Sari la conținut

DP0724 - 0...30V up 5A with FAN TEMP CONTROLLER & V-A METER PSU

Postări Recomandate

Dupa o saptamana plina de abia astazi am gasit timp sa continui asamblarea celui de-al treilea cablaj de care va spuneam ultima data. Mai am de facut legatura la potentiometre dar asta cat de curand. La acest cablaj am prevazut niste terminale PCB pentru conectarea prin cabluri a tranzistoarelor si puntii redresoare. Pentru senzorul de temperatura LM35DT am folosit un conector tip MOLEX cu 3 pini. Iata si cateva imagini:

heatsink DP0724 v2.jpg

terminale PCB pentru DP0724.jpg

terminale PCB pentru DP0724_2.jpg

• Like 2
  • Thanks 1

Ca sa testez ultimul montaj prezentat am nevoie de un transformator care bineinteles, dupa finalizarea testelor de care va spuneam, o sa fie vandut cu tot cu modul sau montaj.

Am incercat sa ma folosesc de capetele infasurarilor transformatorului toroidal din sursa cu doua canale dar, din pacate, sunt prea scurte si nici nu prea am chef sa le scot, ca mai apoi iar sa le prind. 

Asadar, ma gandeam daca are cineva la un pret modic, un toroidal sau, cred ca sta mai bine, un transformator cu tole E+I de cca.250....400VA, va rog sa-mi dea de veste. Atat viitorul transformator cat si modul, as vrea sa se plieze, pe viitor intr-o carcasa de invertor de sudura (asta in cazul in care viitorul proprietar vrea sa faca sursa intr-o asemenea carcasa).

Transformatorul pe care il puteti oferi poate fi:

a) gata bobinat - cu o infasurare de 15V 1A si doua infasurari de 15V - max. 16V in gol fiecare - de curent maxim in raport cu puterea transformatorului.

b) gata bobinat - sa aiba o constructie care sa permita o rebobinare usoara a secundarului.

Maine dimineata o sa fac o vizita si talciocului din Galati. Am ales gama asta de puteri deoarece, ma gandesc, cine va achizitiona montajul, sa aiba o rezerva de curent mai mare de 3A sau 5A (spre ex., poate sa mai adauge inca doua perechi de 2N3443 si sa transforme sursa in una de 10A!!). Dar pana atunci, sa gasesc si transformatorul ca sa pot finaliza testele de care va spuneam. E nevoie de transformator si din cauza ca alimentarile LM324 sunt generate direct din ramurile AC1-AC2. As putea pentru teste sa fac ceva improvizati sa dau direct DC dar nu are rostul sa ma complic.

Astept ofertele voastre, daca sunt, inclusiv saptamana viitoare cel mult.

Acum 10 minute, flomar60 a spus:

Din câte am văzut pe carcasă, secundarul de forță e ultimul în exterior și celalalt urmează.... 70lei fără transport... e greu, are peste 5kg!

Cam nasol cu secundarul de curent mare ultimul. Va trebui rebobinat tot secundarul ca sa pun si acei 15V!!! Bine, ar mai fi varianta sa dau peste secundarul de forta dar nu cred ca mai incap in ferestrele transformatorului infasurarile! Apropo, cu ce tip de tole E este construit: E12, 16 si care e grosimea pachetului de tole ?

Maine dimineata ma duc prin talcioc prin Galati sa vad ce variante mai gasesc si daca nu gasesc nimic, revin cu un mesaj privat la dvs.

E+I 22,5....lățimea lamei centrale 50mm....grosime 55mm....în caz că acceptați oferta să spuneți dacă doriți să fac eu modificarea bobinajului.... 

Editat de flomar60

In urma discutiei prin mesageria privata cu utilizatorul @flomar60, a ramas ca saptamana viitoare sa intru in posesia transformatorului dumnealui (gratis). Acest transformator, dupa ce ii voi rebobina eu secundarul, va fi dat sub forma unui asazis bonus (gratuit) la montajul cu DP0724 prezentat in ultimele mesaje. Deci, cine va achizitiona modulul electronic DP0724 va plati doar valoarea pieselor angrenate in constructia acestui kit si va primi gratuit transformatorul pentru a alimenta kitul. 

Asadar, voi reveni in acest subiect dupa ce voi testa ultimul modul construit, unde voi verifica aparitia problemei nr.3 si bineinteles, daca apare, voi cauta o solutie pentru remedierea acelei probleme, solutie pe care o voi aplica ulterior si sursei cu doua module DP0724.

(va urma)

• Like 1

Aseara am intrat in posesia transformatorului dlui Marcu (alias @flomar60) si azi, fiind si o zi ploioasa, am zis ca e timpul sa gasesc o solutie la problema asazis nr.3 de care va spuneam. Si cum la orice problema exista o solutie simpla, si in cazul acesta a fost necesar doar inlocuirea capacitorului C6=1nF cu unul de 100nF. Iata mai jos o imagine cu testul facut (pe iesirea de aprox. 12Vdc am conectat un rezistor de 4Ohm 200W) unde am adaugat in paralel cu capacitorul deja existent de 1nF inca unul de 100nF. Mai ramane sa fac aceasta actualizare pe sursa cu doua canale.

Precum observati din imaginea de mai jos, la aprox. 12,624 V *12,624 V/ 4 Ohm = 39,14  [W] absorbiti pe iesirea sursei, pe partea de alimentare la 230Vac se consuma aprox. 147,4W. Randamentul e mai bun cand tensiunea de pe iesirea sursei e mai apropiata de maximul ei, cei 30Vdc si ceva de volti. Cam asta e o regula valabila la o orice sursa reglabila clasica.

La montajul din imaginea de mai jos cu transformator, precum va spuneam transformatorul este gratuit, urmeaza sa vad valoarea pieselor implicate in ansamblarea cablajului cu DP0724. Deci, o sa revin in cursul zilelor urmator cu un pret. Pana atunci, daca sunt utilizatori interesati sa achizitioneze acest montaj, pot sa dea de veste in acest topic.

DP0724 test.jpg

• Thanks 1

Mersi pt apreciere.

Transformatorul trimis de @flomar60 este destul de mare, capabil sa sustina pe infasurari lejer si 15A. Daca as fi sa fac un calcul rapid in ceea ce priveste sectiunea pachetului de tole, pai avem o grosime a pachetului de 55mm iar tola E22 inseamna ca "inima" tolei are 44mm. Daca inmultim si transformam in centimetrii 5,5 x 4,4 rezulta = 24,2 cmp, iar daca ridicam la patrat obtinem o putere aproximativă, fără a lua in calcul randamentul de cca. 585VA. Mai trebuie creeat la transformator infasurarea auxiliara pentru ventilator de 15V 1A. Transformatorul mai are un secundar suplimentar de 2x27,5V la cca.1 A din ce am observat dar este bobinat sub infasurarea de curent mare de: 2 x 15V. Va trebui gasita o solutie de adaugat acei 15V 1A, o sa mai ma gandesc la asta!!!

Transformatorul are doua infasurari de aprox. 15V, din ce am observat bobinate cu conductor CuEm de 2,5mm diametru (nu am masurat conductorul dar am estimat ochiometric grosimea). Deci, din start cele doua infasurari secundare de 15V sunt capabile sa sustina peste 10A fiecare. Deci, din punctul asta de vedere nu ar fi probleme mai ales ca o asemenea sursa nu o construim sa o folosim permanent in 10A. Totusi, cine va cumpara pachetul transformator+modul va intentiona sa o faca sa suporte 10A pe iesire, va trebui verificat in primul rand releul si bineinteles, obligatoriu, adaugat cel putin inca doi tranzistorii 2N3443 in paralel, fiecare cu rezistorul lor de 0.22 Ohm in emitor.

Bineinteles, dupa aceasta modificare recomand ca cele doua rezistoare de 0,47 Ohm -5W care se afla in paralel pe functie de șunt sa fie inlocuite cu doua rezistoare de 0,1...0,22 Ohm la cel putin 10...15W fiecare. De preferat, daca urmarim obtinerea a celor 10A pe iesirea sursei, ca rezistoarele de șunt sa fie de tip cu radiator si amplasate pe un radiator separat, așa cum am procedat la sursa SA100. Iar ca limitarea sa mearga pana in 10A va trebui micsorata valoarea rezistorului R22 de la 120 kOhm la mai putin.

• Thanks 1

1) Astazi a fost ziua cand am continuat asamblarea sursei duble cu doua PCB-uri DP0724. Am fost nevoit sa fac dintr-o bucata de cornier de aluminiu un fel de teu ca sa rigidizez radiatoarele si in partea superioara a carcasei. Am pregatit (gaurit) panoul frontal. Aici urmeaza sa lipesc un autocolant A4 imprimat cu scrisul partii frontale a carcasei. Ma gandesc sa protejez acest autocolant dupa ce il lipesc pe panoul frontal cu o folie sau banda adeziva acril novaroll. Daca aveti o alta idee, poate mai buna dar nu mai scumpa, sa fac panoul frontal sau sa-l inscriptionez mai bine zis, va rog sa-mi spuneti.

A mai ramas problema evacuarii aerului cald din carcasa sursei. Ma gandesc sa fac lucrul asta cu doua ventilatoare 40x40x10mm amplasate pe panoul din spatele carcasei, de o parte si alta a conectorului de alimentare. Deci, voi actualiza si acest panou din spate cu aceste ventilatoare si il voi prezenta aici, dar asta cel mai probabil saptamana viitoare cand voi intra in posesia ventilatoarelor. Ramane o problema alimentarea lor. As putea sa alimentez cate unul din alimentarea celorlalte doua ventilatoare mici dispuse pe fiecare canal al sursei dar am constatat recent ca tensiunea redresata va scade usor sub limita de intrare a LM317 care este de min tensiune nominala ventilator + 3Vdc. Ma gandeam sa maresc capacitorul de filtraj C20 = 100uF din documentatie cu unul de 1000uF dar nu incape sau s-ar putea sa nu fie suficient sau, mai bine zis, s-ar putea sa incapa dar montat "mai in picioare". O sa fac un test in privinta asta. Ar mai fi varianta sa folosesc un transformator "micut" langa toroidalul mare ca sa alimentez suplimentar cele 2 ventilatoare, dar din ce versiuni constructive de transformatoare cu tole E+I am vazut in comert, spatiul fiind foarte foarte restrans, nu am gasit niciun transformator ca sa aiba gabaritul corect la puterea dorita. O sa mai analizez problema. Intre timp, daca aveti ceva sfaturi in privinta asta, va rog sa le expuneti.

2). Va spuneam ca o postez un pret pentru modulul electronic DP0724 prezentat in imaginile anterioare, unde transformatorul va fi donat de utilizatorul @flomar60, dar daca initial ma gandeam sa-i rebobinez infasurarile de 2x27V, acestea aflandu-se sub cele de 2x15V de curent mare si tolele fiind destul de bine impregnate, am tot stat si m-am gandit sa inlocuiesc ventilatorul existent de 12V cu unul de 24V si cu un redresor bialternanta cu punct median si cu un rezistor adiacent, si filtraj bineinteles, sa pot alimenta atat circuitul care controleaza turatia ventilatorului cu temperatura cat si cel care va alimenta un posibil voltmetru-ampermetru de panou. Pentru a face lucrurile astea voi interveni asupra modului existent DP0724 unde voi extrage puntile redresoare de curent mic, va trebui sa inlocuiesc trei rezistoare in circuitul care controleaza turatia ventilatorului ca sa mearga cel de 24V si bineinteles voi inlocui 7805 cu un 7824, deoarece voltmetrele-ampermetrele de panou permit si tensiune de alimentare de 12....24V iar stabilizatorul de 24V permite tensiuni mai mari de intrare fata de 7805 (parca cu 5V mai mult !!!). Puntile redresoare mici extrase le voi inlocui cu doua diode. Va trebui sa fac doua punti dar modificarile nu sunt greu de facut si nici nu strica foarte mult estetica montajului si sunt mai usoare decat rebobinarea tuturor secundarelor a transformatorului trimis de utilizatorul @flomar60 Lucrurile astea le voi face luna asta deoarece tot pana la sfarsitul luni septembrie as vrea sa postez un pret pt. acest modul. Deci, urmariti tehnium-azi.ro ca sa nu pierdeti "oferta".

Iata mai jos si doua imagini cu ceea ce va spuneam la pct. 1 de mai sus.

Numai bine

DP0724 - sursa doua canale_1.jpg

DP0724 - sursa doua canale_2.jpg

• Like 1

Ma intereseaza si pe mine varianta cu ventilatoare la 24v am deja unul pe carcasa 120X120 24v si n-as vrea sa-i stric esteticul cu alte gauri pentru ventiatoare la 12v, dupa ce terminati va rog sa postatri modificarile facute, eu am ramas mult in urma, daca nu termin anul asta, la anul sigur o termin si revin cu poze cum am asamblato

@ginelu, o sa postez aici si indicatiile punctuale cu ce anume trebuie facut ca sa folosim ventilatoare de 24V. Urmariti tehnium-azi.ro pentru a fi in timp util la curent cu acest mic "update".

• Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock