Sari la conținut

DP0706 - Low Power Adjustable Power Supply

Postări Recomandate

Un alt proiect din colectia personala de circuite imprimate este proiectul DP0706, o sursa compacta de tensiune simetrica reglabila, de putere mica, creeata de mine in mod special pentru alimentarea unor montaje cu amplificatoare operationale folosite in proiecte cu microcontrolere. Am ajuns sa dezvolt acest proiect din necesitatea unui alimentator simetric care sa nu ocupe multe spatiu si care sa-l pot folosi pe birou in preajma diverselor montaje cu microcontroler care au nevoie de programare pe placile: EasyAVR6 sau EasyMx PRO v7 for STM32.

Adica, de foarte multe ori mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa construiesc un buffer sau un etaj cu amplificator operational ca sa-l folosesc pe intrarile placilor de dezvoltare mai sus amintite, acestea aflandu-se pe birou, si nu am avut prin prejma o sursa de alimentare micuta dedicat acest montaje, sa le zic, "auxilare". Acum a venit momentul constructiei unei asemenea surse. Nu as vrea sa folosesc sursele de laborator deoarece sunt voluminoase si ca sa le transport de fiecare data din laborator pe birou, chiar nu se merita!!

Deci, nu am cautat sa fac o sursa voluminoasa, deoarece nu am intentionat sa fie nici grea si nici prea mare dar ca sa aiba separare galvanica si musai iesire de tensiune simetrica, reglabila in gama +/-1.25...12Vdc. Se poate mari reglajul si pana la +/-15V daca se utilizeaza un transformator ca cel din pagina cu lista de piese si care se pliaza bine in partea stanga a PCB-ului. Bineinteles, dupa aceea totul se va atasa intr-o carcasa Z66 ABS KRADEX:

https://www.tme.eu/ro/details/z66-abs/carcase-pentru-surse-de-alimentare/kradex/z66-abs/

Iata mai jos si proiectul

---- atentie, am inlocuit proiectul cu revizia nr.1 in data de 28-02-2022 ---

daca ati descarcat acest fisier inainte de aceasta data, mai descarcati-l inca o data:

DP0706 rev.1 - Low Power Adjustable Power Supply.pdf

EDITARE ULTERIOARA 28-02-2022: Comparativ cu proiectul initial, in revizia nr.1 am corectat partea dreapta a formei PCB astfel incat potentiometrele de reglaj a tensiunilor de iesire sa fie conectate prin intermediul unor conectori de tip molex cu 3 pini. Astfel s-a redus si lungimea PCB-ului cu cca 3mm. Forma PCB din dreapta a fost usor corectata pentru a permite plierea cablajului imprimat mult mai bine in carcasa exemplificata in proiect. 

Saptamana viitoare voi da comanda de 5 PCB-uri de acest fel. Bineinteles ca trei PCB-uri vor fi disponibile pentru vanzare. La ce pret ? Voi reveni cu amanunte in zilele urmatoare.

Spor la mesterit tuturor!! Si urmariti - TEHNIUM AZI - pentru ca vor mai urma si alte proiecte din colectia personala. 

Editare ulterioara:  ATENTIE !!! Proiectul DP0706 are inclusa functia "Slow Turn ON", astfel incat dupa alimentarea acestuia iesirile stabilizate cresc progresiv in cateva secunde de la 0 la valoarea reglata pe iesirea sursei in domeniul 1,25....12V.

• Like 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7363-dp0706-low-power-adjustable-power-supply/
Distribuie pe alte site-uri

Mersi, am notat. Totusi, ar fi bine sa rementionati cantitatile dorite si in topicul dedicat grupului de cumparatori cablaje de fabrica pt. noul A350, asta si din cauza ca, mai mult ca sigur, veti dori si alte cablaje mentionate in lista de acolo.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7363-dp0706-low-power-adjustable-power-supply/#findComment-82352

• 2 weeks later...
Acum 1 oră, outtek a spus:

Salutare donpetru, adaugati-ma va rog cu 3 x  PCB pentru aceasta sursa micuta.

Multumesc.

Salut.

Va rog, comenzi in conversatia privata deschisa sau in topicul urmator inca deschis pt. asemenea comenzi:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7363-dp0706-low-power-adjustable-power-supply/#findComment-82385

• 1 month later...

Am finalizat de construit sursa de tensiunea reglabila cu evolutie lenta a tensiunilor de iesire dupa alimentarea acesteia. Am fost nevoit sa ajustez o cota ca sa se plieze corect in carcasa, ma refer la partea unde vin conectate potentiometrele. Aceste potentiometre nu le-am mai prins pe cablaj deoarece nu era suficient loc intre conectorii de iesire si potentiometre. Am folosit si doua voltmetre mici care folosesc ca alimentare tocmai tensiunea afisata (functioneaza cam de la 3,5Vdc in sus, multumitor). Nu am mai avut loc de ampermetre. Ceea ce a iesit se poate vedea in clipul de mai jos prezentat si pe canalul youtube a site-ului TEHNIUM AZI, vedeti in mod special la final si partea de film cu testarea sursei.

Vizionare placuta si saptamana viitoare voi prezenta revizia nr.1 a acestui proiect, care contine corectarea cotei PCB pe partea unde vin potentiometrele si introducerea unor rezistoare in serie cu potentiometrele de reglaj a tensiunilor de iesire astfel incat sa se realizeze un reglaj cat mai corect a tensiunilor de iesire, in domeniu masurat de acele voltmetre si anume: 3,5V...13Vdc (~13Vdc putand da sursa reglabila maxim pe iesiri).

• Like 3
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7363-dp0706-low-power-adjustable-power-supply/#findComment-82495

• donpetru changed the title to DP0706 - Low Power Adjustable Power Supply

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock