Sari la conținut

Propun deschiderea unei sectiunii de... ROBOTICA !!!


dan_e

Postări Recomandate

Am avut ocazia zilele astea sa interactionez cu niste tineri pasionati de robotica, niste liceeni pasionati de roboti. Si le-am spus de acest site si spuneau ca nu ar fi rau sa existe un subforum special de robotica. Ce parere au ceilalalti utilizatori si bineinteles administratorul site-ului: dl.petru ?

 

Le-am propus tinerilor liceeni sa-si orienteze dezvoltarea aplicatiilor de robotica direct pe ARM sau microcontroler, nu cu platforme Arduino. Au spus ca e cam greu pentru ei dar daca sunt oameni dornici sa-i initieze pe acest palier, sunt cu toti ochi si urechi.

 

Ma bucur ca mai exista asemenea tineri pasionati de domeniu !!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Total de acord. La sectiunea DIY cred ca s-ar plia bine o asemenea rubrica de ROBOTICA !!!

Totusi, as fi vrut sa citesc si reactiile altor utilizatorii deoarece nu as vrea sa bata vantul prin acel subforum cum bate prin altele tot cu titluri asa...frumoase !! :smile:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Citat

daca sunt oameni dornici sa-i initieze pe acest palier, sunt cu toti ochi si urechi.

sunt o gramada de oameni dornici sa-i initieze - prin universitati (in tara si in strainatate) - si exista alternativa sa invete singuri (o placa de dezvoltare cu STM32 e 12.5 eur cu tot cu cablu de programare integrat) - IDE +  copilator e gratis. Nu inteleg care e problema, ce incercam sa rezolvam?

Copii astia au deja microbul nu trebuie de cat sa faca un pic de efort si sa progreseze.

RR

 

PS - Una din problemele cu Arduino (si cu toata miscarea maker) e ca sunt o gramada de resurse "de-a gata" care le poti incerca fara sa intelegi prea mult (fara efort) si obtii rezultate mari in timp scurt. Asta iti creaza impresia falsa ca e simplu si se vede imediat cand incerci sa faci ceva de unul singur. Pe vremea mea era mult mai usor sa inveti incremental (putin cate putin) acum tinerii se lovesc de complexitatea proiectului ca de un zid si multi sunt coplesiti de situatie.

 

PS2 

Citat

Le-am propus tinerilor liceeni sa-si orienteze dezvoltarea aplicatiilor de robotica direct pe ARM sau microcontroler, nu cu platforme Arduino

Pai Arduino e pentru  microcontroller si multe din platformele suportate sunt cu ARM (nu numai cu ATMega) nu mi-e clar ce le-ai propus de fapt? De fapt le-ai propus sa schimbe IDE-ul (Integrated Development Environment) - Valoarea mediului Arduino e multitudinea de exemple si biblioteci si mascarea complexitatii (fara Makefile, linker script, bootloader etc.) 

E ca si cand le ceri sa nu mai joace in liga mica si sa treaca la seniori (e multa munca acolo)

Editat de roadrunner
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Robotica este o asanumita stiinta de granita. Adica este o interferenta sensibil egala a electronicii cu mecanica. Problema cu robotica este mecanica. Mecanica este o meserie grea la propriu. Daca la electronica mai pui o rezistenta colo, un condensator dincolo, o bobina, un traf si in rest tranzistoare si diode, ale caror roluri si specializari sunt fara numar in ziua de astazi, La mecanica nu prea este asa. Chiar daca ici-colo se mai utilizeaza componente standard, precum motoarele pas cu pas, sau elementele hidro-pneumatice standardizate, tot ceea ce tine de legatura dintre ele este extrem de greu de realizat, cu precadere pentru un hobby-ist.

 

Privind apoi lucrurile intr-o alta ordine de idei, o meserie cu o asemenea "greutate", ar trebui sa mai beneficieze si de un nucleu de oameni foarte pasionati de a o face, pentru a se putea injgheba topicuri de discutii interesante, iar pe baza lor sa aiba de invatat cei tineri si foarte tineri. Cu 12 ani in urma, am initiat pe ElForum un topic despre strungarie. Pana in acel moment, intr-o perioada de existenta de mai bine de 5 ani ai acelui forum, s-au mai initiat la aceeasi sectiune (masini unelte si scule) doar 3 topicuri, care s-au epuizat in cateva postari razlete. Topicul initiat de mine a ajuns (in final) la un numar de aproape 50 de pagini si concura la "mustata" cu marile topicuri de electronica in ceea ce priveste vizitele membrilor si/sau nemembrilor acelui forum. Ulterior, vazand audienta acelui subiect, Vasile mi-a propus si eu am acceptat rolul de moderator al sectiunii masini unelte si scule, care s-a dezvoltat in mod vertiginos, beneficiind de un nucleu de oameni foarte pasionati de prlucrari mecanice. Cam asta ar trebui sa se intample si aici cu sectiunea de robotica propusa, ca sa nu mai vorbesc ca exista multe alte sectiuni unde lucrurile au nevoie de dezvoltari asemanatoare.

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Revin la fix-urile mele... lucrurile se invata prin scoli nu pe forumuri. La facultate au avut un curs de doua semstere de actionari electrice unde am invatat despre bucle de pozitie si viteza si actionari cu servomotoare si despre siteme de pozitionare de precizie (inclusiv cu motare pas cu pas) - Toate lucrurile astea mi s-au parut foarte logice pentru ca lucrasem deja doi ani in constructia de masini cu comanda numerica la partea electronica si am invatat o gramada de lucruri mecanice cand calibram si aliniam masinile.

Nu stiu in ce masura forumurile pot ajuta la invatarea despre subiectul asta.

 

Toate lucrurile invatate imi folosesc enorm si in ziua de azi pentru ca imi fac singur service-ul la robotii din fabrica economisind enorm in fiecare an. ( evident si reparatii ca nimic nu e vesnic)

 

RR

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, roadrunner a spus:

... lucrurile se invata prin scoli nu pe forumuri. ...

... Care scoli!? Cele care inca si-au pastrat consistenta de altadata s-au inchis din cauza pandemiei. Tot tineretul studios face cursurile la fara frecventa, ca sa nu spunem pe sleau ca de fapt le face la "fara sa invete". Altminteri, lasand la oparte modestia (scuze pentru asta) cam 90 % din electronica pe care o stiu (vorbind din punctul de vedere al teoriei) am invatat-o ca autodidact in timpul liceului. Cand unii dintre colegii mei isi toceau pingelele prin discoteci, baruri de noapte si alte institutii asemanatoare, eu eram clientul fidel al bibliotecilor - in mod special al Bibliotecii Municipale din Constanta, unde imi petreceam 90 % din timpul liber - pe atunci sambata seara si duminica toata ziua. In facultate (chiar daca se numea Electromecanica) am facut un simplu curs generalist de Electronica si unul de Automatizari - tot generalist. In schimb, in facultate am beneficiat de o biblioteca tehnica mult mai specializata si am continuat sa invat din plin ca autodidact. Alte vremuri! In ziua de astazi, nici bibliotecile nu mai sunt ceea ce au fost. Daca la BM Constanta (in anii '70... '80) programul salii de lectura incepea la ora 8.00 si se incheia la 23.00, La BM Slatina - cea mai apropiata de mine programul incepe tot la 8.00, dar se termina la 16.00, caci doar s-au castigat drepturi democratice odata cu revolutia din '89. Pana mai ieri eram salariat. Am lucrat multi ani chiar in Slatina. Eu incheiam programul de lucru la 16.00 (dupa 1990) si de multe ori as fi mers sa ma documentez in biblioteca. Dar unde sa te duci?! Astazi sunt pensionar, dar nu-mi permit sa fac naveta (50 km dus-intors) ca sa studiez pana la 16.00. Noroc ca exista internetul, dar mai ales noroc cu faptul ca sunt atat de deprins cu studiul incat stiu exact ce sa caut si unde sa caut.

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Universitatile din Romania inca produc ingineri buni (chiar foarte buni) - azi zburand de la Dublin in Bucuresti erau in avion o gramada de tineri romani care lucrau pe la firme bune (Microsoft, Google, Amazon, Apple) - nu mai era aviounul plin de Pirande.

Eu inca tin contactul cu unii profesori (cei mai tineri) de la UniBv si inca ies ingineri buni - copii talentati, profesori buni + informatie usor accesibila pe internet daca adaugi un pic de munca poate iesii ceva bun.

RR

Editat de roadrunner
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tinerii romani care au chemare pentru universitatile tehnice, devin de buna seama ingineri cautati. Cu atat mai cautati cu cat tarile vestice, unde se angajeaza de obicei nu au cheltuit absolut nimic cu educatia lor. In plus, romanii (Cu precadere) accepta salarii sub standardele occidentale. De faptul ca inca in Romania se pregatesc buni ingineri, ar trebui sa profite Romania, care a suportat toate cheltuielile cu educatia lor, si nu occidentul.

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock