Sari la conținut

DP0135 - New AS2050 - 2015 HiFi Audio Amplifier


donpetru

Postări Recomandate

Noul AS2050 sau DP0135, este un proiect de amplificator audio dezvoltat de mine acum 5 ani in urma si reprezinta o alternativa foarte buna la vechiul AS2050, a carui schema cu siguranta este foarte cunoscuta printre electronisti. Fata de vechea schema electronica de amplificare AS2050, noul AS2050-2015, are in structura sa, asa cum o sa vedeti, un etaj diferential complementar pe intrare, un circuit de amplificare in tensiune (VAS) destul de simplu si eficient construit, si bineinteles, am pastrat de la vechiul AS2050 etajul superdioda si etajul final cvasicomplementar.

Modul cum am dezvoltat acest NOU amplificator audio l-am mai prezentat in topicul dedicat:

Reproduc mai jos, ca amintire, o imagine prin care am dezvoltat aceasta topologie din proiectul DP0135:

test noul AS2050 - iunie 2015.JPG

Iata mai jos noul proiect personal DP0135:

DP0135 - New AS2050 - 2015 HiFi Audio Amplifier.pdf

Deci, ca si in cazul celorlalte cablaje folosite la modernizarea acestui amplificator audio, vorbim de un proiect testat, validat, cu rezultate foarte bune.

Pentru mai multe informatii privind cablarea noului AS2050, va rog sa parcurgeti topicul mentionat anterior, unde am prezentat cele doua versiuni de asazise manuale de service noi pentru noul AS2050.

Spor la mesterit si cat de curand va astept aici cu imagini privind realizarea acestui amplificator audio care poate reprezenta o alegere potrivita si pentru modernizarea altor amplificatoare audio asemenea, cum este spre exemplu vechiul A350.

Bineinteles, ca si in cazul celorlalte proiecte, desi nu am precizat tot timpul asta, pentru cablaje de fabrica, astept intentia voastra si daca se aduna, sa zicem cel putin 10...20 de cablaje comandate si platite in avans, eu pot da ulterior comanda de cablaje de fabrica.

Numai bine

 

 

  • Like 3
  • Thanks 5
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte misto schema asta de amplificare. Mult mai buna decat vechiul AS2050. :scratchchin:

Am vazut si schemele de service noi, le-ati desenat super, se vede tot ce trebuie sa faci amplificatorului AS2050. 

Cablajul de BIAS are gaurile de prindere cumva puse la distanta gaurilor de prindere a capsulei TO-3 ? Nu am masurat dar parca...nu!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am folosit atunci tranzistoarele 2N3055 originale ale amplificatorului, chiar si placuta de bias. Se pot folosi si alte tipuri de tranzistoare finale. Aici fiecare poate experimenta practic acest lucru si eventual poate expune aici concluziile in ceea ce priveste tranzistoarele folosite.

Din pacate, placuta de BIAS pe care am reprodus-o in proiect nu este aceeasi ca forma sau dimensiuni cu cea originala, deoarece la vremea respectiva nu mi-am notat cotele placutei de BIAS, ci doar cotele placii de amplificare. Deci numai PCB-ul amplificatorului din acest proiect respecta dimensiunile (lungime x latime) ale PCB-ul original a amplificatorului (inclusiv gaurile de prindere).

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pare interesant proiectul, retro, dar merge, treceti-ma si pe mine pe lista cu un set de cablaje amplificator si unul corector de ton. Saptamana viitoare, dupa ce dati OKul, va trimit banutii.

P.S. o sa adaptez gaurile de prindere ca BC178 din BIAS sa cada intre cele doua 2N-uri sau cum era in amplificatorul original AS2050 aceasta placuta mica de bias amplasata ?

Editat de ionut90
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Un raspuns exact depinde foarte mult de valoarea minima a impedantei incintelor acustice. Daca ne raportam la min.4 Ohm si la o alimentare de cca+/-35Vcc, atunci puterea maxima disipata de un tranzistor final se determina cu relatia matematica:

Pdt=(Vcc x Ic_max) / 8 

unde: Vcc = 2 x 35 = 70Vcc iar Ic_max=(Vcc-Vsat)/2xZout

Vsat reprezinta suma pierderilor de tensiune inclusiv pe rezistoarele din emitoarele tranzistoarelor, deci Vsat=Vr+Vo cu Vo=tensiunea de saturatie a tranzistoarelor finale, tipic 2V, iar Vr=~1V. Deci putem spune cu aproximatiile de rigoare ca:

Ic_max=(70-1-1-2)/2 x 4, unde am considerat Zout=4 Ohm

Rezulta Ic_max=8,87A =~9A.

Ne intoarcem si determinam Pdt= (70 x 9)/ 8 = aprox. 80W pe ambele tranzistoare, deci aprox. 40W per tranzistor.

Rezistenta termica a radiatorului pe care vor fi dispuse cele doua tranzistoare rezulta din relatia matematica urmatoare:

Rth=dT/Pdt

Consideram o variatie maxima admisa de temperatura, spre exemplu, de 20 gr.Celsius (asemenea exemplului din pagina exemplificata mai jos) si rezulta:

Rth=20/40=0,5 gr. Celsius per watt.

Tot in imaginea de mai jos se poate foarte usor identifica un radiator asemenea celui vandut de tehnoelectric (vedeti profil III). Din imaginea respectiva constatam ca radiatorul trebuie sa aiba cel putin 30cm lungime pentru o alegere optima. Daca folosim incinte de 8 Ohm atunci o lungime de 30cm per canal de amplificare este mai mult decat suficienta. In cazul a 4 Ohm si la o durata de functionare tipica aplicatiilor pentru acasa ajungem la limita necesarii unei ventilatii fortate a radiatorului dar lucrul asta se poate stabili practic in urma testelor efectuate.

Deci puteti merge pe 30cm lungime /canal in cazul acelui radiator.

Heatsinks.jpg

  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock