Sari la conținut

Rezistoare rusesti MLT vs. rezistoare obisnuite metal-film !

SONDAJ  

10 membri au votat

1. 1. Ce tipuri de rezistoare preferati sa folositi in montajele electronice ale voastre ?

• Rezistoare obisnuite metal-film romanesti sau chinezesti
      1
    • Rezistoare metal-film MLT rusesti
      4
    • Ambele modele de rezistoare mentionate anterior
      5

Postări Recomandate

N-am sa inteleg de ce atata interes pentru niste relicve. Ma repet, daca le ai, e bine.  Le pui la treaba... 

Din punctul meu de vedere nu exceleaza cu nimic acele rezistente minune si chiar am fost curios de treaba asta.

Am renuntat sa intru in detalii cand am observat ca trecerea timpului si-a spus cuvantul strict pe partea fizica a celebrelor rezistente.

Sunt de mult depasite de productia actuala.

Ma rog, se tot creeaza mituri despre tot felul de componente vechi, dar la rezistente din start e doar o poveste frumoasa.

La condensatori pot spune ca am gasit unii care n-au greturi inca din anii '70.

E drept ca sunt enormi dar masoara extraordinar de bine.

Spunea cineva mai sus de 600ppm la un astfel de MLT.  Pai e de pus la panoul rusinii in conditiile in care azi pentru un rezistor de 2W avem si 50ppm.

Am mai observat si un trend ''audiofil'' pentru tot felul de rezistente din aceeasi categorie.

O alta poveste pentru electronistii de conjunctura, ca sa nu zic altfel.

Candva am plecat si eu urechea la astfel de ''sfaturi'', unele venite chiar din partea unor persoane destul de avizate, daca ar fi sa judec dupa studii si activitate.

Cand te apuci si masori, testezi, realizezi ca totul e o inertie a vremurilor pe care acesti oameni nu vor sa le depaseasca.

Sa tragem o concluzie finala. 

Aceste componente, daca sunt inca in mintile lor, pot fi folosite de restaurarea unor aparate, pastrand originalitatea. Altfel, nu vad rostul achizitiei lor.

E frumos sa ai un aparat functional cu toate componentele din vremea lui. Daca se poate...

Editat de Dima
aranjare text
  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 28.12.2020 la 23:22, ionut90 a spus:

Am tot vazut pe net si pe facebook, in ultima vreme, diverse montaje electronice construite cu rezistoare rusesti MLT. Eu din ce am studiat net-ul, in mod special, ca alte surse de informare nu am, rezistoarele MLT rusesti sunt de fapt niste rezistoare metal-film obisnuite sau ce au in mod special diferit ? Rezista la suprasarcina mai bine decat rezistoarele din comert chinezesti de acelasi wataj sau care e diferenta ? Are cineva vreun catalog de rezistoare rusesti MLT ca sa le putem identifica dupa wataj spre exemplu. 

Am deschis acest topic deoarece acum recent am vazut folosite MLT-uri in montaje cu tuburi electronice! 
Rusii au in productie rezistoare de acest fel, tip vechi, sau cine le vinde, spre ex. pe ebay le vinde din niste stocuri mai vechi. Voi ce pareri aveti?

MLT au toleranță sub zero.

Editat de ionter
Greseala
  • Sad 1
Link spre comentariu

La 31.12.2020 la 21:19, elco a spus:

Scuze de offtopic, dar cautam pe net informativ, rusii mai produc rezistoare MLT sau si industria lor de profil a luat sau va lua destinutul ICPE sau IPRS de la noi ? Voi ce stiti ?

Se produc, sunt clasa M. Cele de pe piața noastră se foloseau în aviație. Ex fabrica de electronice pentru armată. Loturile care nu erau lipite la termen se considera ca pot produce lipituri defectuoase și le vindea pentru uz civil. Acum nu se mai gasesc pentru ca suntem în NATO. Toleranță mai puțin de 1 chiar 0.01 Nici nu trebuie sortate în circuite stereo.

Link spre comentariu

Acum 3 ore, ionter a spus:

MLT au toleranță sub zero.

Cum adica toleranta 0 ? Cum ai determinat asta ? Ai citit topicul asta ? Acolo e postat un catalog de la rusii de MLT-uri unde se arata si ce toleranta au rezistentele astea ! Nicaieri in lume nu exista rezistoare cu toleranta zero, hai sa fim seriosi! 

Link spre comentariu

Acum 18 ore, serbanp a spus:

Mai rau, colegul Ionter, a scris " MLT au toleranță sub zero" , din greseala banuiesc ,

Sigur. Dar mai bine se abtinea si filozof ramanea, vorba aia... stiti voi care.

Multumesc tuturor care si-au dat cu parerea in topic.

Link spre comentariu

• 11 months later...

Rezistorii cu performante cele mai bune nu erau cei MLT ci PTMN (nTMH) în rusă aproximativă 🙂 sunt rezistori bobinați iar in aparatura de precizie intâlnim unii tot bonitați dar in casetă de plastic. cei din urmă nu sunt inatlniti in aparatura militară. avand porpietati mecanice care nu intrunesc standardele ( spre deosebire de mlt)  in echipamentele martime mai intalnim unii in capcule metalice cu capace din plastic asemanatoare teflonului...                                                                

Am întâlnit MLT-uri  chiar și noi (nos) care suferă degradari datorită umiditatii, nu aș plătii premium pentru unii luați din fabrică "in vremurile bune" si păstrati in beci 🙂           Nu șțiu de producția lor in zilele noastre dar sunt absolut sigur că am vazut vishay metal foil cel puțin in productia de prototipuri, deci.... ori produc mai scump ori nu produc de loc.    

* NATO. NU oprește importul de echipament militar (din tarile non nato) atat timp cat echipamentul respectiv este compatibil cu standardele lor. și sub nici o formă importul de componente electronice.

** sper să nu ne apuce nostalgia pentru componentele iprs

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock