Sari la conținut

Constructie SURSA DE LABORATOR

ginelu

Postări Recomandate

2 hours ago, prog said:

Intr-adevar, cu SMD-uri e durere mare. Si eu le evit. Montez, cand e nevoie, pe placi noi dar ca sa te apuci sa schimbi pe placi... te apuca benga :smile:

In cutia aia ar merita un proiect SA100:

Vezi, intreaba, poate mai are donpetru un set de cablaje de vanzare !!!

multumesc, intai vreau sa termin proiectul inceput,dar inca nu i-a venit randul sa ma ocup serios de el pentru ca sunt in constructii si daca se nimereste printre picaturi sa gasesc piesele lipsa,il voi termina mai repede,daca are cineva un stoc de piese noi,poate sa-mi dea mesaj,proiectul meu este acesta,de afisaj inca nu m-am apucat sa plantez ca nu mi-a placut cum a iesit pcb-ul

Schema-rev.thumb.png.e4dcd4a8a15cfc8e91f09e7ad37b2629.png

0020201018_165516.thumb.jpg.cef4bd5361dd83e065363298f3a14740.jpg

imi cer scuze,donpetru,stiu ca s-a deviat de la subiect,va rog sa stergeti postarea daca deranjeaza si revenim pe subiect daca mai e ceva de zis

Nu stiu de unde ai luat schema aia dar pe termen lung eu nu m-as risca sa merg cu pinul 3 a LM358 la masa, pentru ca in cazul unui scurt pe iesire putem aplica pe pinul ala mai mult de 32V cat admite maxim in foaia de catalog circuitul integrat (un spike, ceva). Deci e bine sa ne luam o rezerva de jumatate din tensiunea asta !!! Schema se preteaza pentru iesiri de genul 0...15Vcc, dar nu mai mult. Cine a modificat-o sau ia facut update la 30Vcc, cred ca a trecut cu vederea chestia asta. Ca sa te convingi, cumpara, spre exemplu documentatia la SA100 si ai sa vezi diferenta. Sau compara cu alte scheme de surse reglabile cu AO din industrie profi! 

2 hours ago, prog said:

Nu stiu de unde ai luat schema aia dar pe termen lung eu nu m-as risca sa merg cu pinul 3 a LM358 la masa, pentru ca in cazul unui scurt pe iesire putem aplica pe pinul ala mai mult de 32V cat admite maxim in foaia de catalog circuitul integrat (un spike, ceva). Deci e bine sa ne luam o rezerva de jumatate din tensiunea asta !!! Schema se preteaza pentru iesiri de genul 0...15Vcc, dar nu mai mult. Cine a modificat-o sau ia facut update la 30Vcc, cred ca a trecut cu vederea chestia asta. Ca sa te convingi, cumpara, spre exemplu documentatia la SA100 si ai sa vezi diferenta. Sau compara cu alte scheme de surse reglabile cu AO din industrie profi! 

schema e luata de pe elforum,Marian a gandit si realizat sursa, pinul 3 duce spre afisaj pe intrarea altui 358,dupa ce vad rezultatele sursei,voi contacta pe

donpetru pentru SA100

Schema.thumb.png.3cf457a5ce5be16cc31ce73ab779e868.png

Editat de ginelu

S+ si S-  sunt contactele unui shunt, deci va fi tensiunea de iesire a sursei pe S+ minus cadearea de pe shunt pe S- (fata de masa). Caderea de tensiune pe shunt e mica deci se poate considera S+,S- ca tensiune mare (fata de masa) cand sursa debiteaza tesiune mare.

RR

Editat de roadrunner
Acum 3 ore, vijelie02 a spus:

Pai nu prea are cum sa apara 32V in pinul 3 al LM358. Refaceti calculul inca odata, sigur s-a gresit.

Cred ca ar fi mult mai bine sa fie un rezistor de 1k in serie pe pinul 3 si nu cum e acum desenat !!! Parerea mea. 

P.S. Scuze de OFFTOPIC.

daca shunt-ul e pe ramura pozitiva a sursei (de obicei e) atunci e clar ca va fi tensiune mare pe intrarile AO Exista AO specializate pentru shunt care accepta tesiuni mari de mod comun (precizie, drift mic si altele) din seria INA de la TI.  LM358 e solutia saracului.

RR

PS - imi cer scuze acum am vazut ca shunt (-urile ca-s 4) sunt pe ramura de GND. Deci nu are cum sa ajunga sa ajunga tensiune mare pe intrarile AO cand una e la GND si cealalta are 0.025 ohm la GND.

Scuze de neatentie vijelie02 are dreptate.

Editat de roadrunner

Pe intrarile unui amplificator operational folosit in regim de amplificator diferential se recomanda din faza de proiectare folosirea unor rezistoare asazis "de egalizare" a curentilor din etajul diferential. Lucru asta l-am expus in articolul Amplificatorul Operational prezentat aici:

Referitor la schema prezentata la inceputul acestui topic, eu nu mi-as face mari griji in ceea ce priveste tensiunea pe pinul 3, deoarece acel pin a LM358 va vedea tensiunea pe sunt, care nu e critica.

Un aspect mult mai important aici si de care mi-as face griji este valoarea tensiunii intrare-iesire pe LM317 atunci cand apare un scurtcircuit la iesirea acestuia. In aceasta situatie daca consideram:

1. tensiunea redresata: 1,41 x 30Vac = 42,42 Vdc

2. tensiunea pe sunt maxim la curentul maxim admis de 10A = 0,1 Ohm / 4 x 10 = 0.25 Vdc

3. tensiunea pe diodele UF5408 = 2x1V=2Vdc

Rezulta ca tensiunea intrare-iesire a LM317 va fi U = 42,42-0,25-2=40,17V care este peste 40V maxim admis de catalog. Sau e prea la limita !

Rezulta ca tensiunea intrare-iesire a LM317 va fi U = 42,42-0,25-2=40,17V care este peste 40V maxim admis de catalog. Sau e prea la limita !

LM317HVT merge pana la 60V

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117hv.pdf?HQS=TI-null-null-digikeymode-df-pf-null-wwe&ts=1604919343905

RR

PS - post duplicat - se poate sterge.

Editat de roadrunner

Scuze, nu observasem terminatia HVT care permite tensiuni pana la 60V.

Observatia mea din postarea mea anterioara ramane pentru cine se gandeste sa foloseasca un LM317 fara terminatia HVT. 

Inainte sa dezvolt proiectul SA100 am facut mai multe teste de scheme stabilizatoare de tensiune, inclusiv conceptul prezentat aici dar fara acel operational LM358 folosit pentru semnalizare si detectie supracurent. Aceste scheme se pot rasfoi in mai multe subiecte, cum ar fi de exemplu (vedeti pdf-ul denumit sursa_de_alimentare_TDA2050_si_crossover_vers4😞

De fapt, conceptul cu LM317 cu tranzistoare suplimentare pentru curent mare este prezentat nu numai in foile de catalog a LM-ului ci si in alte documentatii/reviste sau carti de specialitate. Inainte sa construiesc sursa SA100 am folosit ani la rand o sursa cu LM317 & LM337 si tranzistoare externe.

Ca la orice sursa de alimentare pentru a obtine performante de stabilizare bune e foarte important sa folosim un transformator si capacitoare de filtraj de valori corespunzatoare. In urma testelor efectuate in ultimii ani varianta cu LM317 si tranzistor extern am catalogat-o strict de performanta medie. Ceva care i-ar aduce un plus de valoare ar fi schema urmatoare (de fapt ar trebui amestecat conceptul de mai jos cu schema prezentata initial la inceputul topicului):

Sursa reglabila performanta cu LM317 si tranzistor extern.jpg

La 09.11.2020 la 11:43, prog a spus:

scurt.png

Apreciez ca fenomenul descris teoretic de @prog este corect, m-a facut curios si am trecut la realizarea sa fizica, deoarece la orice simulare se gasesc contestatari. Schema folosita contine doar condensatorii de pe iesire si rezistenta suntului de 0,025 ohmi, aici sursa de putere este condensatorul de pe iesire, ceea ce este mai dificil de crezut . Scurtul il realizez cu un comutator de retea, actionat manual si trasa osciloscopului folosit este declansata de impulsul de tensiune de pe sunt. Realizarea fizica este in poza si schema se deduce cu usurinta.

321477624_circuituldemasura.jpg.b017cfbe6d97984654f9052217964c9b.jpg

Dupa mai multe scurturi am vazut ca semnalele generate de scurt sunt relativ stabile si le-am desenat pe hartie.

1522087221_tensiunescurt.jpg.add27bdcfa691f6c11fb5031b03ae4f3.jpg

Daca aveam un osciloscop digital, probabil as fi reusit sa transfer poza digitala. Tensiunea pe condensator este 30V iar impulsul de tensiune rezultat pe sunt la scurtcircuit duce spre 25V, normal mai mica caci sunt si rezistente pe circuit, rezistenta serie a condensatorului, rezistenta contactului si firele de conexiune. Una peste alta impulsul de curent creste spre 1000A si dureaza cateva zeci de uS.

In datele tehnice ale circuitului LM358 se arata:

- Differential Input Voltage Range - Equal to theThe Power Supply Voltage (daca circuitul se alimenteaza cu 30V, normal ca tensiune maxima este 30V)

image.png.1e8b2b7ac395e82ef4ada4b8d5c3f414.png

Trebuie vazut, citit daca un impuls de 25V si 10uS poate distruge intrarea unui LM358 si in caz afirmativ se poate pune o dioda de protectie.

@gsabac

• Like 2
  • Thanks 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock