Sari la conținut

Modernizare amplificator audio A350


donpetru

Postări Recomandate

Pana cand sosesc cablajele de fabrica de la noul CX900mk2, m-am gandit sa deschid aceasta conversatie cu un subiect asemanator si care are in prim plan modernizarea unui amplificator audio romanesc binecunoscut si apreciat de foarte multa lume si anume e vorba de amplificatorul produs de "Electronica Industriala" sub indicativul "A350". Sper ca v-am facut macar curiosi sa urmariti acest topic care va avea ca scop creerea la final a unor cablaje de fabrica pe care sa le folositi la reconditionarea/modernizarea amplificatorului A350.

Schema de service a acestui amplificator este binecunoscuta si am postat-o mai jos pentru o usoara urmarire a ceea urmeaza sa fie discutat in acest topic:

A_10.jpg

 

Pentru a esalona pe etape modernizarea acestui amplificator am creeat mai jos doua imagini unde am structurat modul cum vad eu repartizarea pe noile PCB-uri a amplificatorului. Din cauza ca noul A350 va trebui sa fie completat si cu partea de intarziere conectare incinte acustice, inclusiv protectie la tensiune continua a lor si tinand cont de faptul ca actualele capacitoare de filtraj sunt devalorizate (cel putin in cazul exemplarului meu A350 primit recent cadou pentru a dezvolta modernizarea de fata... multumesc), eu voi fi nevoit sa creez un PCB nou, stereo, care sa contina si capacitoarele de filtraj si etajele de amplificare si etajul cu releul anterior mentionat. Acest nou PCB, asa cum veti vedea in imaginile de mai jos poate fi proiectul:

- a) DP0126 - unde cele doua canale de amplificare reprezinta o clona a etajelor actuale A350

- b) DP0127 - unde etajele de amplificare reprezinta un proiect cu totul nou. Este vorba de o topologie din colectia mea personala de scheme de amplificatoare audio, adaptata cu piese care sunt mai usor de gasit, e vorba de un etaj complet diferential complementar pe intrare. Iesirea va fi complementara, nu cvasi-complementara ca in schema originala A350. Oricum, inainte de a trece la cablaje de fabrica pentru acest proiect, as vrea sa-i validez prototipul ca sa scot un maxim de performanta. E o topologie care merita si care se va prezenta intr-un fisier PDF separat la rubrica de proiecte personale. Am stabilit lucrul asta ca sa nu amestecam in acest topic detalii despre fiecare proiect in parte ci mai degraba aici sa discutam modul de interconectare a placilor (organizarea interna a lor) sau per ansamblu dezvoltarea noului A350.

La un moment dat ma gandeam sa abordez pe cablaje ambele proiecte mentionate anterior urmand ca in functie de rezultatele practice, pe prototipuri, sa stabilim ulterior care versiune este mult mai potrivita sa echipeze noul amplificator A350. Cred ca e cel mai bine asa!

Iata mai jos imaginile asa cum m-am gandit eu sa repartizez modernizarea noul A350 (astept, pareri, observatii in aceasta privinta). Am notat cu punctele A...H subiectele principale care vor fi discutate pe parcursul topicului, pentru a face mult mai usor referire la o anumita sectiune din acest vast proiect de modernizare. 

A350_02.jpg

A350_01.jpg

Un alt punct sensibil in dezvoltarea acestui proiect este selectorul de intrari care va trebui regandit folosind butoanele actuale (cand spun butoane, ma refer strict la buton, nu la mecanism). Si sa vedem care sunt acele noi comutatoare care se potrivesc pe vechile butoane de pe panoul frontal! Aici ma gandeam eu la un proiect care sa actioneze niste microrelee pe PCB, releele urmand sa fie amplasate - sa vad daca incap - tot in cutia metalica din partea dreapta a imaginii de mai sus. Acest proiect va avea indicatiul DP0246 si va fi compus din doua placi imprimate (PCB). Comanda releelor ramane de vazut cum as putea-o face. Un montaj cu microcontroler e binevenit dar sa nu uitam un aspect si anume: tensiunea de alimentare de 5V necesara in acest caz, pentru ca transformatorul, vedeti schema de service de mai sus, are doar doua infasurari simetrice, de tensiuni mari, iar un stabilizator clasic care sa alimenteze un asemenea circuit, chiar si cu releele aferente, va disipa cam multa putere. Deci, aici va trebui gasita o solutie... sa-i zic, de compromis. Ceva pareri ale voastre in aceasta privinta ar fi binevenite!

Momentan atat. Urmeaza sa trec in softul de proiectare scheme electronice si PCB pentru inceput proiectul DP0126, care va contine doua PCB-uri: redresor si amplificator. La fel ca in cazul modernizarii A2050, voi face o schema globala unde veti vedea si interconectarea proiectelor mentionate in imaginea de mai sus urmand ca pe parcursul dezvoltarii acestui topic sa vedem daca mai putem adauga sau muta de o placa pe alta anumite sectiuni de circuite electronice, pentru a obtine in final si o metoda de cablare cat mai simpla si utila.

Sper sa va placa!

(va urma)

Editat de donpetru
Inlocuire schema de service A350
  • Like 4
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu as incerca sa pastrez nota clasica a proiectului, adica etajul final desi imi aduc aminte cu ani in urma ca avea probleme la circuitul de limitare (cred ca erau subdimensionate tranzistoarele din circuitul respectiv!).

Selectorul de intrari e depasit. Cred ca va trebui recalculat si sensibilitatea pe fiecare intrare audio si adaptata cerintelor actuale.

Ce nu-mi place ca pe noul cablaj care il veti construi (0126 sau 0127) va trebui sa amplasati si capacitoarele care filtreaza tensiunea preului (parca 2200uF au!). Adica, nu-mi place ca va trebui facut de pe placa redresorului o intrare in aceste capacitoare si apoi plecare spre alimentarea preului din cutia metalica. :scratchchin:

 

Editat de leo_electro
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 58 minute, leo_electro a spus:

Ce nu-mi place ca pe noul cablaj care il veti construi (0126 sau 0127) va trebui sa amplasati si capacitoarele care filtreaza tensiunea preului (parca 2200uF au!). Adica, nu-mi place ca va trebui facut de pe placa redresorului o intrare in aceste capacitoare si apoi plecare spre alimentarea preului din cutia metalica. :scratchchin:

Astazi am reorganizat putin strategia de rutare a PCB-ului DP0126 si a placii redresor, din componenta aceluias proiect. Am stabilit sa mut partea de redresare a amplificatorului pe cablajul unde se vor regasi cele patru capacitoare de filtraj de 6800uF 50V si cele doua canale de amplificare (inclusiv releele de protectie si intarziere conectare incinte acustice). Ramane sa vad daca noul PCB de gabarit mai mare ca cele doua cablaje existente de amplificare va permita sa se incadreze piesele din schema. Deci, o sa pastrez topologia originala de alimentare folosind cate o punte redresoare pentru alimentarea unui canal cu doua capacitoare de filtraj de 6800uF, repet, pe fiecare canal.

Cele doua condensatoare de pe alimentarea preului de 2200uF la 63V le voi muta pe placa redresor din stanga, impreuna cu alimentarea corectorului, la fel ca in schema originala a produsului cu diferenta ca condensatoarele de 2200uF din prezent sunt mai compacte si cred ca vor incape pe placa redresor.

Momentan am finalizat schema electronica a DP0126, cu cele doua pagini, corespunzatoare cablajului mama si cel secundar (redresor). Urmeaza sa adaptez si schema la DP0127, dar asta cel mai probabil maine. Deci in prima etapa voi dezvolta cablajele celor doua proiecte, unde cablajul redresor va fi identic la amandoua proiecte.

Dupa aceea va urma etapa nr.2, aceea prin care voi dezvolta cablajele de volum si corector de ton iar ultima etapa va consta in dezvoltarea preului si selectorului de intrari. 

Va fi ceva de munca, multe ore de proiectare PCB, strecurate prin timpul liber alocat acestui proiect. As vrea ca pana sosesc cablajele noul CX900mk2 sa reusesc sa finalizez cablajele din etapa 1 mentionata anterior.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Frumoasa initiativa. Si cred ca e buna ideea ca puntile redresoare si filtrajul sa se afle pe un cablaj comun cu canalele de amplificare. Super!

Selectorul de intrari e bun de facut cu microrelee puse pe cablaj si comandate cu niste porti logice, daca se poate. Dar precum spuneati mai sus trebuie vazut unde se amplaseaza stabilizatorul acestora. Preul observ ca este alimentat la aprox. +/-48V si corectorul de ton la 33V printr-o diode Zener care ia tensiune printr-un rezistor serie din ramura de +48V. Cum tensiunea asta e mare cred ca si microreleele se pot alege cu bobina la tensiune mare, gen 24Vcc sau 48Vcc ?! 

Noroc in continuoare! :cheers2:

Editat de ionut90
  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intre timp am inceput sa reorganizez noul A350. Am gasit si niste vicii de proiectare, cum ar fi amplasarea potentiometrului de balans chiar in corectia baxandalului (ma mir cum le-au putut scapa asta proiectatilor romani de la acea vreme!!!). Potentiometrul de balans il voi muta de acolo inaintea potentiometrului de volum. As muta potentiometru de volum intre corector si amplificator dar din cauza ca acesta contine functia de „control fiziologic al volumului”, pentru o buna functionare a lantului acustic, trebuie montat inaintea corectorului de ton.

Precum va spuneam am inceput sa reorganizez repartizarea pe noile PCB-uri si s-au nascut astfel doua proiecte (PCB) cu indicativele: DP0816 (sursa auxiliara de alimentare pentru noul A350) si DP0514 (selector de intrari si control trepte de putere amplificator audio noul A350). DP0514 se va alimenta la +48V si +5V. Cablajul aferent DP0816 l-am finalizat si il puteti vedea intr-o imagine mai jos. De asemenea, am corectat una din imaginile prezentate la inceputul acestui topic prin care puneam in evidenta repartizarea proiectelor de cablaje in structura noului A350. Am adaugat noile proiecte mentionate anterior in imaginea de mai jos.

Ramane de vazut in perioada urmatoare daca selectia treptelor de putere prin comutatoarele aferente sa fie facuta: clasic sau prin niste relee. As mai avea o varianta prin intermediul unor J-FET dar in aceasta situatie cred ca va trebui putin recalculat raportul divizorului rezistiv dintre corector de ton si amplificator.

In ceea ce priveste constructia noului selector de intrari care sa se ocupe si de selectia nivelului de putere dorit pe iesirea amplificatorului (DP0514) cred ca il voi aborda cu un microcontroler din seria Atmega. E mult mai modern pentru ca deja am proiectat pe noua placa redresor DP0816 un stabilizator clasic de 5V taman pentru asa ceva. Nu am incercat sa apelez la un stabilizator DC-DC in comutatie - desi era mai eficient - din cauza ca nu am vrut sa "poluez" alimentarea preului existent la +/-48Vcc, deoarece acei 5V i-am creeat din cei 48Vcc. La consumul unui MCU atmega puterea disipata pe acest stabilizator nu depaseste in mod curent 1W, maxim 2W. Stabilizatorul l-am proiectat compensat termic, cu intoarcerea caracteristici de protectie la scc. Deci, este destul de sigur si robust construit. O sa vedeti la momentul respectiv cand voi posta pentru REVIEW schema completa despre ce este vorba.

Va urma sa proiectez cablajul amplificatorului (in noul A350 va fi un cablaj stereo, cu protectii, redresor, filtraj, la o cota de aprox. 14x26cm)).

Schema originala A350 de amplificare sufera de o problema majora datorita in primul rand configuratiei etajul VAS. Chiar ieri am scos din circuit partea de limitare a curentului de iesire (prin aducerea curentului la zero prin finali) si am observat o usoara debalansare in functionare pe semnal sinus a amplificatorului lucru care - mi-aduc aminte cu ani in urma cand am mai reparat un asemenea amplificator - se intampla si cand se aducea in suprasarcina (semnal prea puternic pe intrare) amplificatorul. Fenomenul asta provoaca aparitia unui OFFSET putin mai ridicat decat in mod normal cu impact asupra incalzirii suplimentare a bobinei difuzoarelor. Plus ca limitarea cu aducerea curentului la zero are dezavantajul in overload de a baga niste spiker-uri de tensiune cu impact negativ asupra tweeter-ele. Din acest motiv, poate unii dintre voi ati auzit, cat de repede ardea boxe acest amplificator si asta folosind un termen popular. Acum nu stiu daca se mai merita reproducerea schemei originale sau trecerea la proiectul nou de care va spuneam, cu indicativ DP0127, care are niste particularitati deosebite si care va face cinste sa fie folosit intr-un asemenea amplificator. Ramane ca saptamana viitoare sa incerc sa validez prototipul 0127 si sa mai pun in balanta avantaje si dezavantajele schemei vechi, daca ar merita facut un PCB si pentru schema veche. Voi ce spuneti ?

Dar pana la noi pareri in acest topic - cam putine pana acum - iata mai jos cele doua imagini de care va spuneam mai sus.

PCB PSU DP0126 pt noul A350.jpg

A350_01 - rev.1.jpg

 

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am finalizat noul cablaj imprimat de amplificare, cod DP0126, care are la baza schema originala de amplificare A350, cu observatia ca in circuitul de limitare, in loc de BC-urile cunoscute am adaugat perechea 2N5551/2N5401. Bineinteles, cine doreste, poate folosi si vechile BC-uri cu conditia ca va trebui plantate la 180grade. Am adaugat suplimentar si niste capacitoare de 100nF pe alimentarile fiecarui canal de amplificare care pot fi folosite sau nu. Proiectul DP0126 va fi un proiect gratis care va echipa vechiul amplificator audio A350. Precum o sa observati din imaginile atasate mai jos, proiectul contine doua canale stereo clasice A350, partea de alimentare si mai nou, suplimentar, partea de protectie incinte acustice. Saptamana asta voi prezenta documentatia acestui proiect la rubrica binecunoscuta de proiecte personale de aici:

https://www.tehnium-azi.ro/forums/forum/131-donpetru-projects/

Tot in rubrica de mai sus o sa prezint si proiectul DP0816 prezentat intr-o postare anterioara. Aici am facut o mica modificare, dupa ce am mai analizat cum as putea sa transform compartimentul preului de doza de pickup intr-un proiect mai util vremurilor noastre. De fapt, am transformat iesirea de +/-33Vdc intr-o iesire de +/-15Vdc. Iar compartimentul preului de doza de Pickup se va transforma in compartimentul noului proiect selector de intrari cu MCU, cu preurile aferente, alimentate la +/-15V. Mai ramane sa vad cu ce tip de comutatoare mai moderne se pot adapta foarte usor vechile butoane de selectie surse intrare de pe panoul frontal. Bineinteles ca voi pastra functiile vechi cu ajutorul carora putem trimite semnalul intrat in amplificator spre o sursa de inregistrare. Aici ma voi gandi la o solutie tehnica (sau chiar astept ceva sfaturi in privinta asta!) astfel incat totul sa iasa cat mai compact.

Deci, asa cum se prezinta situatia va urma sa proiectez urmatoarele PCB-uri aferente urmatoarelor proiecte:

1) DP0127 va avea la baza o schema de amplificare simetrica, mult mai moderna, alternativa la schema clasica, care va fi implementata la fel ca 0126 dar va face parte dintr-un proiect nou denumit DP0127. Deci va urma intr-o prima faza sa finalizez validarea prototipului DP0127 si apoi sa creez cablajul aferent.

Observatie!. Pe langa proiectele enumerate, suplimentar, voi dezvolta un cablaj codificat DP0125 care va contine numai un etaj de amplificare exact ca cel din A350 dar cu piese mai moderne dar va permite si utilizarea vechilor piese (cum sunt rezistoarele, de gabarit mai mare ca cele prezente de acelasi wataj). Proiectul DP0125 il voi face printre... randuri... cred ca tot anul asta, mai mult ca sigur. Deci, DP0125, va fi un proiect special pentru cei care doresc sa schimbe numai placile actuale de amplificare din A350 !!!!

2) DP0330 - corector de ton A350. Schema electronica am trasat-o deja, ramane sa mai personalizez potentiometrele, deoarece ma gandesc sa dau posibilitatea utilizarii urmatorului tip de potentiometru:

Noile potentiometre A350.jpg

Pana la urma m-am hotarat ca corectorul si placa de volum sa fie pe acelasi PCB iar potentiometrul de volum sa-l prindem prin prelungirea terminalelor. Cred ca e cel mai bine asa! Astept sa intru in posesia potentiometrelor de mai sus si apoi voi porni proiectarea PCB. Sau poate reusesc sa fac rost din timp si de amprenta PCB a acestor potentiometre ca sa lucrez la PCB pana sosesc ele!

3) DP0514 - Preu si selector de intrari audio cu MCU. Acest proiect il voi detalia in postarile viitoare.

Iata mai jos cum arata PCB-ul DP0126, impreuna cu cele doua placute pentru ajustarea curentului de mers in gol (placutele de BIAS sunt compatibile cu cele vechi):

 PCB VIEW DP0126.jpg

First 3D PCB VIEW DP0126.jpg

 

EDITARE ULTERIOARA: 17-02-2021

Asa cum se prezinta proiectul DP0126 astazi am observat ca diodele D16, D18, D25, D26 din circuitul de protectie incinte acustice la tensiune continua, sunt mapate pe PCB pe dos, adica in loc de catod trebuie sa figureze anodul. O sa actualizez documentatia acestui proiect cat de curand. Deci, urmariti topicul dedicat al proiectului DP0126.

  • Like 3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...

Dupa aproape 3...4 saptamani de teste si optimizari, am ajuns la o versiune DP0127 care cu siguranta ii va face cinste noului A350, pe care o voi prezenta in rubrica dedicata proiectelor personale de aici, cat de curand. Noul DP0127 vine cu etaj final asemenea Crown XLS202,  un etaj VAS asemenea AV400v3 si bineinteles, pe partea de intrare, am pregatit o surpriza, pentru toti audiofilii. Am ales o combinatie de valori si curenti de polarizare pentru un raspuns armonic de exceptie.

De fapt, un lucru foarte putin spus pe diferite site-uri, nu este neaparat valoarea THD si slewrate, care degeaba ne obosim sa obtinem cat mai mici pe armonici impare, ci mai degraba conteaza sa atenuam cat mai mult aceste armonici in cazul amplificatoarelor audio pe semiconductoare si sa impingem, greu, totul, spre spectrul armonic par. Teoretic usor de zic, practic greu de obtinut. Asadar, urmariti tehnium-azi.ro, pentru a vedea cum arata noul DP0127, din punct de vedere schematic, deoarece, din punct de vedere PCB, acesta va fi asemanator ca constructie cu DP0126.

Iata mai jos cateva imagini cu dezvoltarea acestui amplificator DP0127:

 

DP0127_21.jpg

DP0127_11.jpg

DP0127_3.jpg

  • Like 2
  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am finalizat si cablajul proiectului DP0127. Cat de curand, in zilele care vor urma, voi prezenta documentatia acestui proiect la rubrica de aici. Deci, urmariti tehnium-azi.ro. 

Iata si imaginile cu proiectul DP0127. Va urma cablajul corectorului de ton (DP0330) dar astept sa soseasca potentiometrele de care va spuneam mai sus ca sa pot definitiva si acest proiect. Bineinteles, ultima etapa va fi proiectul selectorului de intrari cu bufferele/preurile aferente (veti vedea la momentul respectiv despre ce este vorba mai exact!).

DP0127 - PCB VIEW_25.01.2021.png

DP0127 - 3D VIEW_25.01.2021.jpg

 

  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Astazi am finalizat noul PCB a corectorului de ton care va contine atat partea de atenuare a semnalul de iesire (sau intrare, daca ne raportam la intrarea amplificatorului), partea de corectie VOLUM (cu loudness integrat si selectabil ON-OFF) si partea de corectie joase si inalte, plus potentiometru de balans, dreapta-stanga. Noul PCB va fi proiectul DP0330 pe care il voi prezenta cat de curand la rubrica cu proiecte personale de aici. Tot acolo, in topicul dedicat proiectului voi detalia si alte aspecte care vor fi necesare de stiut daca doriti sa abordati practic acest proiect. Dar pana atunci, am postat mai jos o imagine cum va arata acest proiect DP0330, unde potentiometru de volum va trebui prins cu ajutorul unor distantiere fata de PCB, deoarece gaura de prindere a potentiometrului de volum pe carcasa A350 nu se afla la acelasi nivel cu celelalte potentiometre.

DP0330 - First PCB VIEW tone control circuit for A350.jpg

 

  • Like 3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mare atentie trebuie dedicata potentiometrelor ALPS. Potentiometrele originale au axul randalinat ceva mai lung... montarea unor potentiometre randalinate ALPS va face ca butoanele originale sa nu mai se potriveasca datorita faptului ca noile potentiometre au axul mai scurt. Am patit-o  cu multi ani in urma cand am vrut sa schimb potentiometrele la un A 350...butoanele rotunde n-au gaura cat este tot butonul de lat. Trebuie si alte butoane dar asta inseamna ca se va strica aspectul placut al acestui amplificator.

 

Editat de Pringles
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Pringles, multumesc pentru completare. Avand in vedere cum arata plasticul alb din interiorul capacelor potentiometrelor, ma gandesc sa inlocuiesc plasticul (nu am incercat sa vad daca se poate extrage ca la capacele uzuale, actuale). Adica, sa le inlocuiesc cu plasticul din butoane din comert. Cred ca diametrul acestora se va potrivi. Ramane sa vad asta la momentul potrivit.

 

Acum, impartit intre asamblarea Fantom CX900 si continuoare dezvoltarii noului A350, ma uitam in seara asta, a nu stiu cata oara, pe tipul de capacitoare de filtraj necesare in proiectul DP0127. Analizand piata de profil de pe mouser.com, ca la tme.eu nu ai ce sa alegi, m-am oprit la doua modele de capacitoare:

 

1. Wurth Elektronik, 861140786024, Aluminium Electrolytic Capacitors - Snap In WCAP-AI3H 10000uF 63V 20% Snap In

https://ro.mouser.com/ProductDetail/Wurth-Elektronik/861140786024?qs=qpJ%2B%2B%2Bdg6p06s%2B%2Bw16niNg%3D%3D

Qty.Unit Price    Ext. Price - per bucata

1                         50,10 RON

10                       44,52 RON

50                       38,99 RON

100                     35,26 RON

 

2. Nichicon, LKG1H103MESCBK, Aluminium Electrolytic Capacitors - Snap In 50volts 10000uF 20%

https://ro.mouser.com/ProductDetail/Nichicon/LKG1H103MESCBK/?qs=4lWw5qRttGJcrVu0WisRew%3D%3D&fbclid=IwAR381ygfZwZzHaXsfTyjXUd0Lg0xIzKkpHuirKJTA5gd_s57NUhqVgG9FcA

Qty.Unit Price    Ext. Price - per bucata

1                          31,09 RON

10                        30,22 RON

25                        29,29 RON

50                        27,26 RON

100                      24,78 RON

 

Daca aveti propuneri si de alte tipuri de capacitoare, va rog sa le mentionati.

P.S. Luna viitoare intentionez sa deschid un grup de cumparatori pentru achizitionarea unor piese electronice de la mouser.com

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, cred ca o sa aleg capacitoare Wurth Elektronik - ramane sa hotarasc asta la momentul potrivit.

 

In timp ce trasam schema electronica a proiectului DP0514 (selector de intrari cu preu PU.MAG si selectie trepte putere de iesire) am constatat ca nu am inclus comutatorul care inverseaza semnalele dreapta si stanga aplicate pe intrarile etajelor de amplificare a noului A350. Asa ca, am trecut la actualizarea cablajului corectorului de ton DP0330 ca sa contina si releul care se ocupa cu inversarea semnalelor audio (dreapta si stanga). Urmeaza, maine, cel mai probabil, sa actualizez documentatia PDF a proiectului DP0330 astfel incat aceasta sa contina cablajul prezentat in imaginea de mai jos.

 

Dupa aceea voi finaliza schema electronica a noului DP0514 (mai am de trasat partea de switch-uri si LED-uri) si bineinteles voi trece sa abordez cele doua PCB-uri care vor face parte din constructia acestui proiect.

 

New 3D View DP0330.png

 

  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Cum vi se pare metoda de amplasare a cablajului imprimat secundar DP0514 care va sustine atat partea de comutatoare fara retinere cat si LED-urile (marcate cu rosu pe panoul frontal de mai jos) ? Din pacate o sa fiu (fim) nevoiti sa gaurim butoanele cu ajutorul carora se stabileste puterea amplificatorului pe iesire. Sta cel mai bine asa, cred, dar daca aveti alte idei /pareri va rog sa le exprimati in topic.

De asemenea, modul cum am dispus LED-urile in partea dreapta, intre comutatoarele (switch-urile) surselor de semnal redare/inregistrare mai are un scop si anume: cand amplificatorul audio sesizeaza prezenta semnal audio pe una din intrari va comuta in regim de VU-METRU acele LED-uri. Daca in acest regim de VUMETRU va fi apasat unul din comutatoare, automat LED-urile vor trece in regimul de functionare unor vor indica care dintre sursele de redare, respectiv inregistrare, sunt active. Lipsa semnal audio pe intrare dupa un anume timp (ramane sa-l stabilesc cand voi testa/proiecta soft-ul) va conduce automat trecerea in regimul de functionare mentionat anterior si anume se vor aprinde LED-urile surselor de redare/inregistrare.

Deci, proiectul DP0514 va fi compus din doua PCB-uri: unul principal (motherboard) si unul secundar (Switchs Leds).

Intre timp am hotarat ca partea de preu de doza de pick-up sa o mut intr-un proiect personal PCB separat al carui indicativ il voi anunta in postarile viitoare.

Amplasare DP0514 PCB Switch and LEDs board.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock