Sari la conținut

Alegerea capacitoarelor in decuplarea amplificatoarelor audio

leo_electro

SONDAJ  

11 membri au votat

1. 1. Ce tipuri constructive de capacitoare preferati pentru decuplarea alimentarii amplificatoarelor audio de puteri mari (cel putin 100W) ?

• SMD
      0
    • THT
      3
    • Mai mult SMD-uri in paralel ? De ce ?
      2
    • Mai multe THT-uri in paralel ? De ce ?
      6

Postări Recomandate

Acum 28 minute, roadrunner a spus:

@dumitrumy ca o sugestie constructiva, ca sa nu mai adaugati rezistente serie pentru a modela ESR-ul, in LTSpice puteti sa dati "click-dreapta" pe condensator si sa introduceti ESR-ul pentru condensatorul respectiv. (si ESL daca e relevant)

RR

Salut, multumesc pt indicatie, nu prea am intrat in "intestinele" simulatorului, il folosesc doar pt raspunsuri pe forumuri si eventual pt a-mi mai face corectii in cunostintele despre electronica.

De fapt eu am raspuns la intrebarea/ persiflarea privind masurarea curentului cu osciloscopul. Eu am o sonda de curent TEK. fara traductor Hall asa ca o folosesc de la 20kHz in sus unde lucreaza sursele in comutatie. Pt a vizualiza curenti de ordinul hertzilor folosesc o rezistenta de valoare mica in serie cu circuitul. Chiar daca introduc o abatere de 5% sa zicem, nu prea conteaza daca dorim sa ne faceam doar o idee despre ce circula pe acolo. 

& ola_: nu am avut in viata mea un hidrofor, nu am vazut asa ceva niciodata (poate involuntar in vreun magazin universal), nu ma pricep la mecanica. Pana la pensionare am pus mana zilnic pe sonde osciloscop, nu stiu daca in ultimii 10 ani am atins vreo cheie fixa. Nici tubulare, bormasini, flex.

Nu inteleg de ce trebuie sa explicam circuitele electrice prin analogii. Asa la amplificatoare pe tuburi vom discuta despre masina cu abur, la cele pe tranzistoare despre motorul cu ardere interna iar la surse in comutatie vom ajunge probabil la buldozere.

CITAT2:  E=C*∆U2/2=0,047*12/2=0,0235 Joul. Deoarece transferul are loc in 0,006 s, rezulta puterea activa transferata de aceasta componenta alternativa P=E/0,006=3.9 W. Cam acestea ar fi de spus

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Pai am raspuns la asta pe topicul celalalt. Energia transferata nu este data de delta U ci diferenta dintre cea continuta la varf (12,338V) si cea continuta la vale (11,253V).

calcul 2 dum.png

• Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@dumitrumy

cateodata analogiile sunt bune, in facultate profesorii care veneau cu analogii bune se faceau mult mai bine intelesi. (mecanica fluidelor e destul de buna pentru a explica fenomene mai greu de inteles din electrotehnica)

Una din analogiile care mi-au ramas in minte era cu condesatoarele de decuplare de la circuitele digitale care au sute de mii (cateodata milioane)  de tranzistori mos care toti comuta pe frontul semnalului de ceas si evident ai o gramada de de "condensatoare" formate de portile acestor tranzistori pe care trebuie sa le incarci in acelasi moment. Ca sa ai enegie diponibila trebuie sa ai condesatoarele alea mici si multe cat mai aprope de pinii de alimentare (si distribuite in multe locuri pe placa) ca sa poata livra sarcina respectiva, altfel ar crea curenti foarte mari si de scurta durata prin traseele de alim sau vias.

Analogia era cu rezervorul de la WC care se incarca relativ lent ca sa poata sa livreze multa apa deodata, condesatoarele de decuplare de pe pinii VCC erau mici rezervoare de WC care se incarcau pe durata perioadei de ceas si livrau pe frontul crescator. 

la vremea respectiva mi s-a parut tare buna analogia

RR

Editat de roadrunner
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Am urmarit topicul cu interes dar totusi nu am inteles ce contributie are capacitoarele de 100nF montate pe alimentarea amplificatorului ? Ajuta la reproducerea frecventelor inalte pentru ca, din ce am observat eu practic sunt amplificatoare audio care oscileaza pe iesire si cu aceste condensatoare de 100nF! Deci, ce rol au? 

Ma uitam pe niste clipuri youtube facute de australianul Dave parca ii spune (https://www.eevblog.com/forum/index.php) si el explica acolo ca atunci cand circuitul integrat lucreaza la frecvente inalte compensarea de 100nF pe alimentare ii da in pauzele de conductie a diodelor redresorului energie de care are nevoie pentru a nu functiona cu hopuri. Asa e ? Atunci in cazul amplificatoarelor audio e valoare prea mica, cred! :scratchchin: Ar trebui sa folosim compensarii de ordinul uF, nu! Sau cel putin 1uF ? :scratchchin:

Link spre comentariu

@ionut90Nu are nici o legatura cu reproducerea frecventelor inalte, in cel mai bun caz daca iti intra zgomot de frecventa mare din reteaua de alimentare (sau poti sa ai zgomot de la diode din redresor) un condesator de valoare mica are eficacitate mai mare in a shunta la masa frecventele alea. E oarecum  redundant ca oricum nu le auzi cu urechea dar nu-ti mai intra in amplif prin alimentare.

Reteaua de AC e plina de zgomot de inalta frecventa pentru ca o mare parte din consumatorii de azi sunt cu surse in comutatie si unele facute mai pe genunchi nu au filtre de EMC bune la intrare (sau nu au deloc). Lucrul asta poate sa-ti fie confirmat de multiu radioamatori care se plang de cresterea zgomotului in benzile de unde scurte in ultimii 30 de ani.

RR

• Thanks 2
Link spre comentariu

Am inteles acum. Mersi mult de raspuns. Deci cum le spune babeste, decuplarile astea (de ord. nF) au rolul de a suprima zgomotul de inalta frecventa venit de la sursa de alimentare spre amplificator si apoi boxe. Aha! :scratchchin:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock