Sari la conținut

Implementare acasa sistem cu panou voltaice - de la A la Z


elco

Postări Recomandate

Stimati colegi, am vazut zilele trecute cand am trecut printr-o localitate cum pe acoperisul unei casei erau montate, cred, am numarat eu, vreo 12 panouri fotovoltaice. Un panou avea in jur de 1 metru pe 0,5m, zic eu! ochiometric ! Ce putere credeti ca are un asemenea panou ? Si care este puterea instalata pe panouri ? Cat costa un asemenea sistem ? Merita, nu se merita, ce pareri aveti voi ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Panourile de acea marime pot avea in jur de 100wp (watts peack), probabil are in total ceva peste 1Kwp instalat.

 

Personal am una mai mare 8 panouri de 395wp PERC acestea au 2x1m 2 mp bucata in total in jur de 3Kwp.

Exista doua abordari in acesta problema, de fapt pot fi trei, fie sistem ongrid, fie offgrid sau hibrid.

 

On grid investitia initiala este mai mica dar trebuie sa umbli dupa hartii si sa fii compliant la toate mizeriile care t-i le serveste furnizorul electricitate, nu rezolva nici problema penelor de curent.

sistemul offgrid il poti face cum doresti, nu ai treba cu nimeni, investitia initiala este mai mai mare,

Sistemul hibrid va avea atasata o baterie care te ajuta in cazul intreruperilor la retea si sa reduci consumul din retea chiar si la zero, asta nu te scapa de alergatul dupa hartiii dar, macar o anumita parte o poti face pe sub nasul lor, nu trebuie sa inghiti toate mizeriile care t-i le servesc.

 

Referitor la bateria care este utilizata cu sistemele offgrid sau hibride, varianta cu litiu este de departe mai avantajoasa, cele litiu fier fosfat sau cele NMC(nichel mangan cobalt la catod) sunt mai ieftine dar dureaza mai putin, cele de tip LTO sunt scumpe dar pot dura mai mult de 10 ani in regim de explatare intens, performeaza foarte bine si pe frig, chiar si la temperaturi negative.

bateria poate veni sub mai multe forme, fie celule simple, fie module complet echipate insotite de aplicatii soft.

 

Baterie solara Pylontech US3000, acumulator litiu LifePo4 3.5 ...

https://www.fabrica-de-energie.ro › product › baterii-so...

 

Pentru cei care opteaza pentru offgrid pot realiza electronica DIY, in acesta caz veti utliza tranzistori si diode din carbura de siliciu, nu are rost sa perdeti timpul cu altceva, se pot upgrada si invertoare de fabriva, se poate face drop in upgrade, chiar daca compatibilitatea comnezii nu este absoluta, tot vor functiona mai bine si dor suporta mai multe ssolicitari.

 

Un sistem tipic ongrid contine panourile, un invertor ongrid agreat de furnizorul de electricitate si in anumite cazuri un modul de interfata cu reteaua impus de furnizorul de electricitate.

 

Un sistem offgrid poate contine orice doriti dumneavostra pentru a indeplini functille pe care le doriti, usual contine unul sau mai multe chargere pentru baterii, panourile, baterille, electronica de gestiune a bateriilor, unul sau mai multe invertoare offgrid sau hibride, diferite dc/dc pentru alimntari cu dc, si tot ce mai aveti nevoie.

 

Un sistem tipic hibrid este asemantor unuia offgrid,trebuie sa contina cel putin un invertor hibrid conectat la retea agreat de furnizorul de enegie electrica, si o eventuala unitate de inerfata.

 

Asociat cu sistemele solare exista echipament si aplicatii pentru monitorizare la distanta prin intermediul internetului ,acele IoT-uri, exista insa o problema, majoritatea IoT urilor nu stiu Ipv6, la Ipv4 exista criza de adrese publice, necesita 4-6 nat sau alte solutii de translatare de adrese.

Pentru Ipv6 providerul ofera cate o calsa per user, la Ipv4 de obicei ofera CG-NAT.

 

 

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock