Sari la conținut

Amplificator simetric, operational de putere inclusiv audio

Postări Recomandate

Acesta este un design vechi din tinerete, primele modele sunt din anii 2000, am realiazat mai multe variante si cu piese THT si cu piese SMD, SMD sunt mai bune din punctul de vedere al egalizarii temperaturii deoarece amplificatorul poate fi costruit pe o placa metal core, Cablaj laminat pe tabla de aluminiu, acesta asigura temperaturi apropiate pentru toti tranzistorii.

Circuitul de inrare are simetrie in oglinda, cele doua etaje in paralel asigura o solutie ieftina pentru zgomot redus, si curentii de bias se neutralizeaza reciproc, curentul de bias total fiind diferenta curentilor de bias ai celor  doua etaje, in practica este de 10 ori mai mic decat cu un singur etaj.

Amplificatorul are doua etaje, un amplificator de transconductanta la intrare RM, si un amplificator de transimpedanta la iesire GM.

In functie de prefinalli si finalli folositi poate fi stabil in bucla inchisa la castiguri peste 10 fara compensare suplimntara, si are banda de castig la -3dB de 200Khz pana la 1Mhz (se poate obtine si 2 Mhz se poate obtine castig unitar mai sus de 4 Mhz), banda nu este limitata in jos, fiind un amplificator cu cuplaj galvanic amplifica si DC.

symmetricamp.pdfpost-30154-0-27904200-1469382691_thumb.jpg

Editat de cavit
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7269-amplificator-simetric-operational-de-putere-inclusiv-audio/
Distribuie pe alte site-uri

• cavit changed the title to Amplificator simetric, operational de putere inclusiv audio

Desi subiectul cred ca s-ar potrivi mai bine la sectiunea D.I.Y, as zice ca merge si aici.

Schema amplificatorului nu e rea, ar merita dezvoltata, eventual completata cum un PCB. Comparativ, se poate vedea si proiectul DP0127, care foloseste acelasi principiu CFA dar intr-un mod aparte.

Am vazut si acel proiect, acest amplificator este construit pentru viteza, l-am folosit inclusiv ca etaj de forta pe surse izolate sinusoidale la 1MHz care le-am construit custom pentru echipament de instrumentatie medicala de cercerare, ulterior am descoperit ca este suficienta si o sursa LLC cu gan fet la cativa MHz.

Se mai poate ajusta pentru a mai mari viteza utlizand prefinali multipli, pe baza lui am construit si aparate mai ciudate, cum ar fi un generator pentru colectat venin de albine, pentru asta am folosit bf421 si bf422 alimentare la +/- 100v, si chiar si un detector Geiger, cu doua astfel de amplificatoare unul sursa pentru tensiunea tubului si altul final audio.

Detector geiger cu tub rusesc anul construirii 1999, foto acum (pe baza unei versiuni timurii a acestui amplificator)

DSCN2874.JPG

DSCN2875.JPG

DSCN2876.JPG

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock