Sari la conținut

Protectie boxe cu polyswitch

ionioni2000

Postări Recomandate

Am 2 incinte de 60W reali, destul de bunisoare si vreau sa le refac filtrele. Mi-am zis ca daca tot le desfac, sa le pun o protectie cu PTC.(polyswitch). Concret: boxele sunt de 60W/8ohm, dar ar trebui sa suporte tranzitoriu 75W lejer. Asta inseamna 3.06Aef ca fiind curentul eficace maxim acceptat. Polyswitchurile pe care le-am gasit in magazin sunt:

Z-PTC1.8........1.8A nominal, actioneaza la 3.7A

Z-PTC2.5.........2.5A nominal, actioneaza la 5A.

Z-PTC3.............3A nominal, actioneaza la 6A.

Ce sa aleg? Dupa cum vedeti, daca pun cu Inominal corect rezultat din calcul, va intra in functiune la un curent mult prea mare. M-am inspirat de aici:

PolyFuse.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Conditia de alegere a polyswitch-urilor pentru protectia incintelor acustice este:

I_switch=k*In_dif, unde k=2, I_swich - curentul la care actioneaza PTC-ul.

Marea problema o reprezinta cunoasterea cat mai exact a puterii incintei acustice. Acum sa presupunem ca incinta este de 60W pe 8Ohmi. Valoarea nominala a curentului la aceasta putere este aproximativ 3Aef. Atunci I_switch este 6A, deci va trebui sa alegeti Z-PTC3. S-a adoptat k=2 deoarece in timpul auditiei unui program sonor curentul de varf pe incinta depaseste valoarea nominala iar la puteri egale cu cea nominala a incintei era posibil actionarea necorespunzatoare a polyswitch-ului.

P.S. Spre exemplu, tensiunea de alimentare a amplificatorului folosit pe aceasta incinta nu trebuie sa depaseasca valoarea de:

U=2*1,41*21,9=61,75V sau +/-32Vcc, pentru a se impiedica suprasolicitarea incintei acustice in cazul folosiri acesteia pe amplificatoare audio cu coeficient THD

Precizare: Protectia cu PTC nu este chiar atat de eficienta in cazul semnalelor tranzitorii ci mai degraba in cazul aparitiei componentei continue pe iesirea amplificatorului. Dar chiar si in acest caz numai solutia de protectie la DC cu releu ofera "siguranta 100%".

Link spre comentariu

ionioni2000, PTC-ul se foloseste in general in aplicatie unei viteza de variatie a curentului rezultata in cazul unei suprasarcini usoare este lenta sau mare (mai rar in protectia incintelor acustice). Pentru difuzoare cea mai buna eficienta o ai ca protectie la dc dar trebuie sa fie dimensionate dupa criteriu spus de donpetru mai sus. Spre exemplu, daca ii dai cu semnal distorsionat in difuzor si fortezi difuzorul sa lucreze liniar (adica ii dai joase mai mult cat poate duce) s-ar putea sa descentrezi diful de bass si PTC-ul sa nu simta nimic. De fapt cam asta a vrut sa spuna si donpetru in precizare, cred.

Link spre comentariu

ionioni2000, PTC-ul se foloseste in general in aplicatie unei viteza de variatie a curentului rezultata in cazul unei suprasarcini usoare este lenta sau mare (mai rar in protectia incintelor acustice). Pentru difuzoare cea mai buna eficienta o ai ca protectie la dc dar trebuie sa fie dimensionate dupa criteriu spus de donpetru mai sus. Spre exemplu, daca ii dai cu semnal distorsionat in difuzor si fortezi difuzorul sa lucreze liniar (adica ii dai joase mai mult cat poate duce) s-ar putea sa descentrezi diful de bass si PTC-ul sa nu simta nimic. De fapt cam asta a vrut sa spuna si donpetru in precizare, cred.

Multumesc si lui donpetru si lui releu!

Stiu despre riscul aparitiei CC pe iesire. De altfel toate ampurile mele, cele alimentate diferential, au protectie la CC, realizata cu releu si discrete ( o schema simpla, probata de-a lungul a 20 de ani de cand o folosesc ). Mai nou folosesc uPC1237, ca iese montajul mai compact. Nu despre asta vroiam insa lamuriri. Protectia la CC este in interiorul ampurilor. Eu ma gandeam ca, daca tot desfac boxele, sa-mi schimb conzii din filtre, sa profit de ocazie si sa-mi pun si un indicator de peak (cum am vazut, mai demult, la niste boxe rusesti de 120W) cu un LED rosu si - pe noul cablaj ce-l fac pentru filtre - sa prevad si un polyswitch, in ideea de a le proteja oarecum la excese de putere aplicata. Apropos, aveti vreo schema de peak-metru pentru boxe? Nu vreau indicator de clipping, din acela stiu sa-mi fac- acela este in corelatie cu U alimentare de la etajele finale. Eu vreau un peak LED simplu care sa mi se aprinda net si repetabil la atingerea unei anumite tensiuni alternative- ex. 24.5Vef =>> 75W pe 8ohm.

Va multumesc.

II

Link spre comentariu

O metoda simpla,ar putea fi,2 diode zener(cu tensiunea de cot la limita dorita),conectate la firele incintelor.

Asa este!

Dar... la 3A spre boxe(24.5Vef/8ohm), zennerele se vor face scrum. Zennere de putere sunt ditamai ghiulele si, daca nu sunt puse pe radiator teapan, tot n-ai facut nimic cu ele. In plus ce se intampla cu sarcina (in scurt) privita dinspre etajul final? Nu cred ca e bine asa... Cred ca tot prin cresterea rezistentei=>> scade curentul este solutia.

Oricum, astept si alte pareri!

Link spre comentariu

Eu vreau un peak LED simplu care sa mi se aprinda net si repetabil la atingerea unei anumite tensiuni alternative- ex. 24.5Vef =>> 75W pe 8ohm.

Poate asa?Am mai gasit si ceva mai "stufos"(imaginea scanata).

post-9-1205399765_thumb.jpg

post-9-1205403780_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate asa?Am mai gasit si ceva mai "stufos"(imaginea scanata).

Cea de jos am vazut-o la PSS, am si folosit-o, dar e moale, adica Ledul se aprinde treptat.

M-ar interesa, mai degraba, ceva gen comparator, dar simplut asa, nu cu jde mii de tranz sau integrate...

Link spre comentariu

Si cum doriti sa-l alimentati?

Puteti inseria diode zener.

Scuze, m-am exprimat gresit, schema este OK. Merge bine, adica face ce trebuie, singura grija este ca la stereo sa imperechezi dupa Uz, diodele zenner. Mica mea nemultumire se leaga de faptul ca la atingerea tensiunii de cot, LEDul se aprinde treptat pe parcursul unei cresteri de 0.5V si nu net, cum ar face cu un comparator care are doar 0 si 1 logic.

Link spre comentariu

Scuze, m-am exprimat gresit, schema este OK. Merge bine, adica face ce trebuie, singura grija este ca la stereo sa imperechezi dupa Uz, diodele zenner. Mica mea nemultumire se leaga de faptul ca la atingerea tensiunii de cot, LEDul se aprinde treptat pe parcursul unei cresteri de 0.5V si nu net, cum ar face cu un comparator care are doar 0 si 1 logic.

ionion, am postat adineaori in topicul Scheme de amplificatoare audio un amplificator audio de 1kW cu tot cu protectii (vezi post nr.38). Ai sa gasesti acolo o schema interesanta de cliping...poate iti place! :a8:

Link spre comentariu

un comparator care are doar 0 si 1 logic.

Un comparator puteti face cu oricare AO,dar cum il alimentati?

adica Ledul se aprinde treptat.

Puteti incerca cu un tiristor(BT169).

Cred ca tot prin cresterea rezistentei=>> scade curentul este solutia.

Puneti un bec in serie cu dif.dar veti avea si o aplatizare a dinamicii,la fel cum ar fi fost si cu PTK.

post-9-1205497155_thumb.jpg

BT169_SERIES_3.pdf

Link spre comentariu

ionion, am postat adineaori in topicul Scheme de amplificatoare audio un amplificator audio de 1kW cu tot cu protectii (vezi post nr.38). Ai sa gasesti acolo o schema interesanta de cliping...poate iti place! :a8:

Thanx releu, ma uit chiar acum.

Pentru miron1947:

1.Stiu, asta e problema...

2.Chiar am facut de curand detectorul de peak cu zenner, cond de 680p si rez balast. Apoi, ca sa-l calibrez, am crescut din generator semnalul injectat in etajele finale, urmarind pe multimetru (true RMS) tensiunea de iesire ca sa vad la ce tensiune se aprinde Ledul (si de aici=>> puterea) si apoi sa-mi sortez 2 zennere cat mai apropiate. Asa am observat ca, in schema aia, Ledul nu se aprinde net la -sa zicem- U=34.6Vef, ci incepe sa lumineze de pe la 34Vef si se aprinde complet pe la 34.7Vef. La asta ma refeream...

3.Am vazut si varianta bec in paralel cu polyswitch, aici...

C12_loud__121_124__1_.pdf

Link spre comentariu

Asa am observat ca, in schema aia, Ledul nu se aprinde net la -sa zicem- U=34.6Vef, ci incepe sa lumineze de pe la 34Vef si se aprinde complet pe la 34.7Vef.

Dar daca folositi tiristorul,acesta,nu stie decat aprins(total) sau stins.

Pentru miron1947:

1.Stiu, asta e problema...

Care?NU am inteles.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock