Sari la conținut

Inlocuire siguranțe 1P cu 1P+N


Mihai3

Postări Recomandate

Am o anexă, în curtea casei, construită demult, care a avut inițial instalația electrică proiectată cu siguranțe 1P: 1 siguranță generală C32, 3 siguranțe C25 pentru prize (1 pt mașina de spălat, 1 pt bucătărie, 1 pt restul anexei - adică cele 3 încăperi mici) și 2 siguranțe C16 pentru iluminat (1 pt bucătărie și exterior, 1 pt cele 3 încăperi). Conductoarele folosite sunt de 2.5mmp pentru prize, 1.5mmp pentru iluminat și 1.5mmp pentru împământare. Înainte (în amonte) de siguranța C32, a fost instalat un contor electric.

Aș dori să schimb siguranțele cu B16 pentru prize și B10 sau B6 pentru iluminat. Mi s-a recomandat să folosesc siguranțe 1P+N (1 pol + nul, adică siguranțe care declanșează pe fază dar care întrerup si nulul). 

Anexa este alimentată cu un cablu CYY-F 3x6mmp, din care sunt folosite numai 2 conductoare, al treilea fiind lăsat liber în tablou. Acest cablu CYY-F pornește direct de la tabloul casei principale și merge până în tabloul anexei. Împământarea anexei este realizată separat față de împământarea casei principale. La casa principală, atât nulul cât și împământarea sunt conectate în tabloul de la exterior, care conține contorul electric și o fuzibilă de 25A, de pe peretele casei, în același punct.

Am identificat fiecare fază care pleacă din tablou spre prize și spre becuri si fiecare nul care ii corespunde. Astfel aș putea folosi siguranțe 1P+N. Apoi am văzut ca pe siguranța comună pentru cele 3 încăperi mici sunt conectate 3 circuite de prize și le-am separat, din dorința ca în situația în care există o problemă la un circuit, atunci să nu cadă curentul în toate cele 3 încăperi. Deci am ajuns la 5 siguranțe pentru prize și 2 siguranțe pentru iluminat. Și mai vreau sa pun și o sonerie. 

 

Ideal, era să chem un electrician, numai că, dacă venea unul identic cu primul, probabil ca ajungeam la fel de bine (a montat C25 pt prize si C16 pt iluminat).

1. Are rost sa folosesc siguranțe 1P+N sau mai bine merg tot pe 1P ?

2. Daca ar fi să folosesc siguranțe 1P+N, atunci voi avea nevoie sa prelungesc conductoarele de nul din tablou care ajung in acest moment la bara de nul (care este in partea de sus a tabloului), dar care vor trebui sa ajungă în partea de jos a tabloului, la ieșirea fiecărei siguranțe. Ce pot folosi pentru prelungire ? Cleme Wago pentru conductor FY ?

3. Soneria se poate conecta la circuitul de lumini (ultima siguranță B10) ?

schema electrica.png

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock