Sari la conținut

Comparatie tuburi 12AX7 vs 12AT7 vs 12AU7

ionut90
 Share

Postări Recomandate

Am vazut in multe scheme de amplificatoare audio pe tuburi, pe partea de intrare, tuburi din seria: 12AX7, 12AT7, 12AU7. Care este diferenta functionala si din punct de vedere a sunetului dintre aceste tuburi ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Diferența e în primul rand la factorul de amplificare al tuburilor, așa-numitul miu. Ele sunt echivalente seriei ECC81, 82,83. Au soclu no al și filament dublu, configurabil 6,3 v la 0,6 amperi (paralel) sau 12 v la 0,3 amperi (serie). 

Mulți audiofili le reproșează sunetul. Conform acestora, strămoșii cu soclu octal SL, SN ar suna mult mai bine, având și disipatie anodica mai mare, liniaritare miu si panta mult mai bune și chiar longevitate mai mare. 

După unele opinii, AT, AX, Au de producție actuala JJ sau China sunt de evitat, având un sunet neplăcut și necesitând un timp mare de rodaj. 

• Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu

La 30.10.2020 la 11:12, gadrianno a spus:

... Ele sunt echivalente seriei ECC81, 82,83 ...

Daca tinem cont de ordinea in care sunt enumerate in titlu, atunci avem 12AX7 ≡ ECC83, 12AT7 ≡ ECC81, 12AU7 ≡ ECC82. Echivalentele se pot gasi oriunde pe internet. In vederea stabilirii echivalentelor, dar si pentru caracteristici tehnice sumare, este recomandabil programelul executabil TDSL Personal Edition 1.1, descarcabil de la adresa https://www.fileguru.com/TDSL-Personal-Edition/download

... Mulți audiofili le reproșează sunetul ...

Sunetul nu se propaga prin intermediul tuburilor. Prin acestea se propaga electronii. Caracteristicile tuburilor, conduc în mod comparativ la amplificări de o calitate mai buna sau mai puțin buna. Sunetul apare în singurul organ specializat al unui amplificator, denumit difuzor. Deși calitățile sunetului depind în mod intrinsec de calitățile amplificatoarelor audio, pentru a diferenția sunetele se utilizează incinte acustice, în care sunt montate difuzoarele. Acestea pot da sunetelor calități care le diferențiază din punct de vedere acustic. Așadar audiofilii apreciază acustica care însoțește aceste incinte, și nu tuburile electronice. O acustica excelenta se poate obține și utilizând aparatura de amplificare cu tranzistori (spre exemplu) dacă incintele acustice sunt construite în mod profesionist.

In ceea ce privește diferitele generații de tuburi electronice, fiecare dintre ele prezintă calități și defecte specifice. Lămpării suficient de vârstnici au apucat sa lucreze cu mai multe serii de tuburi electronice. La Muzeul Marinei Romane din Constanta, sunt expuse mai multe stații de radio emisie / recepție. Cele mai vechi (dacă rețin suficient de bine) sunt din 1911. Tuburile radioreceptorului aveau dimensiunea unor dovleci. La momentul când am vizitat eu muzeul (anii '70) radioreceptorul din 1911 era încă în funcțiune și la cerere am putut sa audiem programele radio existente pe atunci în România. Mie, care eram pasionat de electronica cu tuburi, mi s-a părut ca radioreceptorul avea un sunet sublim, desi tehnologia tuburilor in 1911, era una rudimentara.

Editat de ola_nicolas
  • Like 1
Link spre comentariu

• 1 month later...

Diferența e în primul rand la factorul de amplificare al tuburilor, așa-numitul miu. Ele sunt echivalente seriei ECC81, 82,83. Au soclu no al și filament dublu, configurabil 6,3 v la 0,6 amperi (paralel) sau 12 v la 0,3 amperi (serie). 

Mulți audiofili le reproșează sunetul. Conform acestora, strămoșii cu soclu octal SL, SN ar suna mult mai bine, având și disipatie anodica mai mare, liniaritare miu si panta mult mai bune și chiar longevitate mai mare. 

După unele opinii, AT, AX, Au de producție actuala JJ sau China sunt de evitat, având un sunet neplăcut și necesitând un timp mare de rodaj. 

ECC81, 82,83, 12,6V - 0,15A       6,3V - 0,3A. 

Tuburile chinezești sunt de calitate, bine.... nu sunt în opinia chinezofobilor, extrem de multe mărci de amplificatoare, preamplificatoare sau alte echipamente audio sunt dotate cu tuburi chinezești. 

JJ fabrică gunoaie cu filament. 

Legat de seria cu cod american  SN SL sau echivalente rusești 6N8C, 6N9C  nu au disipatie anodică mai mare, se poate verifica în foile de catalog, altă problemă, care este invers față de ECCxx, au durată de viață mult mai scurtă, sunt și mai microfonice, amplificările sunt similare cu ale tuburilor ECCxxx, despre sunet..... este subiectiv. 

Tuburile actuale AX, AT, Au, ECCxx, fabricate în Rusia, sub diferite mărci, sunt de foarte bună calitate, chiar mai bună decât unele tuburi NOS. 

• Like 1
Link spre comentariu

La 15.12.2020 la 20:14, gadrianno a spus:

... NOS nu mai tinere de 1980 ...

Nu are nici-o importanta anul in care au fost produse. Daca nu au nici-o secunda de functionare, atunci putem spune fara sa gresim ca sunt noi, nu "nos". Eu inca detin tuburi de tipul EF89 si EABC80/PABC80/UABC80 fabricate inainte de 1972, dar care nu au vazut inca soclul.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

NOS înseamnă tuburi noi din stoc vechi, new old stock. 

Rușii nu au fabricat seria ECCxx, 12xx7, EL34, KT când se numeau URSS, au început producția după dezmembrarea URSS și au venit mărcile americane cu rețeta pentru ele. 

Toate aceste tipuri de tuburi sunt vândute sub mărci americane. 

Link spre comentariu

Stiu ce inseamna NOS. Cuvantul este insa cel putin un nonsens logic, deoarece stocurile sunt stocuri. In anul 1970  liniile tehnologice de fabricare in masa a tuburilor electronice se desfiintasera de mult. Totusi eu am cumparat in acel an primul meu tub electronic nou, de la Dioda (o dubla trioda ruseasca 6N1P, singura pe care mi-am permis-o la pretul de 35 lei). Echivalentul (ECC88) costa 75 lei.

Ca fapt divers, in Romania toata marfa ar fi trebuit categorisita ca fiind NOS, deoarece in comunism se producea marfa noua, care se suprapunea peste stocurile deja existente. Eu mi-am cumparat primul frigider Arctic in 1980, dar care avea pe eticheta data de fabricatie din 1977. Frigiderul inca il mai am si este in functiune, dupa ce i-am dat un strat de grund, ca sa nu mai arate ca dupa razboi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock