Sari la conținut

Reglare bias Bluetech MA-200

Postări Recomandate

Salutare!

Ca sa nu mai deschid alt topic, intreb si eu aici.Am un Bluetech MA-200 la reparat, care nu are semireglabili pentru reglarea curentului.Se regleaza cumva din rezistente daca lipsesc acei semireglabili?

Amplificatorul este al unui prieten si m-a rugat sa il ajut.E alimentat la 73Vcc, cu doar 2 perechi de finali.Cand am vazut m-a luat capu` ...

Daca tot s-au ars 2 tranzitori l-am sfatuit sa ii schimbam pe toti cu MJL21193/MJL21194.Momentan i-am pus tot 5200/1943 cum avea initial, doar de test.

Editat de lorin
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7291-reglare-bias-bluetech-ma-200/
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, am deschis un topic nou cu postarea dvs. din cauza ca topicul unde ati postat initial cerinta de mai sus are o vechime de aprox 4 ani si o cu totul alta tema.

In ceea ce priveste cerinta formulata, din ce imi aduc aminte majoritatea amplificatoarelor Bluetech de putere lucreaza cu etajul final in clasa B cu 0 curent de mers in gol prin finali. Si daca nu ma insel amplificatorul are la baza o schema de amplificator cu colectoarele la masa cum sunt schemele gen QSC. Aceste tipuri de topologi functioneaza bine/stabil doar cu un curent "de bias" 0 prin finali.

Asadar, va recomand sa testati pe osciloscop amplificatorul dupa ce ati imperecheat bine finalii si daca totul e ok sa-l lasati asa. In caz contrar, daca va ganditi sa mariti curentul de mers in gol, ganditi-va ca veti schimba regimul termic al amplificatorului care are deja radiatoarele dimensionate la limita, deci se va incalzi mai mult. Plus ca prezenta unui curent de mers in gol prin finali trebuie monitorizata o perioada in timpul testelor pentru a vedea intre ce limite evolueaza. Daca e o schema gen QSC, cum am presupus initial, atunci nu incercati sa mariti curentul prin finali, amplificatorul fiind stabil doar cu finalii blocati (curent zero).

Dar, in ceea ce priveste aceste aspecte, reveniti cu precizari suplimentare ca sa lamurim mai exact despre ce topologie de amplificator avem in fata.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7291-reglare-bias-bluetech-ma-200/#findComment-81588

Scz donpetru pentru postare gresita, nu mi-am dat seama.

Din pacate nu "m-am jucat" niciodata cu o clasa B.Am atasat mai sus 2 poze, sper sa va puteti da seama.

Nu incerc sa maresc curentul, doar sa fie totul OK dupa schimbarea finalilor.

Bluetech MA200_1_resize.jpg

Bluetech MA200_2_resize.jpg

Editat de donpetru
Adaugare imaginii in site, in loc de link-uri
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7291-reglare-bias-bluetech-ma-200/#findComment-81592

Pentru ca totul "sa fie Ok" dupa ce ati inlocuit finalii verificati:

1. caderea de tensiune pe rezistoarele de 5W (din ce observ din imaginii: acele rezistoare albe dreptunghiulare din emitoarele tranzistoarelor finale). Verificati daca aveti o tensiune continua de ordinul mV pe acele rezistoare atunci cand amplificatorul nu are aplicat semnal audio pe intrare - potentiometrele de volum sunt "la minim". Ar trebui ca aceasta tensiune sa fie apropiata daca nu egala pe aceste rezistoare. Cu aceasta ocazie vedeti daca finalii sunt cat de cat imperecheati si in functie de beta, daca nu ati facut deja lucrul asta inainte sa-i montati in circuit.

2. dupa pasul 1 de mai sus aplicati semnal sinusoidal pe intrarea amplificatorului (1kHz) si urmariti daca la puterea nominala a amplificatorului aveti prezente distorsiuni de racordare (e de la sine inteles ca este necesar si un rezistor test de 4 Ohm / min.500W. conectat la iesirea amplificatorului). Daca sunt prezente aceste distorsiuni, atunci va trebui sa cresteti curentul de mers in gol, daca nu sunt prezente, atunci, vb dvs., "totul e ok".

Suplimentar verificati si nivelul de OFFSET (tensiune continua de ordinul mV) pe cele doua iesiri a amplificatorului, avand potentiometrul de volum pe ambele canale la minim.

Totodata, va recomand sa comparati schemele electronice a MA600 (care se gaseste pe net) cu ce aveti pe cablajul de la MA200. E foarte probabil sa fie doar o diferenta in ceea ce priveste numarul de finali. Partea de bias, din ce observ din imaginile transmise, are tranzistorul superdioda plasat pe radiatorul tranzistoarelor finale (unul pe un canal si altul pe celalalt canal). In apropierea acestor tranzistoare de bias (sau superdioda) se afla niste rezistoare care prestabilesc tensiunea de bias. Ca sa puteti regla curentul de mers in gol va trebui ca unul din acesti rezistorii sa-i inlocuiti cu un semireglabil. Totusi, repet ce am spus si cu o postare in urma, marirea curentului de mers in gol va creste regimul termic a etajul final cu repercursiuni asupra fiabilitatii in timp a acestuia. Deci, mare atente. Aplicati intr-o prima faza pasii 1 si 2 de mai sus, postati concluziile aferente si dupa aceea mai vedem.

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7291-reglare-bias-bluetech-ma-200/#findComment-81593

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock