Sari la conținut

Modificare filtre Magnat Monitor Supreme 2002


nelu22

Postări Recomandate

Buna Seara,

 

Detin 2 boxe Magnat MS 2002 si nu sunt multumit de cum suna pe medii si inalte. Am deschis o incinta si am facut un releveu dupa filtrele ei. 

In sertar am 2 bobine de 3mH fara intrefier si ca si upgrade voi elimina bobina originala si o sa pun si un condensator de 33uF MKTA de la Monacor.

Nu ma pricep la filtre mai deloc si va cer ajutorul cu privire la modalitatea de a imbunatatii partea de medii si inalte fara a schimba difuzoarele, daca se poate.

 

Eu ascult la volum mic , fara corector de ton si astfel bassul este potrivit dar parca ar mai fi mers media si inalata mai sus.

 

Multumesc!

 

Filtru magnat.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Citat

Eu ascult la volum mic , fara corector de ton si astfel bassul este potrivit dar parca ar mai fi mers media si inalata mai sus.

nu ar fi mai simplu sa-ti adaugi un corector de ton? (in loc sa distrugi filtrele care au fost proiextate cu cap)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vreau sa ascult muzica asa cum este ea inregistrata si fara artificii.

In aceeasi incapere am 4 boxe, Magnaturile pe fata si 2 TL facute laun amic pe spate. Am 2 ampuri denon si un preamp tot denon. Intre cele 2 perechi se simte diferenta la medii si inalte.

Ma gandeam ca daca de ex inlocuiesc acei bipolari cu alti condensatori mai de calitate sau rebobinez bobinele cu sarma mai groasa poate obtin ceva mai mult.

Acele filtre sunt pline de prenandez .

Stiu ca nu sunt boxe de calitate, dar atat a fost bugetul meu.

Editat de nelu22
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Citat

Ma gandeam ca daca de ex inlocuiesc acei bipolari cu alti condensatori mai de calitate sau rebobinez bobinele cu sarma mai groasa poate obtin ceva mai mult.

punind sarma mai groasa ai pierderi mai mici pe bobinele respective dar nu cred ca o simti o diferenta majora, la condesatoare nici atat, iar prenadezul n-are rost sa-l luam in calcul. Filtrele au rostul de a scoate din semnal frecventele care difuzorul nu e construit sa le reproduca sau altfel zis sa mentina impedanta nominala a difuzorului in banda utila a difuzorului.

Filtrele facute bine sunt croite pentru difuzorul pe care-l deservesc evident cu mici compromisuri. La puteri mici (in preamplificator) se pot face filtre mult mai eficiente (cu carateristica abrubta si riplu redus, filtre de orin mare 7-9) pe cand la puteri mari filtrele sunt ineficiente (de obicei sunt de ordinul 1) si au carateristici destul de slabe.

Totusi diferenta majora a intre a fltra in preamlificator fata de filtrearea la difuzoare este ca primele se pot ajusta pe cand cele din difuzoare sunt fixe. (daca-ti place sa asculti cu caracteristica plata nimeni nu te opreste sa ajustezi corectorul de ton sau egalizatorul).

Cel mai bine pentru auditie cat mai aproape de realitate e sa folosesti filtre in preamp sa desfaci caile in benzi (joase, medii, inalte) si sa amplifici benzile separat si sa le redai pe difuzoare specializate (fara filtre) - evident e costisitor.

RR

 

Citat

Vreau sa ascult muzica asa cum este ea inregistrata si fara artificii

muzica asa cum este ea nu o poti auzi decat la un concert unplugged. Tot ce se inregistreaza e prelucrat si filtrat (nu mai vorbim daca e si compresie digitala) - orice mediu de inregistrare altereaza sunetul sau e alterat pentru a da o anumita nuanta inregistrarii, sau pentru a contracara diverse nejunsuri. (vezi carateristica RIAA la dozele magnetice) Dar la unii ne place sa ascultam cu imperfectiuni (pick-up, magnetofon, etc.)

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Probabil amplificatore separate e mai bine, fiecare difuzor cu amplificatorul lui, filtrat inainte de amplificator.

 

Daca ai avea macar un generator de functii, ai putea asculta cum suna fiecare difuzor in banda in care te interesaza, ai putea sa le compari intre ele cu acelasi semnal, apoi ai ai incerca sa reproiectezi filtrele alea.

Ai putea masura raspunsul difuzoarelor cu un sonometru, sa compari senzatia subiectiva cu masuratoarea.

 

Conversia electro acustica prin ea insasi modifica sunetul, inregistrarea analogica de calitate si ea, conversia digitala mai mult, compresia fara pierderi FLAC sau altele nu ar trebui sa modifice comparativ cu un WAW, ar trebui sa restaureze informatia numerica originala. modificarile se produc la conversia analog digital si invers.

 

Oricum difuzoarele tale au raspuns diferit, nu pierzi nimic daca compensezi diferenta cu un egalizor de octave (modificarea o da chiar raspunsul difuzoarelor in sine, sunt prea multe conversii sa ai pretentia ca este sunetul original), cu ajutorul corectiilor poti compensa raspunsul difuzoarelor, poti sa te apropii de sunetul original doar daca il ai ca termen de comparatie, il asculti simultan cu cel redat de difuzoare, sau inregistrezi cu microfon profesional un sunet nativ, apoi, readai cu difuzoarele tale si inregistrezi din nou cu acelasi microfon, dupa aia compari inregistrarile.

 

Demersul i-mi pare oarecum exagerat, auditia este o senzatie subiectiva, doar o minoritate au o memorie auditiva atit de fidela incat sa compare versiunea nativa cu cea inregistrata, daca nu le asculta intercalat.

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru sfaturi. Intre timp am vizionat si canalul lui GR-Research, unde vad ca anumite boxe care la comerciantii nostri sunt cu pretentii si au preturi de preturi, nu prea e totul roz (aici).

Aurelian, pana sa citesc postul tau , le-am demontat pe ambele si am refactut decat filtrele de bas. O sa ma joc cu cele noi , dar mai astept niste bobine pentru medii si inalte de la Monacor( nu ma astept ca strapand o rezistenta de 1.8 ohm sa obtin mare efect). 

Ca si prima impresie dupa eliminarea bobinei cu intrefier( care din ce am inteles se satureaza  la puteri mici) un condensator cu polipropilena de la monacor, am altfel de bass, mai prezent la volum mic, in sens placut.

Boxele din spate fiind transmission line , nu au nevoie de nici o corectie si se aud perfect, numai ca singurul inconvenient la ele este ca basul nu coboara asa jos( le-am facut si eu cu ce difuzoare am avut). 

La medii si inalte eu cu astea ma compar si la nivelul lor vreau sa le aduc. 

 

 

med (2).jpeg

Editat de nelu22
Adaugare poza
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Uitandu-ma la mai multe clipuri de pe canalul GR-Research si nu numai, observ ca pe medii si inalte la condesatori, apare termenul de by-pass capacitor. Din cate inteleg, valoarea lui nu trebuie sa depaseasca 1% din valoarea celuilalt cu care se leaga in paralel si se pare ca are o influenta pozitiva in sunet. A folosit cineva acest procedeu?

Eu o sa ma joc cu acest by-pass cap in exterior cum mi-a recomandat Aurelian.

Am mai studiat un pic sunetul pe bass cu noile filtre si apare o rezonanta a cutiei si nu stiu ce material sa aplic pe pereti( cu ce se gaseste la noi).

Eu am gasit asta : monacor mdm-30 sau ceva echivalent pe audioalchemy.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am terminat modarea boxelor si tin sa spun ca se aud destul de bine acum. Ca si solutie asa cum am spus mai sus, am pus alte componente pe schema originala.  Peretii incintelor de bass i-am acoperit cu feltru de 8 mm, mai putin partea frontala, inclusiv tuburile de bass reflex iar vata existenta am refolosit-o. 

Singura dezamagire este ca pentru medii si inalte am luat bobine de la monacor si am avut curiozitatea sa o masor pe cea de 0.18mH si surpriza a fost ca are 0.14  asa ca am refolosit bobina de la filtrele originale. La medii nu am apucat sa masor pentru ca deja le lipisem.

Aurelian, la boxele inchise se poate pune ce arati tu dar la bass reflex trebuie neaparat sa existe o cale libera intre spatele difuzorului si tubul de bass reflex. 

 

WhatsApp Image 2021-09-25 at 17.23.06 (3).jpeg

WhatsApp Image 2021-09-25 at 17.23.06 (5).jpeg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Stiu ca este putin tarziu, dar cateva precizari nu strica.

1 - Condensatorii serie de pe inalte si medii este bine sa fie de cat mai buna calitate, au cea mai sesizabila influenta in sunet.   

In acest caz,  daca 68uF  este o valoare mare si implicit scumpa, ar merita pus macar un condensator compus, sa zicem un 47uF mkt (alb) + 22uF mkp (negru).

Pe inalte trebuie pusi numai monacori MKP negri, iar daca se considera ca tweeterul este destul de bun, atunci Jantzen Z-Cap (albastri).

2. Condensatorul rosu pare un  Audiophiller, condensatori foarte prosti ca sunet, buni cel mult pe bas sau pe circuitele anexe de tip paralel (daca sunt).

3. Pe medii nu are sens o bobina cu sarma mai groasa decat cea originala daca in serie cu ea este o R de cativa ohmi.  Intr-un astfel de caz se calculeaza cea mai subtire sarma care poate sustine puterea transferata difuzorului.  Si se ia in calcul Rdc bobina cand se determina R serie, si respectiv impedanta vazuta de sectiunea trece sus a filtrului de medii.

4.  Grosimea sarmei este importanta insa la filtrul de joase,

dar trebuie tinut seama ca grosimea in sine a sarmei este irelevanta, conteaza doar Rdc, rezistenta in curent continuu (parazita) a bobinei.  Regula spune ca Rdc bobina sa fie </= cu 1/10-1/15 Rdc dif. 

O bobina pe miez are inductanta mult mai mare decat una cu acelasi nr. de spire facuta "pe aer" (fara miez), asa ca din motive economice evidente adesea se folosesc bobine pe miez, care au nevoie de mult mai putine spire pt a obtine inductanta ceruta.  Mult mai putine spire inseamna ca si grosimea sarmei va fi mult mai subtire decat la o bobina de aceeasi inductanta facuta "pe aer".

5. Este importanta alegerea corecta a miezurilor, de ex. pe joase sunt preferate cele din tole - care se comporta bine la frecvente mici (zeci de hz pana la cativa khz). Pe inalte se folosesc uneori miezuri din ferita dar cum de regula valoarea necesara a inductantei bobinelor este mica, este preferabil sa se foloseasca bobine pe aer.

6. Condensatorii by-pass se pun pt a imbunatati raspunsul la frecvente mari a condensatorilor obisnuiti si mai ales raspunsul la fronturile abrupte de semnal.  Ei trebuie sa aiba ESL mic (inductanta serie mica), si din acest motiv se folosesc valori mici si modele cu inductanta minimizata sau chiar zero (multistrat).

Efectul lor se simte doar pe difuzoare de foarte buna calitate, este o chestiune de finete.

Desi pe site-urile de fitze se recomanda Roederstein 1837 (de negasit sau f scumpi) se pot folosi f bine si alte serii, si chiar wima mkp daca pretentiile sunt mai mici.

De departe, mult mai importanta este alegerea corecta a valorilor componentelor filtrului.

7. De altfel, regula de aur este sa nu cumperi niciodata piese scumpe inainte de a fi ajuns la valorile finale ale schemei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock