Sari la conținut

DP0134 -200W MOSFET Power Audio Amplifier

donpetru

Postări Recomandate

@niksound, am notat, mai raman de vanzare 2 bucati PCB DP0107 si 6 bucati DP0134.

@gadrianno, scheme de corectoare de tot mai am din colectia personala multe de reprodus in format electronic. Este un proiect cam ceea ce cauti, asemanator cu partea de corectie de ton din proiectul DP0109. Anul asta, cand ii va veni timpul sa-l reproduc in format electronic, o sa-l vezi si cine stie, poate atunci voi lasa o comanda de cablaje de fabrica cu acel proiect daca vor fi macar cativa utilizatori interesati de acest lucru, pe langa tine. Deci, urmareste www.tehnium-azi.ro.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 weeks later...

Buna ziua! Am o intrebare. Pentru varianta de alimentare 55VDC m-am gandit sa merg cu un toroidal cu doua infasurari, fiecare de 40VAC, dar ce putere sa aiba. Avand in vedere ca sigurantele sunt de 5A, un  transformator de 450VA pentru varianta stereo ar fi suficient? Multumesc!

Link spre comentariu

Pentru 4 ohm stereo e suficient un transformator de 600VA (cel putin) si mai ales daca folositi filtraj de 4x10000uF pentru alimentarea ambelor canale audio.

Retineti ca transformatoarele toroidale standard facute de RomToroid sau Petra Toroid, din comert, suporta suprasarcini tranzistoriii destul de mari, chiar si de 30% - lucru testat de mine. In al doilea rand, semnalul muzical nu este ca unul sinusoidal care sa solicite in permanenta transformatorul iar din acest motiv nu are rost sa dublam puterea transformatorului in cazul a doua canale audio.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns. As mai avea niste nelamuriri. Din vagile cunostinte pe care le detin, VAC secundara a unui transformator este VDC / 1.4, caz in care pentru o alimentare a amolificatorului la 55 VDC ar fi fost necesar un trasformator cu secundar de 40VAC. 

Pe catalogul  celor de la Petra Toroid, prezinta circuitul Redresor pentru sursa dubla unde VAC=1.1x(VDC+2) fara condensatoarele de filtraj, respectiv VAC=0.8x(VDC+2) cu condensatoarele de filtraj, sens in care pentru o alimentare a amplificatorului cu 55VDC ar fi nevoie de un transformator cu secundar de 45.6 VAC? 

Ma puteti indruma catre circuitul unei surse de alimentare care sa deserveasca ambele canale ale amplificatorului? Va multumesc!

Link spre comentariu

Comandati la PETRA TOROID sau la orice alte firma asemenea, un transformator toroidal de 600VA cu doua secundare de 40V la 7,5A si este suficient pentru versiunea stereo. Retineti ca in gol veti avea putin mai mult de 40V, sa zicem un 42V dar nu e o problema. Eu am testat montajul la+/-60V, ceea ce inseamna in secundar era 2x42,5V la mers in gol.

Si da, cu filtraj tensiunea redresata este 1,41 x Vac. 

Link spre comentariu

1 hour ago, hixpp02 said:

Și să nu uitați să menționați la comanda de la Petra faptul că transformatorul va fi folosit in domeniul audio !

Am apucat sa trimit mesajul catre ei. Dupa ce primesc mailul lor, voi face si precizarea asta. Multumesc!

Link spre comentariu

Buna ziua! In ce masura poate fi adaptata partea de protectie la componenta continua pe iesirile amplificatorului, pentru protectia boxelor impreuna cu circuitul conecteaza cu intarziere incintele acustice si partea de redresare si filtrare, prezentate in proiectul DP0116? Multumesc!

Link spre comentariu

Pentru conectarea cu intarziere a incintelor acustice, respectiv protectia acestora la componenta continua pe iesirea amplificatorului, nu are rost sa va chinuiti sa extrageti partea aferenta din proiectul DP0116 sau chiar din DP0127, ci mai degraba va recomand sa studiati proiectele urmatoare a caror documentatie este gratis (bineinteles, pentru acest lucru trebuie sa aveti disponibila in transformator o tensiune auxiliar simetrica de 2x25Vac sau sa folositi un transformator de putere mica auxiliar cu aceste tensiuni):

P.S. Mai am un cablaj de fabrica DP0802 prezentat in unul din cele doua seturi de PCB-uri prezentat in topicul de mai jos:

De asemeena, un alt proiect util in problema adusa in discutie pe care va recomand sa-l parcurgeti este TA1000PSv2:

Link spre comentariu

• 1 month later...

Buna ziua! Am o neclaritate.  Am observat ca radiatoatele tranzistoatelor MJE sunt prevazute cu un pin care sa le fixeze pe PCB si care corespunde cu contactul din mijloc al tranzistorului ( colectorul ). Totodata, din cate am citit, placa metalica ( cea care realizeaza transferul termic catre radiator), corespunde de asemenea cu colectorul. In aceasta situatie, ( daca nu cumva sunt in eroare) care este rolul izolatiei din mica dintre tranzistor si radiator, daca oricum radiatorul comunica cu colectorul tranzistorului? Respectiv, de ce radiatorul este prevazut cu pin de fixare pcb in comun cu colectorul daca el insusi devine un risc de atingere accidentala si scurt. Multumesc!

Link spre comentariu

Izolatorul de mica e folosit pentru a izola radiatorul de colectorul tranzistoarelor (asta in general)

daca pinul de fixare mecanica a rdiatorului in pcb e conectat pe pcb la circuitul de collector atunci nu mai pune izolatorul ca-l pui degeaba (nu stiu cum e pcb-ul) - codul bunelor practici e sa izolezi radiatorul si in PCB si de tranzistor. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock