Jump to content
Sign in to follow this  
donpetru

Modernizare Fantom CX900

Recommended Posts

De foarte mult timp ma gandesc sa deschid o sectiune in forum unde fiecare utilizator sa poata prezenta diverse subiecte cu restaurari / modernizari de aparatura electronica. Iata ca acest moment a sosit si acesta este un prim topic prin care doresc sa aduc in atentia voastra modernizarea unui amplificator audio "rusesc" Fantom CX900.

O asemenea modernizarea eu am mai facut-o acum vreo 16 ani in urma cand am inlocuit intr-un CX900 toata partea de amplificare cu doua kituri binecunoscute AV400. Acum, avand ocazia sa gasesc in talcioc un exemplar neumblat si plin de praf, ma gandesc sa schimb putin atitudinea, adica sa nu mai folosesc un AV400, ci din contra, un alt kit electronic care are la baza tranzistoare in capsula TO-3, asemenea "orginalului". O idee ar fi sa folosesc schema originala. Veti vedea la momentul potrivt cum arata schema - inca nu am trasat-o, desi repet, a mai vazut scheme de amplificatoare Fantom - acum doar as vrea sa ma conving care din variantele de scheme vazute in decursul timpului este cea pe care o am in posesie.

Ramane de solutionat, pentru inceput:

1. as vrea sa reconditionez carcasa, adica sa revopsesc radiatoarele ? Ce solutii tehnice, cam ce recomandati ? Se merita sau nu?

2. voi modifica si partea de punte redresoare/filtraj cu ceva nou. Deci inclusiv ma gandesc si la niste cablaje de fabrica. Transformatorul intentionez sa-l testez maine. Condensatoarele originale de filtraj sunt la 2200uF/63V, cate 6 bucati in paralel pe plus si 6 pe minus (le-am masurat, capacitatea lor e Ok doar pierderile cam... 3%). Ma astept la o tensiune redresata de cca.+/60Vdc maxim. Dar asta voi vedea maine.

3. bineinteles, mufele de intrare si iesire vor fi ceva nou. Ma gandeam la XLR pe intrare si bineinteles niste conectorii SPEAK-on pe iesire. Daca credeti ca alte variante ar fi utile, mentionati-le in topic

Iata si cateva imagini cu Fantom CX900 luat la un pret destul de modic as zice (110lei !!!).

Fantom CX900_01.jpg

Fantom CX900_02.jpg

Fantom CX900_03.jpg

Fantom CX900_04.jpg

Fantom CX900_05.jpg

(va urma)

P.S. Bineinteles, dupa modernizare acest amplificator se va vinde. Cu ce pret... veti vedea la momentul potrivit.

 • Like 1
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am testat transformatorul amplificatorului audio. Un toroidal destul de robust construit. Din pacate tensiunile auxiliare nu erau suficiente pentru ce va urma si din acest motiv am dat jos infasurarea auxiliara (cu doua prize mediene), Am rebobinat doua infasurari simetrice cu ajutorul carora voi alimenta un stabilizator simetric cu LM317 si LM337. Am mai adaugat o infasurari auxiliara pentru relee softstart. Si inainte de acest update si dupa, curentul de mers in gol a transformatorului este cca. 0,11...0,12A. Destul de OK avand in vedere puterea sa.

Va urma cat de curand trasarea schemei electronice (cea originala a amplificatorului) si mai ramane sa vad care dintre finali mai sunt OK. Finali sunt de tipul 2T818b si 2T819A, In functie de schema rezultata voi lua decizia de a clona schema (sa vedem daca se merita) sau daca voi folosi o alta schema electronica.

Dar pana atunci, iata cateva imagini cu reconditionarea transformatorului din amplificatorul Fantom CX900:

Fantom CX900_06.jpg

Fantom CX900_07.jpg

Fantom CX900_08.jpg

Fantom CX900_09.jpg

Fantom CX900_10.jpg

Fantom CX900_11.jpg

Fantom CX900_12.jpg

Fantom CX900_13.jpg

Fantom CX900_14.jpg

Fantom CX900_15.jpg

 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa doua zile maraton si dupa scos piese - masuratori - verificari, am reusit sa trasez schema vechiului Fantom CX900.

Am masurat toate tranzistoarele, inclusiv tranzistoarele finale, si acestea sunt Ok. Ramane de vazut daca se merita clonata aceasta schema (care are dezavantajele de rigoare) sau folosita o alta schema de amplificator audio (cum ar fi AV400v3 cu tranzistoare in capsula TO-3 sau un MX400 !!! ). In acest sens astept opiniile voastre. De asemenea, astept ceva sfaturi legate de revopsirea radiatoarelor si a capacelor sus-jos a carcasei amplificatorului.

Fantom CX900_schematic.jpg

Edited by donpetru
Modificare valoare tensiune alimentare amplificator operational
 • Like 2
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca functioneaza, schimbat filtrajul si ce mai este nevoie, si pus pe osciloscop sa vedem cum se prezinta.Chiar sunt curios.

Edited by lorin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate am demontat canalele de amplificare pentru a mai face niste teste complete - unul din canale oscila - si deja am pregatit o noua schema pentru un nou set de PCB-uri. Deci in acest moment nu mai putem vorbi de testarea schemei vechi care avea pe ambele cablaje si o parte din rezistoare/capacitoare devalorizate. Cine doreste sa experimenteze vechea schema Fantom o poate face - schema e trasata, mai trebuie vointa. Momentan am ales o schema mult mai moderna si mult mai buna/stabila decat schema din vechiul amplificator Fantom.

Va urma o perioada de proiectare a noilor PCB-uri folosind MX400 cu tranzistoare finale in capsula TO-3 (MX400 fiind de fapt versiunea lui MX800=DP0142 dar numai cu 4 perechi de finali si adaptata cerintelor noului amplificator - vor fi cateva mici diferente - cine se va abona la momentul potrivit la niste cablaje de fabrica va vedea exact despre ce este vorba, proiectul fiind pay-per-view). Bineinteles, dupa etapa asta voi creea si un alt PCB pentru partea de alimentare.

Intre timp, astept ceva indicatii referitoare la vopsirea panourilor sus si jos a carcasei, si chiar a radiatoarelor. Daca se merita, DA, NU. Totusi, macar capacul de sus si cel de jos as vrea sa le vopsesc !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi-am adus aminte ca aveam pe undeva schema originala de la acest amplificator....pe schema mea scrie CX 1000...693399005_FANTOMCX1000.thumb.jpg.0b861b27296268433811e67fffa8b49e.jpg

 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

@flomar, multumesc pentru postarea schemei CX1000. Doar la valori este diferita putin fata de CX900, desi tensiunile de alimentare sunt aproximativ identice.

P.S. Astazi am constatat ca in schema trecusem amplificatorul operational alimentat la +/-15V cand in realitate, in urma masuratorilor efectuate este alimentat cu +/-13V. Am actualizat mai sus schema amplificatorului cu aceasta constatare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am vazut am cativa ani un amplificator Fantom, nu era CX1000, carcasa mai mica dar schema era aproximativ aceeasi. Schemele astea cu amplificator operational pe intrare erau destul de pretentioase, daca se devaloriza vreo compensare, ceva, era jale. Deci, din start nu as sta sa reproduc schema. Alternativa cu proiectul MX400/800 mi se pare buna, e o schema cu potential imens si de actualitate, ca performanta si stabilitate in functionare.

Succes la mesterit ! :cheers2:

Edited by leo_electro
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parerea mea este ca daca nu puteti restaura amplificatorul in starea originala merita sa-l folositi numai transformatorul si carcasa cu radiatoarele. La tranzistoare alegerea mea ar fi ceva cu capsula TO3-P sau TO247, in rest, un AV-400 adaptat sau ceva asemanator. Spor la treaba!

 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moment incerc sa vad daca reusesc sa integrez pe suprafata PCB piesele noului MX400 de care va spuneam mai sus, in caz contrar, voi fi nevoit sa abordez in loc de AV400v3 un AV400v2, v2-ul avand dublet pe iesire, nu triplet ca v3. Dar, repet, momentan incerc sa vad daca incap piesele noului MX400 pe suprafata PCB.

Ma gandeam la un moment dat sa clonez si schema Fantom dar as vrea sa sar de partea de prototip validat (etapa necesara in cazul reproducerii Fantom-ului) deoarece pe lista de prioritati mai am si alte proiecte in derulare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apreciez ambitia dvs., dar eu sincer nu m-as bate capul cu schema originala, sunt sigur ca AV400 sau 

MX orice varianta va da satisfactii. Sa nu se inteleaga gresit, nu subestimez realizari sovietice in domeniul electronicii, dar in cazul de fata asta ar fi parerea mea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am finalizat cablajul canalului stanga (LEFT) - foto mai jos. Urmeaza cablajul RIGHT si cel de PSU.

Asa cum spuneam mai sus, in nici un caz nu se merita sa clonez vechea schema. Asa ca am inceput sa vad daca incape un MX400 (800) actualizat cu finali TO-3. Din pacate nu a incaput cum mi-as fi dorit, asa ca am creeat o varianta foarte asemanatoare cu MX800 dar cu reactie in tensiune (nu curent) tot la fel de buna si interesanta. Schema va fi disponibila gratuit tuturor celor care sunt interesati sa achizitioneze cablaje de fabrica sau contra cost la pretul de 10 Euro. Deci, schema urmeaza sa faca parte dintr-un proiect din colectia personala codificat DP0154 sau noul Fantom CX900 MK2. Oricum, o sa pregatesc si varianta MX400 (DP0141) dar mai tarziu.

Deci, cablajul contine tot ce este necesar la un amplificator audio. Fata de vechiul Fantom CX900, am adaugat trei LED-uri in loc de doua LED-uri. Al treilea LED l-am pozitionat in mijlocul celor existente. Deci la final va exista un LED ALARM (PEAK), LED CHANNEL (READY) si al treilea va fi LED SIG (SIGNAL). Asadar am adaugat un LED Signal, optional.

In plus, am prevazut un conector de atasare a proiectului DP0804. Si partea asta e optionala in sensul ca se va folosi daca nu se doreste utilizarea celor trei LED-uri existente pe cablaj.

 O sa mai revin cu detalii pe masura ce inaintez cu proiectul.

FANTOM CX900 MK2 PCB - LEFT CH.png

 

 • Like 1
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumos cablaj si apreciez initiativa, dl.petru. Succes in continuoare la butonat PCBuri! :cheers2: 

Aveti de gand in viitor sa creeati un amplificator profesional unde functiile acestuia sa fie monitorizate de un microcontroler / ARM cu display ?? :scratchchin:

 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 14 ore, dan_e a spus:

Aveti de gand in viitor sa creeati un amplificator profesional unde functiile acestuia sa fie monitorizate de un microcontroler / ARM cu display ?? :scratchchin:

Da, cu un ARM STM32 cel mai probabil. 

 • Like 1
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am finalizat si cablajul canalului dreapta.

FANTOM CX900 MK2 PCB - LEFT RIGHT.png

Urmeaza cablajul sursei de alimentare.

Aici am doua variante de analizat si anume: o sursa de alimentare care sa contina, pe langa iesirile standard de: +/-15V, 24V; circuit softstart si

a. doua capacitoare de filtraj care permit curentii de riplu mare (aprox.11A versiunea exemplificata mai jos):

https://ro.mouser.com/ProductDetail/United-Chemi-Con/E36D800HPN223MC92M?qs=sGAEpiMZZMvwFf0viD3Y3TS1Kq5P%2FwC9f2FwCIxE1ko%3D

b. sau mai multe capacitoare de filtraj de riplu mai mic (ex. 4,1A), montate in paralel dupa modelul clasic al amplificatorului, cum ar fi:

https://ro.mouser.com/ProductDetail/EPCOS-TDK/B41252A0478M000?qs=sGAEpiMZZMvwFf0viD3Y3YZmIOvBM3ji4cIG8cvNm80%3D

Capacitoarele de la pct. a si b vor fi folosite la alimentarea etajului de amplificare.

O sa analizez in zilele urmatoare ambele optiuni de mai sus si in functie si de costuri, voi lua o decizie.

(va urma).

 • Like 2
 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.