Sari la conținut

Alegere termostat cu bimetal pt protectie transformator ?


ionut90

Postări Recomandate

Am vazut recent ca cei de la tehnoelectric (a nu se interpreta ca reclama, nu am intentia asta) au primit marfa noua, niste termostate cu bimetal si ma gandeam daca o fi bune, cele cu contact normal inchis, sa protejez la incalzire un transformator electric ? Si de ce temperatura sa-l aleg? Spre exemplu, transformatorul, din masuratori se incalzeste destul de tare, din ce am masurat atinge un 60...65gr. Celsius. Si cum sa-l prind de bobinaj ? :scratchchin:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai multe detalii referitoare la acele termostate puteti gasi in link-ul urmator:

http://www.ibselectronics.com/ibsstore/ksd-9700-hollyland-thermostat-5a-250v.html

Tot acolo veti gasi si detalii privind functionarea acelor termostate KSD-9700 care sunt cu auto-reset si da, se pot folosi si la protectia transformatoarelor electrice.

 

In ceea ce priveste alegerea temperaturi de prag pentru deconectarea transformatorului de la retea, un raspuns exact la intrebare depinde foarte mult de tipul constructiv a transformatorului si domeniul de temperaturi de functionare pentru care a fost proiectat sa functioneze transformatorul.

 

Pe de alta parte, nu va puteti orienta dupa o anume temperatura atinsa de transformator deoarece nu ati mentionat cat timp a functionat acel transformator la acea temperatura. Poate sa reprezinta o temperatura nominala de functionare, deci putem considera asta, atat timp cat nu se cunoaste detaliile acestuia. De regula, daca un transformator e proiectat sa functioneze, sa presupunem, pana la 60grade Celsius, un prag optim pentru termostat ar putea fi, dar nu e o regula obligatorie, pragul de 65gr.Celsius. Asadar, depinde foarte mult de cum a fost construit si proiectat transformatorul. Spun asta deoarece cele cu tole E+I, e doar un exemplu, se pot proiecta/calcula in mod asazis economic, standard si usor supra-dimensionat. Nu mai spun ca chinezii au inventat si asazis-ul mod "sub-economic". Aceste strategii de proiectare pot impune transformatorului o anume durata de functionare la putere nominala si implicit anumite temperaturi maxime de functionare. Deci, fara a cunoaste cu exactitate caracteristicile transformatorului e imposibil de dat un raspuns cat mai exact in ceea ce priveste alegerea sau calculul temperaturii de prag a termostatului.

  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 33 minute, Dima a spus:

Eu cer sa mi se monteze astfel de sigurante termice la transformatoarele pe care le comand.  65 de grade Celsius este enorm pentru un transformator bine facut (calculat). Este o temperatura pe care o simti ca frige. Deci...

Eu am vazut transformatoare de redresoare auto care functioneaza la aceasta temperatura - spre ex. 50...60gr.C. Deci, un termostat pentru 65gr.C mi se pare OK.

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut si eu, tot la un astfel de agregat.  In carcasa unui amplificator audio, a unei surse pentru laborator, aparatura radio, nu are ce cauta un transformator care atinge 65 de grade in exploatare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apropo de redresoare auto, ca tot au fost aduse in discutie aici, anul asta, la rubrica modernizari de aici, o sa aduc in atentia tuturor utilizatorilor modernizarea unui redresor auto folosit la mine, acum recent cand am schimbat filtru de motorina (am fost nevoit sa pun pe redresor bateria auto), e vorba de redresorul auto de aici:

https://www.dedeman.ro/galati/redresor-incarcare-acumulatori-auto-absaar-11-a-decuplare-automata-12-v/p/1032402?k=redresor auto&apn=11&pn=1&idc=1428&pip=0&osa=1&upf=1

Acest redresor este compus dintr-un ampermetru de panou, o punte redresoare KPBC3510 si un transformator cu tole E+I de cca 140VA care se incalzeste destul de bine. Tin minte ca ii masurasem temperatura si era peste 50gr.Celsius dupa o ora de incarcare cu vreo 5A a unei baterii de 12V 74Ah. Va reamintesc tuturor, cum voi avea ceva timp liber, luna asta, luna viitoare, voi deschide un topic pe marginea modernizarii acelui redresor auto, comercializat inclusiv de dedeman. Deci, urmariti tehnium-azi.ro, S-ar putea sa fie un subiect care sa va intereseze. Tot acolo vom discuta ce solutii practice propuneti voi si eu, legate de imbunatatirea performantelor acelui redresor auto. Asta ca sa mai variationez tema rubricii modernizari, adica de la audio si spre alte domenii de interes pentru constructoriii electronisti amatori si profesionisti.

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 14 ore, leo_electro a spus:

... Eu am vazut transformatoare de redresoare auto care functioneaza la aceasta temperatura - spre ex. 50...60gr.C ...

... 55 oC este o temperatura obisnuita, la care functioneaza transformatoarele la care numarul de spire per volt s-a calculat cu celebra formula n=50/S in conditiile in care sunt utilizate in permanenta la puterea lor nominala. Transformatoarele "reci" (n=60/S) incarcate permanent la sarcina nominala, se stabilizeaza si functioneaza la aproximativ 35 oC, iar transformatoarele fierbinti (n=40/S) de asemenea incarcate cu sarcina nominala functioneaza stabil la aproximativ 80 oC. In anii '50... '60 rusii construiau transformatoarele din aparatura electocasnica la acest din urma standard. Daca puneai mana pe un transformator in functiune, aveai impresia ca poti pune tigaia cu oua la prajit. Termostatul de protectie, nu este necesar decat atunci cand prin constructie, un transformator poate depasi puterea nominala pentru care a fost proiectat. Spre exemplu un transformator de sudare. Termostatul il va deconecta (spre exemplu) la 80 oC. Prin constructie, aceste termostate au un histerezis de temperatura, astfel incat vor recupla transformatorul cand temperatura a scazut la o anumita valoare - spre exemlu 55 oC. Este insa deosebit de agasant sa utilizezi un transformator de sudare, cu un factor de utilizare de 30... 40 %. Eu detin unul de genul, care sudeaza 10 minute iar 20 de minute sta la racit. O solutie ar fi racirea fortata cu un ventilator puternic - doar acolo unde este posibil. Deoarece transformatorul de sudare despre care vorbesc este destul de mic si de practic (in anumite situatii) am in proiect dotarea lui cu un astfel de ventilator. In alte situatii, nu stiu daca eu personal as proiecta si realiza astfel de transformatoare cu termostat de protectie!?

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock