Sari la conținut

Invertoare sudura--generalitati


Postări Recomandate

Ca sa degrevam topicul lui &anicai despre invertorul rezonant putem posta aici diverse.

Pentru inceput ceva cules de pe net, curentul si tensiunea in timpul sudarii:

 

arc1-iul21.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Si un tabel dintrun curs sudura:

 

diametru electrozi--curent.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

EDIT:    am gasit niste poze vechi cu un invertor reparat. Sarcina, rezistente resou 2000W din comert. 

017-33.jpg

014-50b.jpg

Editat de dumitrumy
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E posibil ca, curentul sa arate foarte diferit daca-l esantionezi mult mai rapid (si daca etajul de intrare in osciloscop are suficienta latime de banda) - nu ca ar fi foarte relevant pentru ca oricum convertorul nu va putea raspunde la variatile alea asa de rapide (decizia convertotului se face cu frecventa PWM-ului care e mult mai jos decat variatile de curent care provin curgerea arc-ului)

Intuitia imi spune (si intutia mea nu e corecta de fiecare data) - daca te uiti in domeniul frecventa la curent, o sa vezi  energie inghesuita la 0HZ (la DC)  restul o s-o vezi la frecventa PWM-ului + armonicile superioare iar curentul de curgere al arcului (care arata mai mult a zogomot de banda larga) o sa-ti apara ca o crestere a nivelului de zgomot (noise floor)

Un osciloscop cu FFT ti-ar arata asta. (cred)

 

Mai pe scurt daca tratezi curentul ca pe un semnal - o sa aiba o componenta continua, una variabila (riplu) si una ca un zgomot care e de fapt data de curentul de plasma.

 

RR

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu era topicul meu, era deschis de tyc in 2013, ar fi interesant de pus oscilograme de pe unul care controleaza curentul prin rezonanta fiindca are factorul de umplere full tot timpul

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

se seteaza rezonanta pe o sarcina de 0,25 ... 0,15 ohmi 3Kw si in alte regimuri de lucru iese din rezonanta, coborand frecventa scade curentul fiindca se indeparteaza de punctul de rezonanta, orice crestere a sarcinii micsoreaza inductanta primarului inseriat cu circuitul rezonant indepartand si mai mult frecventa de rezonanta de frecventa de lucru ducand la limitare de curent, deci ce-mi arata ola_nicolas in topicul celalalt acele scheme sunt pe alt principiu de functionare.

 

curentul maxim al invertorului se limiteaza prin saturarea bobinei de rezonanta, asta se incearca pas cu pas prin intrefierul acesteia, saturarea nu e totala fiindca cand incepe sa se satureze ii scade inductanta si incepe sa urce frecventa punctului de rezonanta se indeparteaza de frecventa de lucru scade curentul ajungand la un echilibru de aproape a intra in saturatie, prin intrefier se stabileste amperajul maxim de care va fi capabil invertorul bineinteles ca acest amperaj trebuie suportat si de celelalte componente.

 

intrefierul la bobina de rezonanta trebuie din textolit sau alt material izolator dur care nu se inmoaie de la temperatura, dupa setari daca din motive termice in timpul utilizarii invertorului scade intrefierul se duce rezonanta spre sarcini mai mici de 0,15 ohmi si daca ajunge rezonanta spre o ohmi*(scurt) fac poc tranzistorii, deci sub nici o forma intrefierul nu trebuie sa scada dupa ce e setata rezonanta pe sarcina de lucru echivalenta arcului la sudura , se sigileaza semireglabilul si asta e. Eventualele uzuri ale semireglabilului si potentiometrului nu-s periculoase, intotdeauna de la uzuri le va creste valoarea rezistentei si asta se va vedea in functionare prin lipsa amperajului.

din semireglabilul inseriat cu potentiometru. Asa am ars eu prima pereche de igbt-uri punand carton moale in intrefier, bobina de rezonanta care a fost la inceput n-a fost calculata pt amperajul care trebuie, s-a supraincalzit si a ajuns intrefierul de la 3 la 2,7 mm prin inmuierea adezivului din carton si in felul asta  s-a apropiat frecventa de lucru cu frecventa de rezonant pe sarcina de scurt si a dus la depasirea curentului suportat de igbt.

 

 

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

alea 2 spire de pe bobina de rezonanta din schema mea pt curentul ce trebuie la ventilatoare releu si integrat sunt pt regimul scurt iesire si sarcina arc sudura dar au dublu rol, in afara de alimentare pt cand invertorul este in sarcina sau scurt,  incepe sa amortizeze circuitul rezonant  scazand-i factorul de calitate variabil in functie de sarcina si protejeaza condensatorii din circuitul rezonant necrescand periculos tensiunea pe acestia, daca intelegea ola_nicolas care tot comenteaza si chestia asta eu imi tai ....., scuze de iesire. Practic de asta n-am facut sursa auxiliara fiindca imi trebuia condensatori la 3000 volti cum a pus rusul Negulyaev in invertorul lui.

 Deci astea-s secretele controlului prin rezonanta, la circuitul rezonant frecventa de rezonanta nu trebuie sa scada sub nici o forma in functie de factori mecanici, termici, etc. fixare temeinica a feritelor bobinei de rezonanta si transformatorului care si el e parte  in circuitul rezonant si frecventa oscilatorului nu trebuie sa creasca sub nici o forma dupa ce a fost facuta setarile finala pe alimentare protejata*(becuri inseriate pe alimentare dupa electrolitici) si sarcina la alegere 0,25 sau 0,15 ohmi pe iesire.

 

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mi-a picat hardul la calculator si am pierdut deocamdata schemele realizate pt simulari. Pe elforum te-am contrazis cu teoria asta si am pus o simulare care arata cresterea curentului prin tranzistori la saturarea miezului bobinei de rezonanta. Dar probabil trebuie sa ma chinui mult sa ajung la un miez care sa se comporte asemanator in simulare. Trebuie sa fac din nou schema si cred ca de la caldura asta nu ma simt prea bine. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu e asa important ca sa se nasca alte discutii, eu merg cu oscilatorul mai jos decat rezonanta, prin scaderea frecventei sau urcarea rezonantei scade curentul, nu se satureaza in adevaratul sens ci tinde spre saturatie si eu zic ca la orice tendinta spre saturatie scade inductanta impingand putin mai sus rezonanta si ca urmare scade putin curentul stand intr-o echilibru la pragul de a intra in saturatie dar practic nu intra, deci o fi asa cum zic eu? ... eu asa cred dar mna, posibil sa ma insel

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am emis teoria asta dintr-o patanie simpla, pe masura ce cresc intrefierul la bobina de rezonanta creste puterea maxima a invertorului, daca il micsorez scade, bineinteles ca la fiecare interventie de acest gen trebuie facut toate setarile de rezonanta din nou.

 

Totusi de ce ar mai putea fi influentata puterea maxima a invertorului de acest intrefier in caz ca nu ar fi valabila teoria mea?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am desenat o noua schema. Imi pare rau, dar ca si prima data, la cresterea sarcinii curentul prin tranzistoare creste mult datorita saturarii miezului.

36a.png

37a.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Fara osciloscop frecam targa pe uscat, spunem povesti frumoase.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In fine, pe mine ma intereseaza obiectul sa ma tina si sa-si pastreze caracteristicile ca sa nu intervin des cu reglaje, asta e cel mai important. Totusi o intrebare, cind incepe sa se satureze o bobina pe ferita nu incepe sa-i scada inductanta? .... eu asa stiam.

 

 

 

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am o remarca la simulari, posibil sa fie setate pt rezonanta la zona normala ZVS, eu folosesc ZCS zona anormala  capacitiva si de aia sa-ti dea la efectul de saturare invers, zic si eu. Toate invertoarele rezonante folosesc ZVS din cauza ca urmaresc stabilizarea tensiunii de iesire, eu urmaresc opusul adica  o tensiune care cade in functie de sarcina.

Gain-curve-of-LLC-converter.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

invertoarele de sudura rezonante numai in zcs lucreaza  din cauza ca la scurt scade inductanta primarului si frecventa de rezonanta trebuie se indeparteze de frecventa oscilatorului, la fel spre saturatia bobinei rezonante scade inductanta cu acelasi efect , n-au voie sa intre in zvs decat doar in pauza de lucru

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock