Sari la conținut

Sursa flyback autooscilanta cu mosfet cu carbura de siliciu

cavit

Postări Recomandate

Sunt interesat sa construiesc o sursa auxiliara offline autooscilanta cu un tranzistor fara controller sau alte tranzistoare mici.

Nu ma intereseaza randamentul si fronturile, 70% este destul, vreau doar sa bruieze putin si sa aiba imunitate buna la bruiaje, sursa acesata va fi o auxiliara pentru o sursa Foreward de putere ce voi folosi in sistemul fotovoltaic, doresc doar scheme generice, de dimensionarea ei ma ocup singur, am mai facut din astea, chiar si cu mosfet cu carbura dar utilzand un controller PWM, as dori ceva exterm de simplu auto oscilant.

Iata o schema concept, ceva in genul acesta doresc.

DSCN2861.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In cele din urma am reusit singur sa realizez sursa respectiva prin  tatonare, am folosit un C2M1000170d, am folosit pentru stabilizare infasurarea de reactie a oscilatorului, nu am mai folosit optopcuplor,

Nu ma descurc sa editez schema sasa ca nu am mai pus-o.

Link spre comentariu

Pentru linux stiti ceva? Am Vazut EAGLE  , dar nu este in repozitoriile uzuale, nu poate fi instalat automat.

Am mai vazut Libre pcb cred ca asta ma descurc sa-l instalez, vine si cu bibiloteci, are editor de scheme si cablaje.

Editat de cavit
Link spre comentariu

este eagle si pe linux doar ca nu stiu sa-l utilizez. https://aur.archlinux.org/packages/eagle/

daca ai Arch instalezi astfel: descarci arhiva / click pe download snapshot, dezarhivezi, intri din terminal si dai makepkg -s apoi dupa ce se compileaza sudo pacman -U *.pkg.tar.zst

eu l-am instalat acum, nu auzisem de acest soft

Screenshot_20210205_195756.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am instalat Kicad este la fel de simplu ca in windows, poate chiar mai simplu, interfata seamana cu orcad, inca nu m-am prins cu m incarci biblioteci, si sub linux se poate.

Am reusit sa incarc bibliotecile

Este si c2m100170d,

Am inceput sa editez dar nu stiu cum pot pune o chestie de mai multe ori, de exemplu o rezistenta, oricum va fi o chestie de durata, mai repede o constriesc decatsa editez schema, noroc ca este ceva simplu abordabil.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Iata ce am reusit pana acum.

Transformatorul este pe ETD25intrefier 1mm, primarul 100 sp, secundarul de reactie 10sp, secundarele de iesire cate 15sp,

Sursa functioneaza cu valorile din schema, dar este un design preliminar in curs de optimizare, cu acest tranzistor nu are nevoie de snubber sau clamp deoarece este la tensiune mare, si functioneaza in regim pseudo rezonant ZVS (0 voltage switch)

Frrecventa oscilatilor libere este cateva sute de KHz dar cu acest tranzistor in regim ZVS poate merge si peste 1Mhz.

schema1a.pdf

Editat de cavit
Link spre comentariu

• 7 months later...

Utima versiune cu limitare de curent ciclu cu ciclu cu tiristor din 2 tranzistori, este destul de toleranta am facut-o cu diferite transformatoare si diferite mosfet-uri cu carbura si cu siliciu, a functionat cu toate, aceeasi sursa a functionat si cu siliciu si cu carbura.

in schema este cu stabilzare in infasurarea auxiliara pentru imunitate la bruiaje, se poate face si cu optocuplor schema 2 , dar optocuplorul poate capta bruiaj

Oscilograma in secundar cu sarcina 10w, ea functioneaza de la natura in regim pseudorezonant, nu comuta pana nu se descarca enegia din transformator, are randament bun desi este simpla.

Se vede cum cade tensiunea indica descarcarea energiei, nu comuta pana nu se descarca.

sec.jpg

1kvauxfliback2.pdf flibackopto.pdf

Editat de cavit
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock