Sari la conținut

Alegerea capacitoarelor in decuplarea amplificatoarelor audio

leo_electro

SONDAJ  

11 membri au votat

1. 1. Ce tipuri constructive de capacitoare preferati pentru decuplarea alimentarii amplificatoarelor audio de puteri mari (cel putin 100W) ?

• SMD
      0
    • THT
      3
    • Mai mult SMD-uri in paralel ? De ce ?
      2
    • Mai multe THT-uri in paralel ? De ce ?
      6

Postări Recomandate

Acum 18 ore, dumitrumy a spus:

Diodele redresoare conduc doar 4ms...

Domnule @dumitrumy. Eu am dat numai diagrama tensiunilor. Apoi, am dat o bibliografie, pe care se pare ca o ignorati. Am mai prezentat o serie de simulari, pe care de asemenea le ignorati. Daca ne raportam la nivelul de potential nul al sursei alternative, intr-o punte diodele conduc alternativ doua cate doua timp de o jumatate de perioada. Daca alegem un alt nivel de potential, cum ar fi tensiunea medie dupa redresare, atunci evident ca aparent (si doar aparent) diodele conduc doar o fractiune din acest timp. Ati postat o pagina scanata dintr-un material pe care nu l-ati specificat, si ati pus un atasament citat dintr-un forum, pe care de asemenea nu l-ati specificat. Apoi ati facut o afirmatie, pe care nu o sustineti prin nimic, aceea ca intregul curent prin sarcina este furnizat de catre condensatorul de filtrare. Chiar daca capacitorul de filtrare are o functionare asemanatoare cu hidroforul (pe care am mentionat-o si eu) asta nu inseamna ca debitul printr-o conducta a unei instalatii este echivalent cu curentul care trece printr-o rezistenta de sarcina. Apoi, intre hidrofor si un condensator alimentat printr-o punte redresoare exista o diferenta esentiala. La hidrofor, pompa este comandata de un traductor de presiune aflat in sistem si functioneaza doar pe timpul cat aceasta compenseaza cantitatea de lichid consumat. Dimpotriva, o punte redresoare debiteaza in permanenta o tensiune la bornele circuitului exterior ei. Aceasta tensiune variaza de la zero, la o valoare maxima si produce prin rezistenta de sarcina un curent dat de teorema Ohm, I=U/R. Acestui curent, care este curentul principal de alimentare al sarcinii, i se adauga un curent mai mic debitat de capacitorul de filtrare. Acest curent este produs de variatia de tensiune de la bornele condensatorului (U) care este mult mai mica ca valoare fata de tensiunea redresata. Cei doi curenti se compun in nodul bornei (conform teoremelor lui Kichhoff) si rezulta curentul pulsatoriu specific prin sarcina. Asadar, daca negati aceasta teorie, sustinand ca toti cei 8 amperi ai circuitului simulat de mine sunt livrati de condensator, atunci va rog sa prezentati si o bibliografie care sa fundamenteze aceasta afirmatie.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In catalog, capacitoarele electrolitice sunt caracterizate de curentul maxim de riplu suportat de bornele lor. Ce am observat practic, unele capacitoare electrolitice (de provenienta hau-hau) care nu au posibilitatea de a sustine un curent de riplu mare, scad mai mult tensiunea redresata in sarcina comparativ cu capacitoarele de o calitate mai buna. Nu stiu daca a avut cineva in comert pe la noi condensatoare din China care se lauda de 10000uF dar au un capacitor mai mic in interior cu o capacitate mai mica, de 4700uF sau 6800uF. Feriti-va de asa ceva si mare grija de unde va procurati piesele electronice.

Si inca o chestiune importanta as zice eu, cand dimensionati redresoarele cu filtraj si transformator, acordati o atentie deosebita transformatorului, in primul rand, pentru ca capacitoare de filtraj de capacitate mare nu vor compensa niciodata corect nevoia de curent a sarcinii sau o va compensa dar cu un factor de ondulatie a curentului la bornele capacitorului mare, ceea ce in anumite situatii s-ar putea ca sarcina sa nu-i placa asa ceva!

Editat de politehnica
Link spre comentariu

1 oră în urmă, politehnica a spus:

In catalog, capacitoarele electrolitice sunt caracterizate de curentul maxim de riplu suportat de bornele lor. ...

In discursul tehnic va situati la acelasi nivel cu cei care nu au inteles ca riplul nu este un curent. In cataloage este furnizata o valoare a curentului maximum suportabila (pentru un timp scurt) de catre condensatoarele electrolitice. Aceasta inseamna ca un condensator, poate suporta pe intervale mici de timp (de regula pana la o secunda) un curent de tranzitie maxim, specificat in acel catalog. De indata ce curentul de tranzitie debitat de acel condensator in circuit este mai mare decat cel din catalog, el este in pericol de degradare si de obicei se introcuc in circuit sistemele de softstart.

In ceea ce priveste observatia ca ati gasit (sau ati auzit despre!?) condensatoare a caror capacitate inscrisa pe carcasa, nu corespunde cu valoarea masurata cu un capacimetru, ea este rezultatul faptului ca in general China are un sistem economic izolat de restul lumii. Aceasta insemnand ca exista multe tratate de garantarea standardelor de calitate internationale, la care China nu a aderat. Apoi, in mod accidental se mai intampla si pe la "case" mai mari lucruri de genul acesta. In Eurcopa, s-a stabilit de data mai recenta un obicei economic bazat pe produsele chinezesti, care sunt cumparate la kilogram, iar agentul comercial respectiv nu face decat sa sorteze, pe baza unor masuratori conform unor standarde de calitate statistice, dupa care li se aplica politica preturilor practicata de acel agent comercial si stampila "Made in UE". Mai nou, acest sistem a fost adoptat inclusiv la firme de mare prestigiu, precum Philips, Bosh, ... , etc.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

CITAT:    Asadar, daca negati aceasta teorie, sustinand ca toti cei 8 amperi ai circuitului simulat de mine sunt livrati de condensator, atunci va rog sa prezentati si o bibliografie care sa fundamenteze aceasta afirmatie.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bibliografie? Un manual de scoala tehnica, poate chiar de liceu de specialitate. In ziua de azi un pusti dezghetat cu un program de simulare gratuit de pe net da raspunsul in 10 min. Pt un inginer este rusinos sa nu stie despre deformarea formei de unda a retelei exact datorita condensatorilor de filtraj de la milioanele de consumatori casnici ce au in componenta SMPS. De aceea si obligativitatea includerii unui PFC in surse de la o anumita putere in sus. Si la fel de rusinos este de a nu cunoaste cel mai simplu circuit electric predat la politehnica-redresorul monofazat. Diodele nu se pot deschide decat in momentul in care tensiunea de intrare depaseste cu 0,6-0,8V valoarea celei de pe electrolitic, deci spre "varful" sinusoidei. Deci doar o parte din semiperioada (lucru ce se poate deduce usor din foma riplului de pe iesire). In restul timpului cine asigura curent in sarcina? Nu asta ne dorim, ca sa avem o tensiune la iesire cat mai apropiata de a unei baterii de exemplu? Exista gratis LTspice si TINA, programe pe care le folosesc si-mi sunt suficiente. Cereti sursa pozelor, de ce ar conta forumul de pe care am pus simularea? Acolo este schema si rezultatul pus de program, la aceeasi schema si 100milioane de useri ar obtine acelasi rezultat. Credeti ca este ca in politica ca la aceeasi schema LTspice sa dea rezultate functie de tara, varsta, pregatire sau mai stiu eu ce? 

Link spre comentariu

Acum 19 minute, dumitrumy a spus:

Bibliografie? Un manual de scoala tehnica, poate chiar de liceu de specialitate. ...

Asta este toata biografia???!!! Atunci nu este de mirare ca nivelul de discutie de pe acest topic (ca de altfel, cam  de pe tot forumul) este atat de mic. Ceea ce este de mirare (pentru mine) este faptul ca astfel de raspunsuri sunt remarcate si evidentiate de fosti profesionisti de calibru, precum domnul @gsabac.

Acum 19 minute, dumitrumy a spus:

... Pt un inginer este rusinos sa nu stie despre deformarea formei de unda a retelei exact datorita condensatorilor de filtraj de la milioanele de consumatori casnici ce au in componenta SMPS ...

Asa ceva nu s-a discutat pe acest topic si nici pe vre-un altul, pe care am comentat eu, asa incat nu puneti in sarcina mea, opinii straine de cele pe care le-am facut eu publice.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Dumneata vorbesti despre nivelul discutiei? Suntem amandoi la varsta pensionarii si discutam despre redresorul dubla alternanta cu filtru capacitiv? Hai sa zicem ca nu m-as pricepe si as cauta cu Google. Ia sa vedem, dansii sunt de incredere?

redresor3.jpg

redresor4.jpg

Link spre comentariu

Am crezut ca este vorba despre un tip care se lauda cu o practica nemaipomenita in electronica, care imi va pune ca argument suprem in sprijinul afirmatiilor lui, un atsament cu o poza, in care el insusi a masurat curenti de ordinul amperilor pe un capacitor electolitic, dar cred ca m-am inselat. Ceea ce ai atasat se refera la factorul de distorsiune si nu la factorul de pulsatie. Alterarea factorului de distorsiune este combatut in schemele de alimentare, de acel condensator de 100 nF in paralel cu filtrul si am mai spus asta si intr-o postare anterioara. Altminteri nu te mai obosi cu false polemici. Eu m-am lamurit deja cu cine discut.

OFFTOPIC: In aceasta discutie nu este vorba despre factorul de distorsiune, ci despre rolul filtului capacitiv intr-un alimentator. Oare unde este @donpetru?

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Am facut niste masuratori....

-schema electrica:

272451711_IMG_20201206_0001(FILEminimizer).thumb.jpg.c24375a98102386e36e50a8e73fa3e8d.jpg...curentul condensatorilor citit cu ampermetrul analogic....am incercat cu unul digital dar avea indicatie in balarii ...

....am alimentat schema prin autotraf crescand lent tensiunea fara sarcina montata....acul analogicului a batut continuu spre stanga pana m-am oprit cu cresterea tensiunii si a ramas la zero

730887411_IMG_2022(FILEminimizer).thumb.JPG.d26e81d05ecbfe43e6fe79bf8c680ad5.JPG...apoi am scos tensiunea ,am descarcat conzii si am conectat sarcina,reluind cresterea progresiva a tensiunii....

48029448_IMG_2019(FILEminimizer).thumb.JPG.5fb01bc308f406b7b4cbbcb5d5f67aa3.JPG...o poza mai apropiata cu analogicul...

1298242653_IMG_2020(FILEminimizer).thumb.JPG.22ae217c4b3a654614d5693011c26659.JPG...forma de unda pe sarcina...osciloscopul cu sonda x1 ,baza de timp 5ms , amplificarea pe Y 2V cu reglajul fin la o treime din cursa,bineinteles AC...

1253344992_IMG_2021(FILEminimizer).thumb.JPG.0e70b51aa6b0b02a1e126ccc6aa3f58d.JPG

• Thanks 2
Link spre comentariu

Acum 32 minute, flomar60 a spus:

Am facut niste masuratori....

Iata un profesionist desavarsit! Nici nu am terminat bine de postat si a pus pozele cu experienta facuta de el personal. Ma gandeam de fapt sa o fac chiar eu si sa o postez aici. De pe multimetrul analogic rezulta o scala de 500 mA, iar indicatia nu depaseste 370 mA. Pacat ca @flomar nu a mentionat si valoarea rezistentei de sarcina, pentru a putea sa ne facem o parere despre puterea maxima debitata pe sarcina. ...

... De fapt, se poate. La borne sunt 49,28 V, iar pe sarcina sunt 4,155 A. Asta inseamna in curent continuu aproximativ 200,8 W

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Acum 25 minute, ola_nicolas a spus:

OFFTOPIC: In aceasta discutie nu este vorba despre factorul de distorsiune, ci despre rolul filtului capacitiv intr-un alimentator. Oare unde este @donpetru?

dl.Olaru, am vazut interventiile OFFTOPIC strecurate de anumiti utilizatori in acest topic dar avand in vedere ca OFFTOPIC-ul are mici tangente cu discutia in sine, am zi sa le las. Deci, stati va griji, eu parcurg conversatiile si unde e cazul intervin. Multumesc totusi pentru observatia facuta. Apreciez interventiile dvs. care vor sa corecteze utilizarea anumitor termeni tehnici, inclusiv denumirea topicului in sine pe care am zis sa o las asa si din cauza ca termenul popular e mai folosit pe la noi si la cautarile pe gooogle va redirectiona continutul mai aproape de ceea ce cauta fiecare (nu stiu daca chiar am gasit cuvintele cele mai potrivite dar cred ca m-ati inteles!).

Foarte buna si completarea utilizatorului @flomar60 

Link spre comentariu

Dl Marcu, cu toata simpatia purtata pt postarile de pe forumul pereche, azi in zi de sarbatoare mi-ai produs o mare amaraciune. Pai fizica spune ca prin conensatorul ideal nu circula curent continuu, cum poti sa pui la experienta dumitale un ampermetru serie cu un electrolitic? Chiar nu ti-au spus nimic cele 2 oscilograme postate? Am afirmat ca si un copil (hai sa zic de 14 ani) cu LTspice de exemplu arata forma curentului prin electrolitic in 10 min, de ce nu completezi activitatea practica cu folosirea unor simulatoare? Se pot folosi intro pauza de tigara sau o pauza publicitara la tv, nu e mare consumatoare de timp. Eu nu i-am raspuns d-lui Olaru ci am dorit sa fac o rectificare pt reputatia forumului. D-ta esti un om de dialog, daca diodele conduc doar la varfurile sinusoidei (dovada si riplul rezultat din primele oscilograme ale lui &ola_), cine asigura curent sarcinii in pauze? Chiar ignori oscilograma din AN-53 a unei mari firme americane in care se vede ca la o retea sinusoidala curentul absorbit este in impulsuri? Si cum sa fie offtopic referirea la distorsionarea retelei, este doar un argument suplimentar ca redresoarele cu filtru capacitiv absorb curent in impulsuri stricand factorul de putere de unde impunerea folosiri de PFC. 

Link spre comentariu

Acum 54 minute, dumitrumy a spus:

Dl Marcu, cu toata simpatia purtata...

Domnule @dumitrumy, cu toata simpatia pe care as fi putut sa v-o acord, daca ati fi participat la discutie pe baza unor argumente solide si indubitabile... Pai un condensator la bornele caruia se gaseste o diferenta de potential, se descarca si in curent continuu, daca are la borne o rezistenta. Asa spune fizica. Unul pre nume Pieter van Musschenbroek, a inventat primul condensator (Butelia de Leyda) desi avea la dispozitie pe vremea lui (1746) numai si numai surse de curent continuu, sau electricitate statica.

indiferent daca este in curent continuu, sau alternativ

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Iata si ce "parere" are simulatorul despre experienta lui @flomar. Curentul total prin circuitul celor doua condensatoare in derivatie, este in jurul a 75 mA. Probabil ca fiind o rezistenta bobinata, exista si o componenta inductiva a sarcinii. Ai putea sa o masori Florin?!

1379928865_Simulare8.thumb.PNG.c93532bf69e3b6ea06e2fde6fad53d61.PNG

Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

... cum poti sa pui la experienta dumitale un ampermetru serie cu un electrolitic? ...

... Pai dumneata domnule, cum ai fi procedat ca sa constati cei 8,xxx amperi???!!!

De fapt citind complet ultimul raspuns am ramas perplex, cate confuzii ai putut face in numai cateva fraze. Ce sa mai vorbim?!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

CITAT:     ... Pai dumneata domnule, cum ai fi procedat ca sa constati cei 8,xxx amperi???!!!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

De osciloscop ai auzit? Care sunt confuziile, ia una, doua si demoleaza-le. Repetai anul si la scoala tehnica daca nu stiai explica functionarea redresorului cu filtru capacitiv. Eu am simulat si cu LTspice si cu TINA dar inca nu pun rezultatele ca cine stie de ce o sa ma acuzi (ca le-am facut in PAINT), pun insa ce am mai gasit pe net unde se vede ca tragem curent in impulsuri din punte, deci in pauza numai condensatorul furnizeaza intreg curentul, deci 8A.

5-Figure1-1.png

6-Figure2-1.png

Link spre comentariu

D-le dumitrumy ( îmi plăcea mai mult celălalt nik-name!🙂),sunt absolut de acord cu ceea ce ați spus!

Da, diodele conduc pe varful sinusoidei si,da, condensatorul suplineste consumul pe cele cateva milisecunde când tensiunea nu depaseste palierul orizontal din oscilograma prezentata de mine....dupa o apreciere ochiometrica cam 8 milisecunde(repet,din oscilograma prezentata de mine!) condensatorul susține curentul de sarcina adica cei 4,155A indicati de multimetrul din dreapta....dupa cum se vede riplul ar fi ,la acest curent, de aprox 4V din valoarea afisata de voltmetru....ampermetrele de după punte și cel din fața sarcinii au o indicație foarte aproape de realitate....analogicul,însă,afișază o valoare medie care arată că curentul de încărcare al condensatorilor este ceva mai mare decât curentul de descărcare pe sarcină!...în nici un caz nu acesta este curentul care circulă din condensatori către sarcină!...regret dar a fost rândul dvs să nu vă prindeți de fază!...

....doar că acest curent fiind în impulsuri analogicul integrează vârfurile de curent și oferă indicatia în cauză ,care diferă substanțial de valorile din simularea d-lui Olaru!....simularea este aproape de realitate pe când indicația analogicului este în bălării!

De ce credeți ca am afirmat mai sus că un digital conectat în locul analogicului indica în bălării ?? ....daca era setat pe miliamperi acel digital ,când ajungeam cu curentul pe sarcina puțin peste 1A ,digitalul inceta să mai funcționeze!....cauza?....se ardea siguranța de protecție de pe domeniul mA care este,de obicei, de 500mA....fiind siguranță rapidă era logic să se întâmple așa....

Sper că nu mai sunteți amărât (👍!) iar d-l Olaru recunoaște adevărul spuselor mele!

PS Nu uitați , am o stimă deosebită pentru ambii!

Respect!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock