Sari la conținut

Metode de protectie amplificator final MOS-FET -> BIPOLAR alimentat la 200V pe timpul testelor

xavlaur

Postări Recomandate

"Bună, tuturor!
"
Are cineva o metodă diferita de a proteja în timpul testelor un amplificator alimentat de 200V - reparat pe canalul stâng?
Totul pare bine pe ± 20V, ± 30V etc. .... dar pe ± 100V în loc să ardă siguranțe de 5A (în mod normal ar trebui să fie siguranțe de 10A), s-au ars din nou tranzistoarele finale și prefinale.
Curentul de repaus este normal (ca în canalul drept ne-ars), toate tensiunile par aceleași (ca în canalul drept ne-ars), nu există curent continuu la ieșire.
Am marcat pe diagramă „Burned1” și „Burned2:”, adică „Burned1” = ceea ce s-a găsit deja ars la recepția amplificatorului, „Burned2:” = ce continuă să ardă în timpul testelor de încercare.
La testul de încercare am avut tranzistoare finale mai slabe (2SC5198 SI-N 140V 10A 100W 30MHZ - TO3PN / 2SA1941 SI-P 140V 10A 100W 30MHZ - TO3PN în loc de: MJL3281A NPN TO-264 260 V, 15 A, 200 W / MJL1302A PNP TO-264 200 V, 15 A, 200 W și, de asemenea, Q409 = MJE350 SI-P 300V 0,5A 20W a fost înlocuit cu B861 mai slab PNP -200 V -2 A max 30W) - ȘI S-AU FOLOSIT DOAR 2 tranzistori finali, un PNP și un NPN - dar pe baza fișei tehnice ar trebui să funcționeze, cel puțin pentru o perioadă de timp, la o sursă de alimentare de ± 100V.
Motivul pentru burn2 este că potențiometrele erau atât de vechi încât au devenit zgomotoase și în timpul creșterii volumului a fost un zgomot puternic de la potențiometru stanga care a "supraîncărcat” etajul final - și după aceea R428 s-a ars prin Q410, Q411 scurtcircuitate etc.
În ceea ce privește siguranțele: Amplificatorul este evaluat ca 2 x 600W si siguranțele ar trebui să fie în jur de 6A, nu 10A, ca în schema, indiferent că la un MJL Ic maxim e de 15A.
Un tranzistor SC este evaluat la 10A, dar în timpul încercărilor, amândouă s-au scurtcircuitat desi siguranțele de 5A nu au fost arse (pentru a proteja ceva).
Burned2: Atât 2SC5198, cât și 2SA1941 au făcut scurtcircuit între B-C nu E-C
Burned2: IRF 630 scurtcircuitat între G-D (10 ohmi)
Burned2: IRF 9630 scurtcircuitat între G-S (0 ohmi)
Ciudat este R407 a fost burned1 desi Q401 ok.
De asemenea, cred că pe radiatoarele termice la 100V foliile de izolatie siliconica ar putea fi afectate ca izolatoare electrice.
Metoda mea a fost:
1. Idle current  testat, DC output voltage  la ± 20V cu lămpi de 48V / 20W în loc de siguranțe - ok
2. Idle current  testat, DC output voltage  la ± 80V cu lămpi de 48V / 20W în loc de siguranțe - ok
3. Idle current  testat, DC output voltage  la ± 100V cu lămpi de 220V / 100W în loc de siguranțe - ok
4. Idle current  testat, DC output voltage  la ± 100V cu sigurante de 1 A - omis
5. Idle current  testat, DC output voltage  la ± 100V cu siguranțe de 5 A - ok
6. Etajul s-a ars la pasul 5 în timp ce era supraîncărcat de zgomot. Siguranțele 5 A au rămas ok.
Am comandat astăzi piesele de schimb corespunzătoare, dar - între timp - din cauza faptului că 4 x MJL3281A + 4 x MJL1302A + IRF ... etc sunt destul de scumpe, aș dori să primesc orice sugestie pentru a evita să le ard din nou. Mulțumesc anticipat.

schema 3-04-02-w-reduced.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Azi am testat cu noile componente canalul cu probleme:        
1b. sarcina 100+8 ohm, ± 100V cu 47 ohm in loc de sigurante - ok        
2b. sarcina 100+8 ohm, ± 100V cu 20 ohm in loc de sigurante - ok        
3b. sarcina 100+8 ohm, ± 100V cu sigurante de 1.5 A - ok        
5b. sarcina bec 24V / 50W +8 ohm, ± 100V cu sigurante de 1.5 A - ok        
Urmeaza sa-i pun toti finalii si o sa merg direct cu becuri de 100W in loc de sigurante, apoi 5b, apoi sigurante de 8A direct cu sarcina de 8 ohmi si cam asta va fi ...        
MJL21194G    NPN 250V 16A 200W TO264    
MJL21193G    PNP 250V 16A 200W TO264    
de la Mivarom, am fost avertizat ca s-ar putea sa fie off-specs dar sunt optimist.        

Rezerva mea e legata de urmatoarele :        
R1. La 600W / canal sigurantele ar trebui sa fie de 6-7 A in loc de 10A cum sunt pe schema producatorului , altfel nu mai au nici un rost        
R2. SOA pentru MJL3281A si MJL1302A - pe schema originala - impreuna cu protectia pe un singur emitor duce la catastrofa in caz de suprasarcina        
R3. Protectia pe un singur emitor , pe rezistenta de 0.33 ohm (la fel ca celelalte care nu-s protejate) duce la alta catastrofa deoarece tranzistorii sunt scumpi si nu poti sa cumperi 20 si din 20 sa imperechezi 8        
R4. In conditiile de mai sus schema pare stabila pentru ± 70V...± 80V , nu ptr ± 100V cum a fost proiectata        
R5. La ±100V rezonabil ar fi sa nu se coboare sun 8 ohm. Nu exista specificatiile producatorului.        
Revin dupa ce pun toti finalii.        

Link spre comentariu

Acum 2 ore, xavlaur a spus:

MJL21194G    NPN 250V 16A 200W TO264    
MJL21193G    PNP 250V 16A 200W TO264    
de la Mivarom, am fost avertizat ca s-ar putea sa fie off-specs dar sunt optimist. 

Eu nu.  Cu componente de provenienta incerta doar pierzi timpul si maruntisul din portofel.

Link spre comentariu

Pe celălat forum v-am atras atenția asupra coponentelor fake....pun o poza cu un tranzistor cumparat de la M----rom si unul original cumparat de la tme.....cel din stanga , MJ15004 este de la firma din Alexandria....ca si dincolo,spor la depanare!

IMG_2045 (FILEminimizer).JPG

• Like 1
Link spre comentariu

Poate de data asta a fost o exceptie, statia merge foarte bine cu tranzistorii de la Mivarom ...

E prima oara cand iau tranzistori de 200W de la ei si la cat m-ati avertizat tardiv (facusem deja comanda) pe celalalt forum , incepusem sa fiu trist insa ... 

I-am pus pe toti si este ok... Chiar mi-ar fi parut rau sa fie atata munca degeaba  ... Slava Domnului !... 

Oricum va multumesc , am vazut ca si Mouser are preturi bune.

Imi dau seama ca sunteti foarte ghinionist si v-ati fript rau dar presupun ca ati avut si zile mai bune !

Link spre comentariu

• 1 month later...
La 20.01.2021 la 19:08, flomar60 a spus:

Pe celălat forum v-am atras atenția asupra coponentelor fake....pun o poza cu un tranzistor cumparat de la M----rom si unul original cumparat de la tme.....cel din stanga , MJ15004 este de la firma din Alexandria....ca si dincolo,spor la depanare!

IMG_2045 (FILEminimizer).JPG

Cred ca am fost foarte norocos, probabil, deoarece a mers din prima si merge inca cu finalii de la Mivarom ... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock