Sari la conținut

Incercare constructie invertor sudura pe 132 Khz

c_anicai

Postări Recomandate

Am neglijat cand am facut transformatorul sa notez capetele infasurarilor, acum cum pot afla daca am pus corect sau nu ? , ....

*(n-am la dispozitie decat un multimetru analogic  si intr-un sens am cca 62 volti la iesire in gol iar in celalalt cca 45 volti, atasez si schita in lucru. )

schema invertor aanicai final-v5.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O las balta pe moment, inca o pereche mosfet-uri faultate.

Probleme cu sensul infasurarii transformatorului, anormal in mod flyback aveam cca 62..65 volti pe iesire, arcul se initia repede si se inrosea electrodul de 2,5 la scurt (cca 2 cm spre varf), insa conectata infasurarea normal in mod forward ca in schema atasata tensiunea scadea la cca 40-45 volti, curentul prin finali crestea si nu mai avea aceeasi putere sa inroseasca electrodul la scurt. Testele de inrosire electrod au fost facute cu rezistenta de 1000w inseriata pe alimentarea de 300v si protectia scurt dezactivata. Cu infasurarile conectate in mod flyback aveam arc stabil (fara sa mai folosesc rezistenta de limitare curent)doar ca topea electrozii de aiurea, dar conectate normal in mod forward arcul se initia foarte greu si aveam curent mare prin tranzistori, peste 10 amperi. In mod forward am reusit sa mai faultez inca o pereche de tranzistori cu toate ca am facut protectie la scurt si atasasem si senzor termic bimetal 45°C care la atingerea temperaturii scurta durata impulsurilor reducand consumul prin finali.

Asta a fost ultima varianta de schita inainte de a faulta a doua pereche de mosfet-uri.

schema invertor aanicai final-v7.png

Link spre comentariu

Mi-e greu sa inteleg cum un traf facut pr FORWARD, adica fara intrefier, sa dea atata putere in FLYBACK. Si apoi de unde stii cand era in FORW si cand in FLY daca nu ai notat sensul infasurarilor? Cred ca trebuie deschis un topic separat despre invertorul de sudura.

Link spre comentariu

Trafurile de monitoare au intrefier din costructie, adica un "picior" este mai scurt decat celalalt. Folia pusa drept intrefier este doar pt ca cele 2 miezuri sa aibe aceeasi axa de simetrie. Daca scoti hartia/ plasticul numit intrefier, miezurile tot vor avea intrefier pt ca suprafetele de contact nu vor fi paralele. Acum imi expilc de ce aveai energie pe flyback, datorita acestui intrefier nedorit. Fara suparare, nu construiesti ceva conform unui proiect bazat pe teorie ci doar te joci cu circuite electronice. Mai ales ca nu ai osciloscop, toate datele pe care le dai nu pot fi utile unui cunoscator pt ca sunt doar un fel de povesti. Iar cu sensul infasurarii faci aceeasi confuzie ca si pe elforum unde m-am zbatut cam degeaba. Exista geometric sensul infasurarii dar numai pt a sti sa le legi apoi fara un aparat specializat, punte RLC de exemplu. Asta nu inseamna ca daca gasesti/ primesti/ cumperi un traf oarecare nu poti afla "sensul" infasurarilor. Operatiunea de fapt este fazarea infasurarilor care se poate face cu aplicarea unei tensiuni pe o infasurare sau fara aparate prin insemnarea cu markerul a modului cum ai bobinat. Degeaba ai desenat pe traf cum ai bobinat daca nu stiu cum ai legat apoi capetele infasurarilor. Ia doua miezuri de la trafuri identice si poate ai noroc sa fie frezat doar cate unul si faci perechi privind in lumina locul imbinarii. 

• Like 1
Link spre comentariu

nu zic ca aceasta ferita va fi ok insa intrefierul era cu o folie mica pe ambele coloane, dupa ce l-am scos s-a lipit perfect. Am mai multe ferite de acest gen si stiu ce spuneti. Intradevar ma joc fara intrumente de masura specifice si voi continua treaba asta doar daca mai am curaj sa pun alti tranzistori, mai am o prereche IXFH26N60Q, apoi restul sunt mai slabi, trei perechi buk437-500a si trei perechi k1531.

Link spre comentariu

Fara bobina pe iesire curentul are variatie rapida si limitarea de curent poate fi pacalita. Socul pe iesire se poate face tot cu miezuri de monitoare dar cu intrefier mare. Fiind in afara cutiei se pot pune chiar 3 perechi. Pe elforum cineva parca pusese doar jumatati de miezuri de tv, doar osciloscopul poate spune cand o varianta prezinta un curent frumos, liniar. Cred ca am dat la reciclat 100 trafuri sursa tv si monitoare, la ele intrefierul e pe mijloc si cred ca ar ajunge si o spira daca sunt 2 perechi sa zicem.

• Like 1
Link spre comentariu

N-am cu ce masura inductanta, bobina am pus provizoriu 7 spire 6x1mm pe 4 tor-uri galbene suprapuse din sursa atx, am inteles ca alea ar fi potrivite ca au intrefier distribuit din cauza materialului din pulbere fier din compozitie. Am schimbat din nou tranzistorii.29.thumb.jpg.705c2de8629c47851b9d2918f09a151e.jpg26.thumb.jpg.df6c175d6cc38d3136ea7fea8a688c0f.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Torurile galbene se incalzesc la frecvente mari, 7 spire este foarte mult la curentii mari de pe iesire. Se satureaza imediat si apoi sunt ca si inexitente. Daca ma simt mai bine poate masor eu 4 toruri cu cu 2 pana la 7 spire. Cele mai bune toruri sunt cele de la PFC, au si diametre mari, merg si la frecvente mari. Albastre, gri si negre.

• Like 2
Link spre comentariu

Pai am nevoie doar de 60 amperi si un tor din ala galben pe sursa pc e folosit pana pe la 20 amperi, de asta m-am gandit ca ar fi suficient 4 buc suprapuse, voi vedea. As mai putea insira pe cablu de iesire ferite tubulare,  am mai multe gen cele incercuite in poza

tor-uri.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am pus provizoriu o bobina mica, acum are doar o pereche de mosfet-uri 26n60, l-am lasat de 20 min alimentat fara rezistenta de limitare, vreau sa vad daca se incinge ceva.  La ventilator am taiat o parte din carcasa pt a avea oarecare ventilatie acea bobina. Schita doar un pic modificata insa rezultatele sunt modeste, arc se initiaza usor dar n-are putere suficienta. 

20201210_131102.jpg

20201210_131056.jpg

20201210_131143.jpg

schema invertor aanicai final-v8.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock