Sari la conținut

Probleme functionare variator 5kW


Postări Recomandate

La 20.10.2013 la 12:59, donpetru a spus:

In PDF-ul de mai jos veti gasi schema unui variator de tensiune alternativa culeasa dintr-o revista franceza (e vorba de schema nr.5 de aici). Nu mai retin denumirea si numarul (acolo a fost prezentata varianta de vreo 1 sau 2kW), schema pe care am adaptat-o sa suporte puteri pana la 5kW. Nu am avut timp sa testez forma prezentata dar eu cred ca merita realizata. In ultimile pagini ale PDF-ului veti gasi cablajul imprimat care se poate realiza prin metoda termica binecunoscuta:

29. Variator de tensiune alternativa 5kW 230VAC.pdf

Buna ziua,

Am realizat schema propusă dar ceva am greșit sau nu am ales componentele care trebuiau. Diodele zenner sunt de 110 V insa cond de 0,1 micro sunt ambele la 270 V AC - cred ca sunt cu mica nu sunt ceramici. Ca sarcină am pus un bec, tensiunea se reglează într-o plajă îngustă 170-220 V de fapt nici nu este reglaj pt că luminozitatea nu se schimbă, doar pe voltmetru se modifică.... iar lumina tremură. Ceva am greșit și nu-mi dau seama. Mă puteți îndruma ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am reanalizat schema electronica si am corectat o mica... greseala (e vorba de punctele A din imaginea de mai jos, care trebuiesc unite iar legatura veche a potentiometrelor de N (nul) separata de pct.A). Asadar, aplicatii indicatiile din imaginea de mai jos si reveniti cu alte concluzii:

ERATA_Variator de tensiune alternativa 5kW.jpg

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am studiat și celelalte scheme și am găsit-o pe cea de la care v-ați inspirat. Am efectuat modificările insă fără niciun rezultat. Tensiunea se reglează între 110 - 130 V și becul clipește. Primele măsurători le-am efectuat cu un voltmetru defect. Diodele zenner sunt de 100 V nu 110 cât îmi aduceam eu aminte (aveam niște PL 110 Z) .

Am lucrat pe o placă experimentală nu pe PCB. Am să desfac tot și am să construiesc din nou, poate am gresit undeva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, atunci reverificati valorile fiecare piese si conexiunile. Avand in vedere ca schema de unde m-am inspirat pentru proiectarea PCB, publicata initial in revista franceza (Electronique et Loisirs nr.48) si ulterior in Conex Club decembrie 2003, a inregistrat un succes destul de bun, e putin probabil sa fie cu greseli.

Pe de alta parte, e cunoscut faptul ca in revistele tehnice romanesti si straine mai erau strecurate "greseli", din constatarile dvs. observ ca i-ati validat totusi functionarea, nu in limitele de tensiune iesire dorite, dar exista un domeniu de variatie a tensiunii de iesire.

Daca doriti sa-l mai mariti acest domeniu de tensiuni de iesire, cred ca in cadrul acestui topic, cel putin din partea mea cat si din partea altor utilizatori, veti gasi suportul tehnic dorit. Trebuie doar sa mentionati asta dar inainte de a trece la acest capitol asigurati-va ca aveti toate piesele de valorile corespunzatoare iar conexiunile sunt conform ultimei scheme postate de mine mai sus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Gata. Am refăcut montajul si funcționează f bine. Reglează între 40 si 204 V , probabil că dacă ajustez valorile rezistoarelor de la potențiometre obțin o altă plajă . L-am folosit la bormașina dar deși regleaza bine turația, cuplul este mai mic la tensiune mai mică. La tensiune mică lumina becului tremura dar cred ca prin alegerea condensatoarelor se pot obține rezultate mai bune.
Concluzie: schema (corectată) e bună, funcționează, PCB-ul = în funcție de dimensiunile pieselor fiecărui realizator.

Recomand.

Mulțumesc pt ajutor și înțelegere.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock