Sari la conținut

DP0816 - PSU AUX for new audio amplifier A350


donpetru

Postări Recomandate

Continui seria de proiecte PCB care se pot folosi in modernizarea amplificatorului A350 si anume e vorba de o noua placa redresor care va inlocui placa existenta daca doriti sa folositi inclusiv proiectele DP0126 sau DP0127 dar si un selector de intrari cu preuri incluse, cu totul nou, e vorba de proiectul DP0514 pe care il voi prezenta cel mai probabil in primul trimestru a anului 2021.

 

Pentru a alimenta noul proiect DP0514 am fost nevoit sa proiectez un stabilizator de +5V clasic. Nu am vrut sa optez pe o versiune in comutatie deoarece am evitat sa poluez cu zgomot suplimentar alimentarile preului si a corectorului de ton. Oricum, curentul consumat pe ramura de 5V il estimez la cativa mA, max. 25mA, ceea ce se traduce printr-o putere disipata pe tranzistorul tip Darlington BDX53 de aprox. 1W (acceptabil). Stabilizatorul nou proiectat l-am prevazut cu protectie la scurtcircuit pe iesirea de 5V cu intoarcerea caracteristici pentru a minimiza puterea disipata de BDX53. Ramane de vazut, inainte de validarea prototipului daca radiatorul ales (foto mai jos) face fata la puterea disipata de Darlington.

 

ATENTIE !!! Proiectul a fost actualizat si incarcat din nou in data de 21 aprilie 2021. Daca ati descarcat fisierul inainte de aceasta data, va rog sa-l mai descarcati inca o data accesand link-ul de mai jos:

DP0816 - PSU AUX for new audio amplifier A350.pdf

 

DP0816 rev.2 - PSU AUX for new audio amplifier A350.pdf

 

UPDATE 9 ianuarie 2022 - am postat revizia nr.2 a acestui proiectA fost nevoie de o tatonare a rezistoarelor din prejma semireglabilului care ajusteaza iesirea de 5Vdc. Este vorba mai exact de rezistoarele R5 si R15 care va trebui sa aiba valorile urmatoare: R5 = 100 Ohm si R15 = 820 Ohm (ambele rezistoare pot sa fie de 0,4W sau 0,6W). In cazul meu a fost nevoie de acest mic update din cauza ca am folosit un alt BDX53C care e posibil sa fii avut un alt hFe ca cel de pe placa prototip unde dezvoltasem stabilizatorul de tensiune. 

 

UPDATE 21 aprilie 2021: Am actualizat PCB-ul astfel incat sa se poata folosi un radiator sub cablajul imprimat asigurand astfel un regim termic a tranzistorului BDX53C mult mai lejer. De asemenea, iesirea care alimenta proiectul de preu de doza de pick-up va fi doar de +/-33VDC, nu si +/-15VDC cum era intr-o versiune anterioara. Deci, nu se va mai recomanda configurarea acestei iesiri pentru +/-15VDC. 

 

UPDATE 23 ianuarie 2021: In noua versiune atasata mai sus au fost corectate valorile rezistoarelor R6 si R15, inclusiv valoarea diodei zener D3. Suplimentar si optional, a mai fost introdus in circuit capacitorul C13 de tip SMD, cu rol de suprimare a oscilatiilor pe iesirea de 5V atunci cand stabilizatorul lucreaza in scurtcircuit.

 

Precum o sa observati in pagina cu toate straturile cablajului imprimat, am lasat posibilitatea folosirii placii si in cazul in care doriti sa-i dati utilitatea placii vechi, caz in care nu se vor planta piesele noului stabilizator de 5V si nici piesele aferente LED-ului (POWER / PROTECT). Avand in vedere faptul ca noua placa DP0816 contine capacitoarele de filtraj a preului  /corectorului de ton, va trebui sa renuntati sa mai folositi capacitoarele vechi de 2200uF-63V.

Deci, daca doriti sa implementati DP0816 complet va trebui sa inlocuiti becul existent de pe panoul frontal al amplificatorului cu un LED, care se va aprinde cand amplificatorul este in functiune (contactele releelor de pe iesirea celor canale de amplificare s-au realizat) sau va clipi, cand din diverse motive apare tensiune continua pe iesirea unui canal din cele doua existente. Retineti ca aceasta facilitate poate fi folosita daca inlocuiti canalele de amplificare asa cum va spuneam la inceputul acestei prezentari, folosind DP0126 sau DP0127.

Spor la mesterit tuturor si un Craciun Fericit !

Radiator BDX53.jpg

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Super ai iesit si placa PSU,cand vor fi gata toate placutele sa dam comanda de placute de fabrica in ambele variante,merita readus la viata acest amplificator A350!

Felicitari Donpetru!

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru inceput as dori sa definitivez toate placile implicate in modernizarea A350, urmeaza apoi sa creez dupa modelul AS2050 niste scheme generale unde voi arata modul de interconectare a noilor proiecte prezentate. Deci va fi o varianta generala de schema electronica avand la baza proiectul DP0126 deja prezentat si una cu DP0127. In functie de interesul utilizatorilor voi stabili la momentul respectiv care din cele doua variante merita reprodusa practic sub forma de cablaje de fabrica. De asemenea, daca cineva doreste suplimentar si cablaje DP0125, voi comanda si asemenea PCB-uri. Ar mai fi si varianta sa comandam in doua etape cablajele (intr-o prima etapa placa redresor+DP0126/27 si apoi placile corector de ton si cele ale selectorului de intrari). Lucrul asta il voi stabi pe parcurs in functie si de solicitarile utilizatorilor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Astazi a fost randul testarii proiectului DP0816. Am testat doar partea de stabilizator de tensiune de 5V deoarece celelalte etaje sunt foarte simple si nu se merita sa testez un redresor bialternanta banal!

 

Desi initial am proiectat stabilizatorul pornind de la niste factori de amplificare in curent a tranzistoarelor uzuali, realitatea a fost usor diferita si din acest motiv, din punct de vedere practic schema a avut nevoie de niste ajustari, mentionate de mine in prima postare a acestui topic. Deci va rog sa descarcati din nou acest proiect, varianta incarcata astazi fiind versiunea finala, validata.

 

Am folosit tranzistoare 2N5551 cu un factor beta de cca. 200. Am ales si este obligatoriu de respectat modelul sau tipul diodei Zener de 3,9V, care lucreaza optim la curentii de cca 5mA. Puterea disipata de tranzistorul BDX53C la un consum estimat maxim de 20mA pe iesirea de 5V a condus la o temperatura de functionare de aprox. 33...35gr.C. Deci e ok. Oricum, un microcontroler Atmega consuma mai putin!

 

Avand in vedere faptul ca acest stabilizator va alimenta un etaj cu microcontroler, am verificat pe osciloscop cum baleeaza iesirea de 5Vdc la intreruperea tensiunii de alimentare, respectiv alimentare stabilizator. E ok si acest capitol. 

 

Pentru o compensare optima si cu temperatura a regimului de functionare a acestui stabilizator, cu protectie la scc. pe iesire, asa cum o sa observati pe cablaj, capsulele tranzistoarelor Q4 si Q6 vor trebui sa se atinga.

 

Stabilizatorul rezista cu brio la scurtcircuit pe iesire, profitand la maxim de caracteristica sa, mentionata de mine si prima postare, cu intoarcerea caracterisitici, deci disipare minima in regim de scurtcircuit.

 

Iata si doua imagini cu testarea DP0816:

Test DP0816_1.jpg

Test DP0816_2.jpg

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesanta schema de stabilizator capabila sa creeze 5V din 48V !! E bine ca ati testat schema si la conectare/deconectare alimentare. Totusi, cu ajutorul semireglabilului de 500 Ohm intre ce limite se poate regla tensiunea de iesire ?

 

:cheers2:

Editat de prog
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ATENTIE !!! Am reincarcat proiectul DP0816. Am mentionat in prima postare modificarile pe care le-am facut.

Asadar, am facut aceste modificari asupra formei PCB pentru a permite montarea unei table de Al sau a unui radiator mai mare pentru tranzistorul BDX53C, radiator care se poate prinde folosindu-ne de gaurile de fixare a placii DP0816. Astfel, s-a imbunatatit si regimul termic al acestui tranzistor.

Cu aceste modificari proiectul este gata pentru PCB-uri de fabrica. Dar pana acolo, mai am de verificat / pregatit in doua straturi proiectele aferente corectorului de ton (DP0330) si cel a noului amplificator audio A350 (proiectul DP0127).

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Salutare donpetru, ca sa inteleg corect, cablajul se va popular cu componentele din pdf-ul atasat? cat si a mentiunilor facute in ultima revizie, intreb deoarece anterior pentru cele doua rezistoare R16 si R18 se mentiona ori 680 ohmi daca se folosea diodele zener de 33V , ori 2K7 daca se configura pentru diodele zener de 15V pentru noua varianta de A350, eu nu am diodele zener de 3V9 ci de 3V6, avand in veneer ca se regleaza din acel semireglabil si ca puterea disipata este mica ar trebui ca 3V6 sa mearga folosit. R15 si R5 folosim valorile mentionate pentru ultima revizie .

 

Multumesc,

 

Florin

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

 

Daca folositi Zener D3 = 3V6 va recomand sa inlocuiti si valoarea lui R6, astfel incat in loc de 220 Ohm va trebui sa folositi 270 Ohm sau 300 Ohm. Daca aveti 300 Ohm, testati intai cu 300 Ohm. Cu aceasta modificare nu ar trebui sa faceti ajustari in circuitul de reglaj format din rezistorii R5 si R15, respectiv semireglabilul R9. Totusi, in cazul meu facusem prototipul cu un BDX si a fost nevoie de un anume R5 si R15 iar cand am folosit alt BDX pe PCB-urile de fabrica, iar alta valoare de R5 si R15. Deci, dupa ce modificati R6 verificati reglajul si daca nu va multumeste domeniu reglat de tensiune, precizati aici domeniu obtinut si va spun cam ce valori noi de R5 si R15 sa folositi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salutare donpetru, in acest cz nu voi folosi diodele de 3v6 . voi comanda 3v9, prea multe variabile de testat, modificat..., deci corect este sa echipez placa cu diodele zener de 33V si 680ohmi/3W pentru preamplificator nu sa punem diodele de 15V cum e trecut in lista de piese deoarece acesta necesita +/-33V.  

Multumesc,

Florin

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 9 ore, outtek a spus:

..., deci corect este sa echipez placa cu diodele zener de 33V si 680ohmi/3W pentru preamplificator nu sa punem diodele de 15V cum e trecut in lista de piese deoarece acesta necesita +/-33V.  

Da, ati observat bine greseala din lista de piese. Deci in lista de piese diodele Zener D5 si D7 trebuiau sa aiba valorile din schema electronica, adica 33V. O sa actualizez lista de piese din documentatia proiectului cand gasesc ceva timp liber disponibil in acest sens. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock