Sari la conținut

DP0330 - New Audio Ton Control Circuit for A350


donpetru
 Share

Postări Recomandate

Asa cum precizam cu cateva zile urma, am definitivat proiectul corectorului de ton pentru noul A350. Am intarziat putin cu aceasta prezentare si din cauza ca a trebuit sa aleg si sa actualizez cablajul cu noul conector pt. c-da releelor care vor stabili nivelul de semnal audio pe iesirea corectorului de ton.

Am ales niste relee la 48Vdc deoarece in cadrul amplificatorului A350, partea de alimentare (redresor) care se ocupa de tensiunea de alimentare a corectorului de ton are disponibil un 48Vdc si pentru a reduce pierderile de putere la minim am fost nevoit sa aleg niste relee care sa opereze la aceasta tensiune. Rezultatul, in speta cablajul imprimat, este cel din proiectul DP0330 pe care il puteti descarca accesand link-ul de mai jos:

 

ATENTIE !!! Proiectul de mai jos a fost actualizat in data de 22.02.2021

 

DP0330 - New Audio Ton Control Circuit for A350.pdf

 

DP0330 rev.2 - New Audio Ton Control Circuit for A350.pdf

 

UPDATE 9 ianuarie 2022 - am postat revizia nr.2. Asa cum va spuneam in acest topic, proiectul a avut o mica greseala de rutare PCB evidentiata mai jos in topic. Am corectat-o iar cu aceasta ocazie am inlocuit rezistoarele R69 si R72 cu strapuri iar R70 si R71 au fost scoase din circuit, asta si din cauza ca acestea rezistoare ne fortau sa aplicam pe intrarile amplificatorului un semnal audio de excursie mai mare decat in mod obisnuit. Astfel am adus sensibilitatea pe intrari a amplificatorului la cea originala, de cca. 0,5....0,6Vrms.

 

Asa cum o sa vedeti in fisierul PDF atasat mai sus, PCB-ul corectorului de ton l-am construit in jurul acelor relee mentionate anterior si in jurul potentiometrelor de tipul acesta:

https://www.aliexpress.com/item/4000028521418.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.47d04c4dSKO6km

 

De asemenea, amprenta PCB a potentiometrelor am personalizat-o in asa fel incat sa puteti folosi si potentiometre uzuale. Conform schemei electronice A350, acolo se mentioneaza folosirea unor potentiometre liniare. In link-ul web de pe site-ul aliexpress acele potentiometre sunt logaritmice (exponentiale, cum spun ei acolo). Eu intentionez sa testez practic corectorul (cel mai probabil dupa ce vom face niste cablaje de fabrica) cu acele potentiometre de pe aliexpress (deja am intrat in posesia lor). Bineinteles, lucru mentionat de mine si in lista de piese, pe partea de corectie de ton se pot folosi potentiometre ALPS originale, ca de exemplu:

https://ro.mouser.com/ProductDetail/Alps-Alpine/RK27112A0A16/?qs=Xb8IjHhkxj7yFzrECyPQoA%3D%3D

 

Din pacate, pe site-ul mouser.com nu am gasit versiunea cu priza mediana. Retineti ca preturile pe mouser.com nu contin TVA. Deci si pretul e pe masura. Ramane, repet, ca o optiune, lucru permis de PCB, si folosirea unor potentiometre uzuale care sunt mult mai ieftine. Fiecare dintre voi veti alege ce credeti de cuvinta, asta in functie si de buzunar sau buget.

 

In ceea ce priveste tranzistoarele folosite, cele clasice, vechi, sunt mai greu de procurat. Din acest motiv in lista de piese am mentionat si cateva echivalente.

 

Pentru completarea tuturor seturile de proiecte necesare pentru modernizarea amplificatorului audio romanesc A350 mai este nevoie sa dezvolt ultimul proiect si anume DP0514. Dupa ce voi finaliza si acest proiect, o sa creez o schema de service generala iar la momentul respectiv voi vedea, pentru a obtine interconectivitatea dorita, ce ar mai trebui adaugat/pastrat/modificat/sters din anumite proiecte astfel incat sa se respecte cat mai corect si strict mai multe deziderate, cum ar fi adaptarea de impedanta etc. De abia dupa aceea putem vorbi de niste cablaje de fabrica, mergand pe una din combinatiile de proiecte dorite, de fapt doua la numar, cea cu DP0126 ca final audio sau cu DP0127. Vom vedea la momentul respectiv.

 

Dar pana atunci, spor la rasfoit acest proiect si daca aveti observati/pareri despre proiectul DP0330 va rog sa le mentionati aici.

Alte observatii/propuneri/comentarii ce tin de modernizarea noului A350 va rog sa le exprimati in topicul urmator:

Numai bine

  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am actualizat proiectul DP0330 si l-am reincarcat din nou. De data asta o sa vedeti adaugat noul releu care se va ocupa de inversarea canalelor dreapta-stanga aplicate celor doua canale de amplificare. De asemenea, am fost nevoit sa optimizez putin cablaj astfel ca la final in loc 18 jumperi acum sunt doar 15 jumperi. Conectorul de comanda a releelor a fost si el actualizat - am adaugat releul K6.

Spor la mesterit tuturor!

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Am gasit  o mica eroare de cablaj sau mai bine zis in schema electronica a corectorului - vedeti imaginea de mai jos cum o puteti corecta:

Erata DP0330_01-07-2021.jpg

O sa actualizez saptamana asta documentatia proiectului astfel incat sa fie eliminata eroarea descrisa mai sus. Cu modificarea de cablaj descrisa mai sus corectorul de ton functioneaza ireprosabil.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Ma gandesc la faptul ca ar putea fi o idee buna daca atenuatorul comutabil ar schimba pozitia cu potentiometrul de volum. Avantajul pe care il vad este ca la reducerea volumului, s-ar reduce si zgomotul generat de corectorul de ton, care in cazul schemei originale devine auzibil daca atenuatorul e pe 100%, pentru ca etajul final amplifica tot ce vine din fata cu semnalul util redus din volum. Etajul anterior si in cazul potentiometrului de volum si in cazul atenuatorului este unul de impedanta mica fie ca vorbim de repetorul cu bootstrap din primul etaj, fie ca vorbim de ultimul etaj din preamp. Corectia comutabila de loudness poate fi usor calculata si verificata in CIS-Spice din Orcad. Si topologia cu cele doua grupuri de cate trei tranzistori poate fi putin ajutata. Am vazut ca ideea a fost mentionata intr-un post anterior si merita incercata. Am vazut amplitunere de la Denon care au comis-o cu volumul instalat prea in fata, care fasaie groaznic la nivel redus.

 

Numai bine,

Adrian

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 5 ore, Adrian Stanciu a spus:

Ma gandesc la faptul ca ar putea fi o idee buna daca atenuatorul comutabil ar schimba pozitia cu potentiometrul de volum. Avantajul pe care il vad este ca la reducerea volumului, s-ar reduce si zgomotul generat de corectorul de ton, care in cazul schemei originale devine auzibil daca atenuatorul e pe 100%, pentru ca etajul final amplifica tot ce vine din fata cu semnalul util redus din volum. 

Ideea nu e rea dar in partea de corector de ton am respectat schema originala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock