gaurile de fixare a MOSFET-urilor nu cad intre aripioarele radiatorului bine, le poti prelungi pini cu 10cm de conductor de 0.5...1mmp si montezi pe partea TOP niste conectorii Fast-ON cum sunt acestia:

https://www.tme.eu/ro/details/60-1094-11_0030/terminale-cu-lipire-pcb/osterrath/

si

https://www.tme.eu/ro/details/st-002_r/terminale-izolate/ninigi/

Imi pare rau, dar nu cred ca am inteles ce ati vrut sa.mi explicati. In principiu, ar cam trebui sa marchez gauri noi, sa le dau si sa formez filet. In esenta ma interesa daca trebuie sa pozitionez pcb.ul in raport de radiator pentru ca mosfet.urile sa fie centrate, sau pot sa asez placa central, chiar daca tranzistoarele vor fi pozitionate prepondere intr.o parte a radiatorului. Multumesc!

Link spre comentariu

1 hour ago, ionut90 said:

E mai bine sa fie MOSFET-urile in centrul sau aproape in centru radiatorului si placa peste ei.

Cred ca acum am inteles la ce v.ati referit si in prima postare. Ati expus varianata de a ma extinde cu conectori de 0.5 mm pentru a ma prinde cu piulita intre aripile radiatorului. Asadar, ar trebui sa merg ca dispunere a tranzistorilor asa cum apare in poza. Am inteles bine? 

Screenshot_20230426-213005_Gallery.jpg

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

OFERTA !!!

Ma gandeam sa dezlipesc piesele de pe cablajul folosit la testarea acestui kit DP0134 - montajul prezentat la inceputul topicului - dar parca e pacat sa fac asta! Asa ca, am calculat un pret pentru acest kit luand in calcul NUMAI valorile pieselor. Si bineinteles, asa cum v-am mai obisnuit, transportul e promotional  - din partea "casei". Iata si kitul cum arata, ambele fețe: TOP și BOTTOM.

Conditiile de livrare sunt cele binecunoscute: plata in avans in cont bancar, expediere in urmatoarea zi lucratoare dupa confirmarea platii.

DP0134.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock