Sari la conținut

Rezistoare rusesti MLT vs. rezistoare obisnuite metal-film !

ionut90

SONDAJ  

10 membri au votat

1. 1. Ce tipuri de rezistoare preferati sa folositi in montajele electronice ale voastre ?

• Rezistoare obisnuite metal-film romanesti sau chinezesti
      1
    • Rezistoare metal-film MLT rusesti
      4
    • Ambele modele de rezistoare mentionate anterior
      5

Postări Recomandate

Am tot vazut pe net si pe facebook, in ultima vreme, diverse montaje electronice construite cu rezistoare rusesti MLT. Eu din ce am studiat net-ul, in mod special, ca alte surse de informare nu am, rezistoarele MLT rusesti sunt de fapt niste rezistoare metal-film obisnuite sau ce au in mod special diferit ? Rezista la suprasarcina mai bine decat rezistoarele din comert chinezesti de acelasi wataj sau care e diferenta ? Are cineva vreun catalog de rezistoare rusesti MLT ca sa le putem identifica dupa wataj spre exemplu. 

Am deschis acest topic deoarece acum recent am vazut folosite MLT-uri in montaje cu tuburi electronice! 
Rusii au in productie rezistoare de acest fel, tip vechi, sau cine le vinde, spre ex. pe ebay le vinde din niste stocuri mai vechi. Voi ce pareri aveti?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

MLT-urile rusesti cred ca sunt mai voluminoase, au gabarit putin mai mare, in rest nicio diferenta. Am vazut ca rusii le catalogheaza "military", nu stiu de ce, dar eu cred ca se exagereaza. Oricum, rusii intotdeauna au mers pe gabarit mare ca resurse au si nu le duc grija.

Ce nu am comparat, ca nu am avut de unde, este temperatura rezistorului MLT la diverse puteri disipate. Astea obisnuite de prin china merg ok cam 33% din P maxim, s-ar putea ca MLT-urile rusesti sa mearga spre 50%. Se poate testa asta, cine are MLT-uri rusesti comparativ cu astea chinezesti.

Si inca o chestiune importanta: compozitia chimica a terminalelor. Chinezismele din ziua de azi sunt pline de Fe pe terminale, comparativ cu alea romanesti vechi care au cupru!. S-ar putea si MLT-urile rusesti sa aiba terminalele construite din cupru, ca alea romanesti, dar iar nu am testat.

• Thanks 1
Link spre comentariu

Diferenta fata de rezistentele cu film metalic (europene, sau chinezesti) este aceea ca rezistoarele rusesti MLT sunt mult mai rezistente la operatiuni repetate de lipire / dezlipire. Apoi, dupa cate imi amintesc eu, inainte de 1989, aceste rezistoare aveau preturi mai mici la "DIODA" (cam la jumatate) fata de rezistoarele romanesti. Eu am cumparat (tocmai datorita pretului mai bun) cantitati mari de astfel de rezistoare, dar pe care nu le mai utilizez de mult, din cauza faptului ca sunt foarte voluminoase. La montajele cu tuburi electronice, unde miniaturizarea nu este esentiala, as mai utiliza chiar si astazi acele rezistoare, datorita calitatilor de care spuneam.

• Thanks 1
Link spre comentariu

Am facut o descriere in imaginea de mai jos a dimensiunilor fizice a rezistoarelor rusesti MLT impreuna cu wataj-ul aferent. Poate sunt utilizatori care ii intereseaza! Conform celor spuse in link-ul de mai jos:

http://msevm.com/forum/index.php?topic=6548.0

Se pare ca tot rezistoarele MFR actuale, cu tolerante de 1% sunt mai bune si au zgomot mult mai redus decat MLT-urile rusesti.

In ceea ce priveste constructia terminalelor, tot am demontat cablajele din vechiul amplificator audio Fantom CX900, o sa fac o verificare in acest sens. Poate si ca putere disipata. Acum ramane sa vad daca am doua rezistoare de valori si wataj identice, MLT si chinezesti, obisnuite!!!

MLT resistors.jpg

• Thanks 1
Link spre comentariu

E bine de stiut dimensiunile MLT-urilor ca sa vedem care sunt de 0,125, 0,5 sau 0,25W !

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Deci, pana la urma tot MFR-urile uzuale cu toleranta de 1% sunt mai bune ! :scratchchin:

Link spre comentariu

In acel tabel vad ca nu apare.....dar eu am! Au folosit ai nostrii in vremurile apuse, in aparatura de masura si control, rezistente rusesti cu tolerante mai mici de 2%. Si sunt metal-film....cele de carbon n-au precizie asa mare si nici stabilitate termica buna.

O sa revin cu poze daca nu ma credeti....am cateva rezistente rusesti si cu tolerante de 0,5%...scrie pe ele.

Editat de Pringles
Link spre comentariu

Daca le ai, le folosesti. Sa le cumperi de pe undeva datorita unor caracteristici oarecare, nu merita. Sunt produse expirate din toate punctele de vedere si nu exceleaza cu nimic fata de cele aflate in productia curenta.

Observ ca se bate moneda pe toleranta si se uita un alt detaliu tehnic la fel de important. Cine-l ghiceste?

Link spre comentariu

Acum 12 ore, Pringles a spus:

In acel tabel vad ca nu apare.....dar eu am! Au folosit ai nostrii in vremurile apuse, in aparatura de masura si control, rezistente rusesti cu tolerante mai mici de 2%. Si sunt metal-film....cele de carbon n-au precizie asa mare si nici stabilitate termica buna.

O sa revin cu poze daca nu ma credeti....am cateva rezistente rusesti si cu tolerante de 0,5%...scrie pe ele.

Rezistentele care le ai cu toleranta de 0,5% mai mult ca sigur sunt de tip PTMN rusesti. Am avut si eu dar nu sunt MLT.

Acum 4 ore, Dima a spus:

Observ ca se bate moneda pe toleranta si se uita un alt detaliu tehnic la fel de important. Cine-l ghiceste?

:scratchchin: hai ca m-ai facut curios !!!

Link spre comentariu

@Dima, cred ca m-am prins ce vrei sa punctezi. Sa fie temperatura minima si maxima a mediului ambiant unde caracteristicile fizice si electrice ale rezistorului se pastreaza? Pai din ce observ MLT-urile sunt garantate intre -60 ... +125 gr.C si rezistoarele metal film obisnuite, spre exemplu cele de 1W, ROYAL OHM:

https://www.tme.eu/ro/katalog/rezistente-metalizate-tht-1w_100290/

din ce spune un grafic dintr-un pdf de acolo, -55 ... +125 gr.C. Deci nu e mare diferenta ! :scratchchin: Daca gresesc sa ma corectezi!

Link spre comentariu

Acum 21 ore, hixpp02 a spus:

Pote ca este vorba de coeficientul de temperatura, masurata in ppm/°C.

Dar mai conteaza si tensiunea limita, in unele cazuri este bine daca nu este inductiv...

La un rezistor de 2W, producator Royal Ohm, coeficientul de temperatura variaza intre  ± 15 si 200 ppm/°C, tensiunea de functionare nominala maxim admisa = 500V, overload = 1kV.

https://www.tme.eu/Document/35e3bca684f7d180a331d97efe251b12/metal film.pdf

Un rezistor MLT de 2W are coeficientul de temperatura ± 600 ppm/°C, tensiunea nominala 750V:

http://elcom.zp.ua/ru/goods/view/2639

Eu cred ca dezavantajul major a MLT-urilor este gabaritul.

Un site care detaliaza interpretarea coeficientului de temperatura:

https://passive-components.eu/understanding-high-precision-resistor-temperature-coefficient-of-resistance/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock