Sari la conținut

Recomandare constructie priza de pamant !


Postări Recomandate

In decursul anilor am facut destul de putine prize de pamant, cred ca incap numarate pe degetele de la o mana si am avut si succes din prima si mai putin succes, desi proiect au facut firmele de proiectare dar la fata locului, tipul terenului, si-a spus cuvantul.

Precum stiti voi, din punct de vedere constructiv exista mai multe tipuri de prize de pamant:

1) tip C1, C2, C3.... Cx;

2) tip D1, D2, D3... Dx

Instalatiile de legare la pamant tip C sunt cele cu electrozii dispusi in linie la o anumita distanta; cele tip D sunt cu electrozi dispusi pe laturile unuia sau mai multor patrate (concentrice).

Eu ce am facut, am facut tip C, dar vroiam sa stiu niste pareri legate de prizele de pamant tip D. Adica, e suficient o priza de pamant numai cu 4 electrozi de 1,5m lungime, dispusi pe colturile unui patrat cu latura de 1, 2 sau 3m ?? A incercat cineva solutia asta constructiva.

Apropo de asta, vazusem pe youtube solutia numai cu 3 electrozi amplasati pe colturile unui triunghi echilateral. Asta cum vi se pare ? Si din experienta voastra, proiectul, calculul, e mult de folos sau voi mergeti pe niste modele practice deja testate? Deci, cum procedati ?

Ma interesa solutia asta tip D1 pentru o casa la tara!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/
Distribuie pe alte site-uri

Daca fac o retropectiva a cunostintelor teoretice de prin anul 4 de la cursul de Instalatii Electrice, mi-aduc aminte ca distanta dintre doi electrozi trebuie sa fie de minim 2 x lungimea electrodului. Cum cei mai uzuali electrozi au 1,5m atunci o instalatie de impamantare de tip D1 ar trebui construita pe un patrat cu laturile de cel putin 3 metri!

Din ce am mai discutat cu persoane care au facut in decursul timpului prize de pamant artificiale, cele de tip D1 au avantajul, acum depinde si de tipul sau rezistivitatea solului, ca cu acelasi numar de electrozi (tarusi) si cu aceeasi lungime de platbanda (de regula, 40x4mm) se pot obtine rezistente mai mici ca in cazul prizelor de tip C dar nu e o regula valabila in toate cazurile. De fapt, asta e si motivul pentru care am auzit si chiar vazut ca o priza de tip D1 cu patru electrozi poate conduce la obtinerea unei rezistente ca cea a unei prize de tip C6 (2C3), numai ca la C6 (2C3) vom avea nevoie de 6 electrozi si bineinteles de mai multa platbanda.

Trebuie pus in balanta si terenul disponibil pentru realizarea acestei prize de pamant, forma acestuia, destinatia lui etc., in functie de care se va alege si tipul prizei de pamant. Si nu in ultimul rand calitatea solului care este factorul principal in obtinerea unor rezultate bune.

Editat de donpetru
Am corectat C6 (2C3) in loc de D6
  • Thanks 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81326
Distribuie pe alte site-uri

Distanta între electrozi este de 2,5-3m pentru o eficiență maximă ,indiferent de forma fizică de amplasare-în linie,pătrat,triunghi....

Apoi șanțul are adâncimea de minim 50cm și,foarte important, electrozii se bat la nivelul fundului șanțului nu la nivelul solului!....în cazul formelor geometrice (pătrat,triunghi) platbanta de legătura nu închide forma geometrică....racordarea consumatorilor la priză poate fi făcută în orice punct al platbenzii de legătură....toate sudurile se acoperă cu smoală topita ca protecție împotriva coroziunii...practic, imediat ce se face sudura se ia o bucată de smoală solidă și se ține pe locul încins până se topește....

....sunt electrozi de 1,5m de 2m și de 2,5m lungime....

Dacă ,după realizare, rezistența ohmică este mai mare decât valoarea optimă , se”dubleză” priza adica se iau electrozi mai lungi si se bat decalat față de cei existenți in aceași șanț....aceștia vor avea propria platbandă de legătură iar cele 2 platbenzi se vor uni doar in zona punctului de legătură cu consumatorii....practic se leagă ambele platbenzi ale electrozilor la bucata de platbandă care pleacă spre consumatori...

Încă o precizare- mulți fac măsurători cu șanțul descoperit....se ține cont ca acoperirea șanțului poate reduce rezistența ohmică cu până la 2 ohmi...

Spor!

  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81328
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc tuturor.

Acum 3 ore, flomar60 a spus:

Dacă ,după realizare, rezistența ohmică este mai mare decât valoarea optimă , se”dubleză” priza adica se iau electrozi mai lungi si se bat decalat față de cei existenți in aceași șanț....aceștia vor avea propria platbandă de legătură iar cele 2 platbenzi se vor uni doar in zona punctului de legătură cu consumatorii....practic se leagă ambele platbenzi ale electrozilor la bucata de platbandă care pleacă spre consumatori...

Practic nu am facut niciodata asta dar ma gandesc ca in viitor s-ar putea sa trebuiasca sa fac asa ceva! Deci, nu prea am inteles eu bine, daca eu am un sant cu 3 electrozi, sa zicem, amplasati la 4 metri unul de altul, ca sa-i dublez cum procedez, amplasez urmatorii 3 electrozii intre cei existenti si fiecare cu platbanda lor, fara sa fac contact intre platbenzi ? Am inteles bine.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81329
Distribuie pe alte site-uri

Deci conexiunea intre platbande va fi tot in pamant. Bun de stiut. Multumesc.

 

Voi ce program PC folositi pentru calculul prizei de pamant si ce aparate de masura (ieftine) sunt cele mai bune pentru masuratori prize de pamant ? 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81331
Distribuie pe alte site-uri

Eu am executat (cu 35... 40 ani in urma) o priza de pamant in conformitate cu indicatiile din cartea ale caror detalii de identitate sunt date in atasamente. Acolo sunt indicate si aparatele de masura si controlul calitatii constructiei. Constructia a fost la acea vreme un mare succes, in sensul ca toti parametrii calitativi ai impamantarii au fost cei scontati. De vreo cativa ani de zile insa (circa 5... 7 ani) am constatat ca instalatia nu mai are eficienta. Am si eu in vedere efectuarea unei noi constructii, fie in conformitate cu acelasi material bibliografic, fie documentandu-ma in mod suplimentar.

819723242_ConstructiiRadio.Prizedepamint1.thumb.png.13c0deb7668b8fcd8612ea1e4cdf4833.png1649886292_ConstructiiRadio.Prizedepamint2.thumb.png.b608231b85ba8b1606d6ba46a72e4186.png

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81332
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit cartea de mai sus aici:

http://www.mediafire.com/file/jkja2wuv64oa5ax/RTV087-Constructii_radio_Prize_de_pamant.pdf/file

 

Tocmai o rasfoiam si nu gasesc un exemplu de calcul ?

 

Am rasfoit internetul si am gasit o alta carte denumita:

Constructia si exploatarea instalatiilor de legare la pamant
Autori: M. Sufrim, M. Petran, I. Otarasanu

http://www.mediafire.com/file/x36tpq6onfpgl0b/Constructia_si_exploatarea_instalatiilor_de_legare_la_pamant.pdf/file

 

Sa vad ce e de ea! :scratchchin:

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81333
Distribuie pe alte site-uri

Acum 15 ore, electricianu2010 a spus:

... Tocmai o rasfoiam si nu gasesc un exemplu de calcul ? ...

La pagina 31 a lucrarii (pagina 17 a documentului) gasesti paragraful "Principii de baza la dimensionarea prizelor de pamant". In esenta aceste principii le-am subliniat eu in atasament. Dupa ce ai fixat principiile de baza ale calculului, ai in continuare tabele cu valorile diferitilor coeficienti si relatiile necesare de calcul. Nu stiu daca pe internet vei gasi un program executabil pentru calculul prizelor de pamant, dar daca te intereseaza un asemenea program, il poti implementa tu insuti utilizand programul de calcul matematic open source "SMath Studio". O ultima varianta a programului (noiembrie 2020) o poti descarca de aici: https://en.smath.com/forum/yaf_postst19969_Stable--SMath-Studio-0-99-7610--01-November-2020.aspx  Dupa ce studiezi o ora logica programului, care este una simpla asemanatoare cu cea a predarii matematicii in licee, poti programa singur tabelele (in matrice de calcul) si ecuatiile necesare. Undeva la sfarsitul programului, iti aranjezi o zona pentru afisarea rezultatelor, iar la inceputul acestuia iti ordonezi principalii parametri de intrare cu valorile lor. Programul va executa calculele in mod automat si iti va da rezultatele, pe care le vei citi in zona de afisare a acestora. Desi foarte multi fug de matematica, nu este mare lucru...

 

In ceea ce priveste cea de a doua carte, pe care ai lincat-o mai sus, ea se adreseaza inginerilor proiectanti si este ca de obicei mult mai complicata si mai difuza (uneori chiar confuza) in calcule si explicatii. Acolo, vei putea poate citi lucruri interesante despre tehnologia acestor constructii, dar eu as clasa-o la urma ca importanta practica.

699424088_Metodologiadecalcul.png.c85591d206cd735afd1d3421f98aa53d.png

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81334
Distribuie pe alte site-uri

Nu deschid si eu alt topic, intreb tot aici: vazand topicul acesta mi-am adus aminte ca la casa unuia dintre bunicii, era o impamantarea sub forma unei bare cilindrice de fier bagata adanc in pamant, la marginea casei si dusa la o bara de egalizare potential. Pe vremuri asa se construiau prizele de pamant (un singur electrod infipt in pamant) sau undeva in pamant mai era legat de o alta platbanda sau de alti electrozi ? Si cati ohmi avea o priza de pamant de genul asta ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81341
Distribuie pe alte site-uri

Citind lucrarea "Constructii radio. Prize de pamant" se gasesc si raspunsurile la aceste intrebari. Constructiile cu electrozi infipti in pamant sunt denumite in literatura tehnica specifica, prize de pamant "artificiale". Spre deosebire de acestea, mai exista si prize de pamant denumite in mod impropriu prize de pamant "naturale". In aceasta categorie, intra spre exemplu reteaua de fier-beton care intra in componenta unei cladiri, sau reteaua de tevi metalice utilizata la aductiunea apei potabile. De obicei o priza de pamant "artificiala", se leaga la una sau mai multe prize de pamant "naturale", daca acestea exista in apropierea prizei "artificiale". Rezistenta unei prize de pamant este masurabila. Acesta este un motiv in plus sa citesti cartea recomandata. Ca principiu de masurare a rezistentei unei prize de pamant se poate utiliza schema din atasament, preluata din lucrarea "Constructia si exploatarea instalatiilor de legare la pamant"

398774979_Masurarearezistenteiprizeidepamant.png.4388471bc6368fb65a38a41c1c53c78d.png

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81342
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc, @ola_nicolas

O ultima intrebare. Care este cel mai frumos traseu din varful casei unde montam paratraznetul la bara de egalizare potential ? Am vazut platbanda coborata pe sapa acoperisului, merge si intern, prin perete, voi cum procedati ? Sau ce spune "normativul" ?

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81346
Distribuie pe alte site-uri

De obicei platbanda de coborare a paratraznetului se face aparenta si cat mai bine vizibila. De aceea se utilizeaza benzi din otel cadmiate (o culoare galben/portocaliu) sau cuprate (rosii) sau se fac direct din banda de cupru. Se face aparenta si nu ingropata in perete, deoarece la un trasnet mai puternic acea banda se poate arde exact ca lita de la siguranta fuzibila. Este deci important sa se constate la timp o asemenea avarie si sa se inlocuiasca banda de coborare.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7262-recomandare-constructie-priza-de-pamant/#findComment-81350
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock