Sari la conținut

Convertirea unei surse foreward in LLC

Postări Recomandate

Pote fi convertita o sursa foreward in LLC prin adaugarea unui circuit rezonant serie in primar in serie cu transformatorul?

Exista vre-un castig de randament daca are un raport intre tensuiunea de intrare si iesire diferit de raportul transformatorului?

De exemplu in cazul convertorului foreward raportul transformatorului este 1:2 ar trebui sa scoata la iesire aproximativ dublul tensunii de intrare, dar el opereaza ca diverter solar, deci va soate la iesire intre zero si dublul tensinii de intrare in functie de puterea furnizatade panourile solare, cand factorul de umplere este mic randamentul este prost.

In cazul in care il transform in LLC randamentul mediu poate fi imbunatatit?

La LLC pot controla in doua feluri, PWM ori fecventa variabila, care este mai bun?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesat de subiect.

Cred ca am pus si eu undeva intrebarea asta insa se pare ca forward nu permite condensator inseriat cu primarul, cel putin astea raspunsuri le-am primit.

Eu folosesc de cateva zile o semipunte rezonanta pt sudat si pare ok adica sudeaza ok cu rutilici de 2,3 si 3,2 dar nu vrea de nici un fel cu bazici. Am raport de transformare 3, tensiune iesire cca 55 volti insa e in functie de tensiunea la priza adica uneori sub 55 alteori peste. Pot controla doar curentul prin reglarea frecventei adica scad frecventa si scade curentul. Am fixata rezonanta pe sarcina de 0,15 ohmi iar la scurt iese din rezonanta si scade puterea pe iesire in schimb curentul e acelasi doar ca la tensiune de 2-3 volti cat se pierde pe cabluri si contacte deci sa zicem ca scade puterea sursei la  cca 300w aprox in caz de scurt pe iesire. Nu stiu ce sa zic dar cred ca ce folosesc eu nu va ajuta pe Dvs, adica eu nu pot controla tensiunea la iesire cu rezonanta ci doar curentul.

Atasez si schema insa nu cred ca ajuta la ceva.

2153-Resonant-SIC-90a_tr.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

De regula sursa LLC este operata deasupra frecventei de rezonanta, in asafel incat compotamentul sarcinii sa fie inductiv, sa nu stresseze prea tare tranzistorii, incearca si tu, poate merge mai bine.

Eu asa le operez cum le opereaza toata lumea.

Dificultatea este cu cele de putere mai mare peste 1 kw, deoarece pentru astea nu am transformator din ala special cu inductanta de rezonanta inclusa, as incerca sa fac una cu bobina de rezonanta separata.

In acest caz intervine o problema de optiuni, pentru o anumita frecventa poti alege o inductanta mare si o capacitate mica, in acest caz tensiunile pe condensator si bobina vor fi mari,  vor fi supuse la stressuri serioase cuentul prin ele fiind acelasi orice set de valori ai alege.

As putea alege o capacitate mai mare si o inductanta mai mica, tensiunea pe le fiind mai mica in regim de rezonanta, stressul fiind mai mic, acest circuit nu are un factor de calitate mare, raspunsul in frecventa fiind slab, dar poate ar indulci viata tranzistoarelor.

doar pwm

Diferitele optiuni privind valoarea inductantei si a capacitatii se pot exprima bine matematic, dar eu nu sunt capabil de asa ceva, experimntand am observat insa ca asta conteaza.

Studiind diverse tipuri de controller de sursa LLC, am vazut ca unele au doar frecventa variabila si factor de umplere fix, altele au pwm si frecventa variabila, altele doar PWM.

Am incercat o singura data un controller cu frecventa variabila, restul sunt autooscilante cu amplificator magnetic.

Dorinta mea este sa mofific un foreward in LLC fara sa schimb circuitul de comanda, pot eventual sa modific modul de oprarare din PWM in frecventa variabila sau chiar sa le combin.

LLC

cu transformator cu inductanta inclusaDSCN2825.thumb.JPG.a076141b3603126f8ba7007f614af545.JPG

Editat de cavit
  • Like 1
Link spre comentariu

Am incercat cu frecventa de oscilatie peste frecventa de rezonanta si asa am ars prima data igbt-urile, ideia e ca frecventa trebuie setata pt rezonanta pe o sarcina de 0,15 ohmi iar la scurt scade inductanta primarului urcand frecventa de rezonanta mai sus, asa lucreaza protectia la scurt, altfel nu se poate. Scazand si mai tare frecventa invertorului se obtine o scadere a curentului de iesire ca se indeparteaza de rezonanta in sarcina iar la scurt se indeparteaza si mai mult, daca ar fi invers la un moment dat in plaja de reglaj curent se ajunge la scurt sa coincida frecventa de lucru cu frecventa de rezonanta si poc tranzistorii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock