Sari la conținut

DP0328 - Stereo Ton Control Circuit AS2050 v1

donpetru

Postări Recomandate

Proiectul DP0328 reprezinta prima versiune de cablaj imprimat (PCB) a corectorului de ton audio din vechiul amplificator romanesc AS2050 caruia i-am adaugat partea de alimentare, realizata cu un LM317 si folosind redresare bialternata cu priza mediana, direct din cele doua infasurari secundare de 25V a transformatorului amplificatorului AS2050. LM317 are rolul de a alimenta stabilizat cu 24Vdc corectorul de ton.

Dispunerea potentiometrelor am facut-o astfel incat sa se respecte distanta dintre potentiometrele aflate pe cablajele originale ale corectorului de ton. Deci, din acest punct de vedere, cablajul vechiului corector se poate inlocui destul de usor.

Corectorul de ton permite reglarea amplificarii sau atenuarii frecventelor joase si inalte, si bineinteles, circuitul mai contine doua potentiometre - de preferat de tip logaritmic - pentru reglaj balans (stanga-dreapta) si volum audio.

DP0328 - Stereo Ton Control Circuit AS2050 v1.pdf

Spor la mesterit si pentru alte nelamuriri legate de acest circuit electronic, puteti adresa intrebari in acest topic. Si tot aici, va astept cu rezultate practice legate de noul proiect DP0328, care este un proiect testat (deci cu prototip validat).

• Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 5 months later...

@donpetru

Bună seara,

Referitor la tranzistorii utilizati in corectorul de ton DP0328, ar fi o mare problemă utilizarea BC550C in locul lui BC550B?

Am găsit și comandat de la TME doar BC550CTA de la ON Semiconductor care banuiesc că este varianta lor pentru BC550C și care are un Hfe de ~580.

Nu aș mai face o comandă separată in altă parte dacă nu este neapărat necesar cel cu terminatia B.

Mulțumesc!

Editat de Bogdan Craciun
Am uitat să pun tag către dl. Petru.
Link spre comentariu

In schema originala AS2050 se recomanda tranzistoare BC cu terminatia B. Daca doriti sa respectati cat mai fidel schema originala atunci e bine sa cautati tranzistoare cu terminatia B, chiar si BC546B sau BC547B se potrivesc, daca nu gasiti BC550B.

Daca acest deziderat nu doriti sa-l obtineti, atunci puteti experimenta circuitul si cu tranzistoare cu terminatia C. De-a lungul timpului si eu am mai facut asta pe la anumite circuite electronice iar rezultatele obtinute au fost multumitoare.

• Thanks 1
Link spre comentariu

1 oră în urmă, donpetru a spus:

In schema originala AS2050 se recomanda tranzistoare BC cu terminatia B. Daca doriti sa respectati cat mai fidel schema originala atunci e bine sa cautati tranzistoare cu terminatia B, chiar si BC546B sau BC547B se potrivesc, daca nu gasiti BC550B.

Daca acest deziderat nu doriti sa-l obtineti, atunci puteti experimenta circuitul si cu tranzistoare cu terminatia C. De-a lungul timpului si eu am mai facut asta pe la anumite circuite electronice iar rezultatele obtinute au fost multumitoare.

Multumesc pentru explicație.

Am facut altfel până la urmă. Am găsit prin cutiile cu piese vechi recuperate, vreo 30 de BC550C la care le-am masurat hFe-ul si am reușit să sortez 6 bucati cu hFe 395 - 405 care, conform specificațiilor s-ar incadra la terminația B. Sper că va fi mai aproape de realitate așa.

Screenshot_20210320-231245_Drive.thumb.jpg.de6702da10c38e1876fb61b74dbbf194.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock