Jump to content
Sign in to follow this  
ionut90

Comparatie tuburi 12AX7 vs 12AT7 vs 12AU7

Recommended Posts

Am vazut in multe scheme de amplificatoare audio pe tuburi, pe partea de intrare, tuburi din seria: 12AX7, 12AT7, 12AU7. Care este diferenta functionala si din punct de vedere a sunetului dintre aceste tuburi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diferența e în primul rand la factorul de amplificare al tuburilor, așa-numitul miu. Ele sunt echivalente seriei ECC81, 82,83. Au soclu no al și filament dublu, configurabil 6,3 v la 0,6 amperi (paralel) sau 12 v la 0,3 amperi (serie). 

Mulți audiofili le reproșează sunetul. Conform acestora, strămoșii cu soclu octal SL, SN ar suna mult mai bine, având și disipatie anodica mai mare, liniaritare miu si panta mult mai bune și chiar longevitate mai mare. 

După unele opinii, AT, AX, Au de producție actuala JJ sau China sunt de evitat, având un sunet neplăcut și necesitând un timp mare de rodaj. 

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
La 30.10.2020 la 11:12, gadrianno a spus:

... Ele sunt echivalente seriei ECC81, 82,83 ...

Daca tinem cont de ordinea in care sunt enumerate in titlu, atunci avem 12AX7 ≡ ECC83, 12AT7 ≡ ECC81, 12AU7 ≡ ECC82. Echivalentele se pot gasi oriunde pe internet. In vederea stabilirii echivalentelor, dar si pentru caracteristici tehnice sumare, este recomandabil programelul executabil TDSL Personal Edition 1.1, descarcabil de la adresa https://www.fileguru.com/TDSL-Personal-Edition/download

La 30.10.2020 la 11:12, gadrianno a spus:

... Mulți audiofili le reproșează sunetul ...

Sunetul nu se propaga prin intermediul tuburilor. Prin acestea se propaga electronii. Caracteristicile tuburilor, conduc în mod comparativ la amplificări de o calitate mai buna sau mai puțin buna. Sunetul apare în singurul organ specializat al unui amplificator, denumit difuzor. Deși calitățile sunetului depind în mod intrinsec de calitățile amplificatoarelor audio, pentru a diferenția sunetele se utilizează incinte acustice, în care sunt montate difuzoarele. Acestea pot da sunetelor calități care le diferențiază din punct de vedere acustic. Așadar audiofilii apreciază acustica care însoțește aceste incinte, și nu tuburile electronice. O acustica excelenta se poate obține și utilizând aparatura de amplificare cu tranzistori (spre exemplu) dacă incintele acustice sunt construite în mod profesionist.

In ceea ce privește diferitele generații de tuburi electronice, fiecare dintre ele prezintă calități și defecte specifice. Lămpării suficient de vârstnici au apucat sa lucreze cu mai multe serii de tuburi electronice. La Muzeul Marinei Romane din Constanta, sunt expuse mai multe stații de radio emisie / recepție. Cele mai vechi (dacă rețin suficient de bine) sunt din 1911. Tuburile radioreceptorului aveau dimensiunea unor dovleci. La momentul când am vizitat eu muzeul (anii '70) radioreceptorul din 1911 era încă în funcțiune și la cerere am putut sa audiem programele radio existente pe atunci în România. Mie, care eram pasionat de electronica cu tuburi, mi s-a părut ca radioreceptorul avea un sunet sublim, desi tehnologia tuburilor in 1911, era una rudimentara.

Edited by ola_nicolas
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.