Sari la conținut

Program proiectare CAD-CAE anii '70-80 !


dan_e

Postări Recomandate

La multi ani tuturor cu ocazia noului an!

Tot e pandemia asta si trebuie sa stam izolati, la un pahar de vin, bere, cu niste prieteni vechi, a aparut o intrebare la care cred ca multi dintre voi nu v-ati gandit. Tocmai rasfoiam ieri un manual de service Onkyo M-508 si ma gandeam cu ce tehnologie / programe / software se editau schemele electronice sau manualele de service din anii 80-90 ? Voi ce stiti ? Ce ati auzit ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Totul s-a editat incepand din secolul al 15-lea cu ajutorul tiparului inventat de Johannes Gutemberg. Un program CAD (care este o prescurtare de la computer aided design) este un program de proiectare asistata de computer si nu are nimic de a face cu CAE care este o prescurtare pentru un program utilitar folositor tehnicienilor care lucreaza pe utilaje asistate de computere - CNC-uri. Programele CAD pentru electronica, sunt in ultimul timp realizate sub forma simulatoarelor. Daca insa intrebarea se refera la cum anume se proiectau in anii '80 circuitele imprimate - alias PCB-urile - atunci lucrurile sunt la fel de simple. Negativul circuitului placat se desena la mana de catre tehnicieni foarte bine specializati pe asemenea operatii, se testau in practica pentru a nu contine greseli, dupa care se utiliza o combinatie de micro-tehnica fotografica si tiparire prin metode serigrafice in productia de serie mare, sau de masa. Unele chestiuni de istorie a acestor tehnologii se pot gasi in cartea Circuite Imprimate in Constructiile Radioamatorilor, avand datele de baza furnizate in cele doua atasamente.

PCB.JPG

PCB_.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scuze, nu m-am facut bine inteles, cred ca din cauza sampaniei de aseara :smile:

Vroiam sa stiu cu ajutorul carora programe sau metode erau desenate schemele electronice impreuna cu comentariile aferente din manualele de service a aparatelor electronice de prin ani 70...80 ?

Adica, ma gandesc ca nu erau PC-uri ca in ziua de azi si programe dar daca nu erau cum erau totusi facute manualele de service ? Sau la nivel de corporatii / intreprinderii, lucrurile stateau altfel ?

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Erau desenate de desenatori tehnici profesionisti cu mana, apoi puse la o scala corespunzatoare si copiate dupa metodele clasice prin tiparire. Dupa 1982... 1985, cand a inceput era computerelor personale, au inceput sa apara si programe CAD - computer aided design - specializate pe scheme electronice.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu trebuie sa ne facem griji despre cum s-au desenat schemele. Omul a avut intotdeauna abilitati in acest sens. De fapt scheme electronice se deseneaza incepand de prin 1896, an in care Guglielmo Marconi a brevetat primul radioemitator telegrafic. In 1985, cand este posibil sa fi aparut primele programe grafice pe computer, lumea era destul de avansata din punct de vedere tehnologic. Exista o vasta retea de sateliti artificiali si deja omul pusese piciorul pe luna. Programul Initiativa Strategica de Aparare, supranumit "Razboiul Stelelor" a fost lansat de Ronald Regan in 1983, an incepand cu care razboiul s-a mutat inclusiv in cosmos.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Citat

De fapt scheme electronice se deseneaza incepand de prin 1896

In 1993 se preda Orcad la UniBv - aveam o sala de clasa cu calculatoare IBM PS2 (i286) fabricate in 1988 - deci niste "vechituri" in 1993, si rulau MS-DOS. Eu foloseam Orcad din 1992 pe PC-ul de acasa care avea doua unitati de Floppy (nu aveam HDD) - discul din prima unitate de Floppy continea sitemul de operare (MS-DOS) si executabilul de orcad iar discul din a doua unitate continea bibliotecile de componente.

https://www.orcad.com/about/orcad-history

 

Protel (stramosul lui Altium) dateaza din 1985

https://www.altium.com/company/about-altium/our-history

 

Daca te uiti la o placa de baza de calculator din 1983 iti dai seama ca nu e desenata cu mana. Inainte de anii 90 aveam in Romania un program de proiectat PCB pe Felix si Coral (se numea "pix")

 

Primele companii EDA au aparut la sfrsitul anilor '70 - https://www.eetimes.com/oldest-eda-firm-reborn/#

 

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 4 ore, roadrunner a spus:

... Daca te uiti la o placa de baza de calculator din 1983 iti dai seama ca nu e desenata cu mana. ...

Traseele se desenau la planseta clasica, la o scala supraunitara, utilizand tehnica de desenare a anilor '80, apoi circuitele se fotografiau si se micsorau prin tehnici fotografice, pana la scala necesara. In 1985 proiectam utilizand niste plansete produse la Timisoara, dupa care in anul urmator s-au adus patru plansete Robotron Reis, dintre care una mi-a revenit mie. Am utilizat-o la proiectare pana in 1994.

In afara de tehnologia foto, mai era disponibila si tehnologia de miscsorat la scala cu ajutorul pantografului.

 

Acum 4 ore, roadrunner a spus:

... Eu foloseam Orcad din 1992 pe PC-ul de acasa care avea doua unitati de Floppy ...

Tot prin acel an a aparut o carte cu ORCAD (se vindea pe la toate chioscurile de difuzarea presei) si care continea si cele doua discuri magnetice despre care vorbesti. Din cauza pretului, nu mi-am permis sa o cumpar. Am utilizat apoi ORCAD dupa anul 2000 pe PC-uri, dar mi s-a parut greoi in utilizare in comparatie cu Multisim 2000, asaincat am renuntat la el.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Totusi, aici se discuta despre ceea ce era inainte de 1985, si nu dupa. Cel putin asa reiese din titlul topicului.

Doar ca fapt divers, la Politehnica din Bucuresti exista facultatea de Automatizari si Calculatoare in anul 1975 (an in care am sustinut si eu examenul de admitere la facultate). Am avut colegi de liceu care au fost admisi la aceasta facultate. Oare ce au invatat ei acolo (?!) avand in vedere ca inca nu exista nici macar prototipul vreunui computer digital in acel an?! Inca se vorbea si se scriau tratate despre calculatoarele analogice, care erau niste calculatoare uriase, ocupand spatii de ordinul metrilor cubi, si avand preturi pe care nu si le putea permite nici macar Politehnica din Bucuresti. Din cate stiu eu, practica era facuta pe la ICE FELIX.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

in anul 1975 (an in care am sustinut si eu examenul de admitere la facultate). Am avut colegi de liceu care au fost admisi la aceasta facultate. Oare ce au invatat ei acolo (?!) avand in vedere ca inca nu exista nici macar prototipul vreunui computer digital in acel an?!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

1971 - este înființată Fabrica de Memorii Timișoara. Din toamna lui 1979 bâtrâna memorie cu ferite este înlocuită cu memorii semiconductoare Ampex
• este produs MC1, la Institutul Politehnic din București, realizat în mare parte folosind tehnologia Felix C-256
• 1 ian. 1971-martie 1972 – prima delegație FCE de 15 ingineri români, sub licență IRIS 50 în Franța

1972 - este creat CETA, un calculator românesc din generația a II-a, cu tranzistori, la Institutul Politehnic din Timișoara
• la 1 ianuarie 1972 este pusă în funcțiune Fabrica de Calculatoare Electronice București

1973 - apare primul calculator românesc sub licență franceză IRIS 50, Felix C-256

1974 - se înființează Rom Control Data, societate mixtă româno-americană, prin înțelegerea dintre Nicolae Ceaușescu și Richard Nixon
• este conceput Felix MC la Institutul Politehnic București, produs în serie sub denumirea FELIX MC-8
• este elaborat la ITC București calculatorul de capacitate medie Felix C 512, dezvoltare a licenţei IRIS 50

1975 - se înființează FEPER (Fabrica de Echipamente Periferice) București
• sunt proiectate și realizate sistemele din familia Felix, până în 1981
• este fabricată familia de minicalculatoare industriale românești ECAROM, la Întreprinderea de Elemente pentru Automatizare. ECAROM 800, primul model, este bazat pe experiența acumulată în lucrul cu Felix C32-P, o variantă specializată în procese a calculatorului Felix C32. Au urmat modelele perfecționate ECAROM 880, ECAROM 881 și ECAROM 881 F.

1977 - este realizat primul minicalculator românesc, botezat Independent-100, de către ITC, compatibil cu PDP 11/34. Seria a continuat cu: I-102F, în 1979 și I-106, în 1983
• 1977-1979 – cel mai mare export de tehnică de calcul românească în China Felix 1024. Delegația de instalare românească era formată din 350 de ingineri

1978 - este înființat Centrul de Cercetări pentru Componente Electronice (CCCE)

1979 - Fabrica de Calculatoare omologhează primul minicalculator CORAL. În următorii ani, INDEPENDENT şi CORAL au fost produse în paralel.
 

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acesta (CIFA 1) este acreditat ca fiind primul calculator romanesc:

1478651841_CIFA1.thumb.PNG.297518100dc152dffdba7f6818d836d4.PNG

...

... Acesta este FELIX C256 (mandria industriei socialiste romanesti) realizat in mod formal de Institutul Politehnic Bucuresti.

338663491_FELIXC256.PNG.a32c29372963ccfc15871a064c9fc70b.PNG

...

... Iar acesta este FELIX C512 (generatia urmatoare) prezentat la EREN 74:

1156623084_FELIXC512.thumb.PNG.5c059c539d788e0e7f7a00d670386624.PNG

Eu am fost printre vizitatori, ca elev in clasa a 11-a de liceu. Gurile rele, spun ca la EREN (Expozitia Realizarilor Economiei Nationale) nu s-a putut face nici-o demonstratie practica cu el. In mod formal, el apare ca fiind "creatia" ITC (Institutul pentru Tehnica de Calcul) Bucuresti. In realitate tot ceea ce era legat de acest calculator a avut in primii ani dupa constructie un caracter strict clasificat. Dupa aproape 10 ani calculatorul a devenit disponibil aplicatiilor tehnice civile si s-a utilizat la verificarea calculelor pentru o serie de lucrari tehnico-stiintifice si in mod deosebit pentru lucrari de diploma si doctorate.

 

... In fine, singurul calculator de utilitate practica imediata de tipul FELIX, a fost calculatorul de birou programabil FELIX CE130P, care incepand de prin anul 1988 a fost introdus si ca accesoriu de birou in intreprinderea unde lucram. Detin un exemplar (invalid in acest moment) si l-am utilizat ani de zile, pana am avut la dispozitie primul HC 90+, apoi un HC91 cu unitate flopy-disk:

1262854215_FELIXCE130P.jpeg.ad18fbc86ab56765189c70fbf8085a2d.jpeg

...

... Am auzit doar de existenta HC85, dar cu referinte in general negative.

HC85.jpg.6b49ad6136a9463d65d5326983982af3.jpg

...

Vreau sa mai spun ca, spre deosebire de cei care cauta cu Google si au impresia ca au descoperit marile realizari in legatura cu computerele electronice romanesti, inainte de anii '80, eu am citit efectiv carti editate inainte de revolutie care oglindesc istoria tehnicii de calcul romanesc. Am in biblioteca zeci de volume legate de evolutia tehnicii de calcul romanesc. Unele dintre ele (devenite desuete) ma pregatesc sa le predau la centrele de colectarea maculaturii. Altele, care au o anumita valoare (cel putin istorica) le-am pastrat deocamdata.

 

O istorie asemanatoare se poate face si pentru computerele americane de dinainte de anii '80, cu deosebirea ca ea incepe mai de timpuriu - aproximativ din 1944.

 

Ceea ce solicita insa utilizatorul @dan_e este cel putin un exemplu de software din generatia de dinainte de 1985, destinat si utilizabil la editarea schemelor electronice. Poate ne lumineaza cei care stiu sa caute cu Google!

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scuze de offtopic dar citeam cursul lui NANI VIOREL-MIHAI - SISTEME DE INTRARE - IEŞIRE recomandat mai sus de @ola_nicolas (apropo, vroiam sa va spun mai demult, schimbati-va nickname-ul ca suna... aiurea adica e un nickname care pare a fi a unui...afemeiat, dar stiu ca nu sunteti asa dar cine nu va cunoaste asta are impresia!) si am ramas surprins de ce putere de calcul avea calculatorul ENIAC, citez:

Citat

 

După această dată [ex. 7 august 1944], preocupările şi realizările în domeniul calculatoarelor i-au amploare. Astfel, o echipă condusă de J. Presper Eckert şi John Mauchly de la Universitatea Pennsylvania, având drept consultant pe John von Neumann, au înlocuit releele cu tuburi electronice şi au realizat în anul 1946 un calculator ce avea în structura de bază circa 17 468 tuburi electronice, 7 200 diode cu cristal, 10 000 condensatoare şi aproximativ cinci milioane conexiuni lipite manual. Denumit ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) – vezi Figura 3 -, calculatorul dispunea de mai multe elemente de calcul care lucrau în paralel şi o singură unitate de comandă. ENIAC permitea executarea a 5 000 de adunări pe secundă, avea o memorie de 20 de numere reprezentate în zecimal iar programarea se realiza prin poziţionarea a circa 6 000 de comutatoare, cu mai multe poziţii.

ENIAC cântărea 27 t, ocupa o suprafaţă de circa 63 m2 şi consuma 150 kW. Intrările de date se făceau printr-un cititor de cartele perforate model IBM. Cartelele perforate se utilizau şi pentru tipărire, pe un alt tip de dispozitiv IBM. ENIAC utiliza numărătoare ciclice cu câte 10 poziţii pentru a stoca numere. Fiecare cifră folosea 36 tuburi electronice, dintre care 10 tuburi erau de tip triode duale ce compuneau bistabilii numărătoarelor. Operaţiile aritmetice se efectuau prin numărarea impulsurilor de către numărătoarele ciclice

 

Deci 5000 de adunari pe secunda, asta transformat in putere de calcul in MHz cat inseamna ma poate lamuri cineva ? :scratchchin:

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1980 este un an de cotitura in tehnica de calcul. Inainte de 1980, calculatoarele utilizau cu preponderenta conceptul de limbaj de programare. Cu alte cuvinte orice aplicatie trebuia tradusa in limbaj masina (binar, octal, sau hexagesimal). In 1980, era deja elaborata teoria mediilor (sistemelor) de operare, iar IBM-ul utiliza un sistem de operare propriu, denumit DOS. In momentul acela, s-a realizat o colaborare intre Bill Gates si IBM (din care Bill Gates a castigat primii sai 56.000 $) si care s-a numit MS-DOS. Incepand din acel an, centrul de greutate in tehnica de calcul se va pune pe aplicatii software, compatibile cu sistemele de operare, ceea ce schimba esential datele problemei. In 1985, Bill Gates lanseaza prima versiune a sistemului de operare Windows - Windovs 85. Practic toata istoria aplicatiilor moderne incepe cam din acest an. Sistemele din anii '40... '60 se bazau pe tuburi electronice, care rareori atingeau frecvente de tranzit de 1 MHz. Relevanta frecventelor mari a inceput din momentul utilizarii tranzistoarelor, dar mai ales din momentul introducerii tehnologiilor de integrare CMOS.

 

Nicname-ul meu, este o varianta de prescurtare a numelui meu. Nu sunt nici "afemeiat", nici gigolo, nici homo si in nici-un alt fel. Pur si simplu acest nickname a fost ales de un coleg de serviciu de nationalitate franceza (Lorin) in anul 2004. Din cauza problemelor pe care le aveam atunci cu internetul la domiciliu, am fost nevoit sa-mi fac primul cont Yahoo la serviciu. Deoarece firma unde lucram era cu capital 100% francez, am apelat, asa dupa cum spuneam la un coleg de serviciu francez. El a ales inclusiv nicknameul, deoarece numele meu (olaru nicolae) este unul foarte frecvent la noi. Asadar ola vine de la Olaru, iar Nicolas era modul in care ma apelau salariatii francezi de acolo, si dupa ei mi-au spus si colegii romani. Pot spune ca in limba spaniola, Hola Nicolas este o formula de salut de genul - hello nicolas - din engleza. In rest orice apropiere s-ar putea face de vreo alta origine a nicknameului meu este aiurea. Penes Curcanul, si-a "schimbat langa Balcani porecla in renume".

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Citat

In 1985, Bill Gates lanseaza prima versiune a sistemului de operare Windows - Windovs 85

pai ce s-a intamplat cu windows 2.0, windows 3.0,3.1,3.11 si windows NT - sau nu considerati ca au existat pentru simplul fapt ca nu le-ati folosit?

 

cat timp o se ne mai bombardati cu afirmatii nici pe jumatate adevarate?

 

Printre primele sisteme grafice pentru Unix au inceput ca proiecte in anul 1984 la MIT - (X-windows system) - acesta a devenit X11 care este fundatia la toate sistemele grafice din Unix si Linux. - asta in timp ce microsoft se chinuia sa scrie MS-DOS care nu avea conceptul de multitasking si nici de multiuser.

 

De exemplu stiati ca terminalele DAF conectate la Coral puteau functiona si in mod grafic cu 256x256 pixeli?

Poate are fi bine sa fiti mai rezervat si sa-i lasati pe cei de meserie sa scrie despre subiectele astea.

 

Citat

Inainte de 1980, calculatoarele utilizau cu preponderenta conceptul de limbaj de programare.

si acum nu e la fel?

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

prima versiune la care Microsoft a facut release a fost Windows 1.0 - (care rula pe PC-XT si compatibile) din pacate nu facea multitasking.

In 1984 - Macintosh rula OS grafic pe vremea cand Microsoft se caca pe el cu MS-DOS

 

Ca sa revenim la subiect - cand s-au proiectat placile de baza de Macintosh, Comodore 64 si multe altele s-au folosit programe CAD si stiu asta din surse sigure pentru ca am avit sansa sa lucrez cu cel care a priectat carcasa la Macintosh la un proiect acum 10 ani. P evremea respectiva erau scumpe "masinile" pe care se proiecta un PCB pentru ca calculatoarele personale nu erau chiar asa de personale (arunci se nasteau) si erau detinute de firme. Sa nu-si imagineze cineva ca se proectau microprocsoare in anii '80 la planseta de desen.  Existau destule calculatoare serioase care rulau unix in anii '80 - se numeau si statii grafice (de unde provine si denumirea de workstation)

In anul 2001 can am ajuns sa lucrez la o companie din Silicon Valley mi-am dat seama ca Windows nu exista in lumea EDA pentru ca nu erau tool-uri, toate tool-urile serioase erau sub unix. Mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc cu cele doua worksatation-uri de pe birou, o statie grafica Sun (cu doua procesoare UltraSparc) cae rula Solaris, si alta de la Hewlett-Packard care rula HP-UX. Programele de proiectare erau de la Cadence si de la Mentor Graphics.

Un workstation costa aprox 12K usd si tool-urile erau 20K USD. Cam la fel erau si pentru proiectare mecanica (Silicon Graphics era la putere

 

Asata sa nu mai creada cineva ca anii 80 se faceau placi de baza de computere sau circuite integrate la planseta de desen.

RR

Editat de roadrunner
info aditional
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock