Sari la conținut

Motorul sincron reactiv sau cu reluctanta SynRM


cavit

Postări Recomandate

Acest fel de motor este foarte vechi dar a inceput sa fie iar la moda, pornirea lui necesita invertor ca la orice motor sincron.

 

 

Insa nu prea vad ce avantaj are fata de motorul sincron cu magneti permanenti, in afara de faptul ca necesita tensiuni mai mici la frecvente respectiv turatii mai mari, pentru motorul sincron cu magneti tensinea necesara este proportionala cu frecventa,  datorita tensinii induse in stator (back EMF) dar si la acest motor sincron reactiv trebuie crescuta tensiunea odata cu frecventa datorita inductantei infasurarilor, ceva mai putin ca la motorul sincron obisnuit, cam ca la motorul asincron.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Topicul nu e rau de abordat, dar nu ar fi sa-l completati cu niste aplicatii practice. Spre exemplu, in ultimii ani, am tot primit pe adresa redactiei Tehnium Azi cateva intrebari legate de postarea unui articol despre cum se bobineaza un motor electric asincron monofazat vs. unul de curent continuu, cum le comandam electronic etc. etc. Din pacate, antrenat intre administrarea site-ului, modernizarii de aparatura electronica, viata de zi cu zi si proiecte personale din colectia prezentata in site, nu mai am un gram de timp sa dezvolt niste articole pe asemenea teme. Adica, ideea era sa incercati totusi sa concentrati unele subiecte in niste articole decat sa prezentati succint niste teme care rascolesc ceva dar nu lamuresc mai nimic. Deci, incercati sa prezentati mai constructiv subiectele si poate luati in considerare pe viitor dezvoltarea unor articole Tehnium Azi care cred ca ar starni interesul la mai multa lume, mai ales daca sunt facute bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am avut un astfel de motor, am pomenit de ele in ideea ca poate vrea cineva sa le incerce.

Nu am aplicatii personale pentru astfel de motoare, pentru mine sunt mai potrivite SynPM.

 

Singurul avantaj notabil care il vad la ele este simplitatea si faptul ca nu aduna pilitura de fier,

 

In princpiu este simplu de convertit unul asincron in SynRM cu ajutorul uneu masini de taiere cu laser, trebuie taiate tole pentru rotor cu designul respectiv.

 

Statorul este acelasi pentru asincron, SynRM si SynPM, pot fi pornite cu acelasi convertizor cu control vectorial.

 

Banuiesc ca doriti sa vedeti un motor modificat in SynRM in functiune, dar probabil se gasesc si gata facute,

 

Referitor la numarul de faze trifazic este standard, acum toate sunt trifazic cu invertor, chiar si in jucarii, oricum cele sincrone nu pot fi utilizate fara invertor.

Bobinarea statorului este relativ simpla, statoarele au un numar de crestaturi divzibil cu 3 pentru a putea instala grupurile de bobine cu dejazajul corect,

 

Poate o prezentare interesanta ar fi sa pregatim mai multe rotoare pentru acealsi stator, unul asincron, unul SynRM, unul SynPM, si poate si unul IPMSynRM(hibrid)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit un document care lamureste treburile, SynRM trebuie magnetizat zdravan sa aibe cuplu, asa cum banuiam, IPM SynRM este Prezentat si aici ca o imbunatatire, este folosit si pe Toyota (magneti din ferita) si mai nou pe Tesla, (magneti cu neodimium segmentati).

magnetii din ferita au temperatura Curie mai mare, si nu conduc curentii turbionari.

Am un generator sincron cu magneti din ferita,sunt multumit  de el

 

 

Performance Comparison of Conventional ... - MDPI

https://www.mdpi.com › pdf

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock