Sari la conținut

bransament trifazat la apartament de bloc ?

elco

Postări Recomandate

Azi m-am intalnit cu un vechi amic, fost coleg de liceu si m-a intrebat daca se accepta de furnizor un bransament electric trifazat intr-un apartament de bloc ? Nu ma intrebati de ce ? Sau daca este posibil sa transformam un bransament monofazat tipic in unul trifazat si daca da, cu ce costuri ? Voi ce ati auzit ?:scratchchin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intr-un bloc (la tabloul principal de distributie) intra in mod sigur toate cele 3 faze + nulul retelei. De la acel tablou, pleaca apoi la apartamente, cel putin o faza + nulul. Am intalnit insa (caz concret) in care in acelasi apartament erau utilizate doua faze. Deoarece in urma unei revizii la reteaua electrica (prilejuita de renovarea unui apartament) la un moment dat, baia si o camera nu aveau alimentare (pe circuitul de prize, care era tras prin podea) am intrat in alerta, fiindu-mi teama ca muncitorii care au montat parchetul sa nu fi taiat din nestiinta (cu flexul) un conductor din pardoseala. A fost prima oara cand am intalnit, in acelasi apartament, circuite electrice atat prin pardoseala, cat si prin tavan. In cadrul operatiunilor care au urmat pentru depistarea locului intreruperii, am facut la un moment dat o verificare prin masurarea tensiunii intre circuitul din podea si cel din tavan, gasind o valoare de 400 V a tensiunii, de unde am dedus ca erau doua faze diferite ale retelei trifazate. Asadar acel apartament avea circuitul de prize pe o faza, iar circuitul de lumina pe alta faza a retelei trifazate. In final, negasind nimic care sa ne dea indicii ca s-a sectionat din greseala vre-un conductor, am revizuit dozele de legaturi din zona cu pricina, gasind o conexiune nefacuta intr-una dintre ele. Ideea principala insa este aceea ca in cadrul acelui apartament aveam de fapt de-a face cu reteaua trifazata in integralitatea ei, deoarece eu nu cred ca la tabloul de distributie al acelui apartament erau prezente numai doua faze ale retelei trifazate. In mod sigur exista si cea de-a treia, care insa era neutilizata in cadrul apartamentului. In concluzie, cred ca in asemenea cazuri este posibila o cerere catre furnizor pentru utilizarea in cadrul apartamentului a unui circuit trifazat.

@elco: Sugereaza-i amicului tau sa verifice tensiunea dintre fazele circuitelor de iluminare, si cele ale prizelor. Daca gaseste valoarea de 380... 400 V, atunci sigur ar putea sa faca o cerere catre furnizor pentru un circuit trifazat. S-ar putea insa sa il coste operatiunea cateva mii de lei, lucru care s-ar putea sa-l faca sa renunte, deoarece trebuie montate contoare pe toate cele trei faze.

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu

S-a interesat. Se poate dar trebuie sa suporte pretul unui bransament trifazic care nu e deloc ieftin si in functie de bloc ii se poate da o anumita putere in trifazic. Deci, trebuie modificat si ATR-ul din monofazat in trifazat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock