Jump to content
Sign in to follow this  
donpetru

DP0107 - Clasic Audio Amplifier with PSU and ton control circuit

Recommended Posts

Un nou proiect din colectia personala este DP0107, inspirat din mai multe scheme electronice vazute in decursul timpului, usor perfectionat as spune, care se poate construi in doua versiuni: 2x10W/4Ohm sau 2x20W/4Ohm. Este un proiect care vine sa completeze experienta electronistilor amatori si nu numai, fiind foarte potrivit pentru a sonoriza, spre exemplu, o camera de bloc.

Proiectul are la baza un singur cablaj imprimat, pe care sunt dispuse cele doua etaje de amplificare, corectorul de ton si sursa de alimentare a acestora. Am prevazut si o sursa de alimentare auxiliara cu ajutorul careia puteti alimenta din comert un USB radio-player (vedeti pagina de instructiuni din proiect). Alimentarea etajului final se face progresiv la doua tensiune de alimentare, 24Vcc, daca dorim sa obtinem 2x10W pe iesirile amplificatorului sau 35Vcc daca dorim sa obtinem un 2x20W.
Sensibilitatea pe intrarea kitului DP0107 este cca. 400mVrms/27Kohm si este aleasa in functie de capabilitatea maxima in tensiune a unui player radio-USB asemenea celui din pagina cu instructiuni a proiectului.

Desi cele doua LM317 au inclusa protectie interna la scurtcircuit pe iesirea lor, am prevazut alimentarea celor doua canale de amplificare prin doua sigurante fuzibile, care se pot demonta si pentru a urmari pe ecranul ampermetrului reglarea corecta a curentului de mers in gol (bias). Deci, le-am prevazut mai mult din acest motiv. Asa cum am mentionat si in schema electronica, din teste, in functie si cat de bine imperechem tranzistoarele finale, se poate seta in plaja 20...50mA. Spre exemplu, eu am folosit 40mA in ultimul amplificator audio realizat cu ani buni in urma.

Circuitele prezentate in cadrul acestui proiect le-am testat independent (pe cablaje imprimate separate) inca din perioada studentiei iar din acest motiv validarea acestui cablaj DP0107 as putea spune ca este garantata. Retineti ca generarea cablajului imprimat (PCB) pe baza schemei electronice prezentate folosind asazise netlist-uri reprezinta o garantie suplimentara ca PCB-ul respecta 100% schema prezentata la inceputul proiectului.

Mai am proiecte care urmeaza sa le transcriu in format electronic. O sa ma axez in special pe zona de amplificatoare audio, deoarece as dori sa completez si golurile ramase de numere de proiecte care nu au fost prezentate pana in acest moment.
Am ales sa le prezint in limba engleza in primul rand din cauza ca in urma ultimelor statistici, aceste proiecte sunt descarcate mai mult de straini decat de romani si am mers pe ideea ca majoritatea romanilor sunt familiarizati cu fisele datasheet prezentate in engleza, asa ca un proiect de genul asta cu notatii in engleza binecunoscuta majoritatii electronistilor romani nu reprezinta un impediment sa abordeze constructia acestuia. Oricum, topicul e deschis in limba romana pentru alte intrebari suplimentare referitoare la proiectul DP0107.

DP0107 - Clasic Audio Amplifier with PSU and ton control circuit.pdf

Spor la mesterit si cat de curand mi-ar place sa vad aici imagini cu constructia acestui proiect.

Numai bine.

Editare ulterioara 17.10.2020 - Am reincarcat proiectul deoarece am mapat pinii potentiometrului de volum astfel incat volumul audio sa creasca atunci cand rotim cursorul acestuia de la stanga la dreapta. 

  • Like 3
  • Thanks 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa recunosc ca urmaresc cu interes rubrica asta iar dp0107 este un amplificator audio clasic ce imi aduce aminte de amplificatoarele audio romanesti, simple si robuste. :hi:

Este un proiect bun de abordat de un incepator care vrea sa treaca de la TDA-uri la tranzistoare si are avantajul ca pe acelasi cablaj se gasesc toate etajele unei statii de amplificare !

Foarte frumos realizat. 

Ma uitam acum in topicul cu proiectele electronice ale dvs., si parca vad peste nu stiu cati ani studenti la electronica intrebandu-se: "tu ai construit DP0107 ? Eu am facut 0121 etc."

:cheers2:

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi plac cablajele care contin tot ce iti trebuie la un amplificator audio. Super. :smoke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dl.petru, v-ati gandit sa faceti si niste cablaje de fabrica ? De fapt, la cum arata cablajele din proiectele dvs., parca ar fi pacat sa nu fie acolo si cateva cablaje de fabrica, dar numai sa fie lumea interesata! Acum, cum toti vor amplificatoare de sute de watti, rar gasesti persoane care sa abordeze un amplificator de genul asta clasic dar cine stie. :scratchchin:

Treceti-ma pe lista cu o bucata cablaj daca se strang suficiente comenzi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 oră în urmă, dan_e a spus:

dl.petru, v-ati gandit sa faceti si niste cablaje de fabrica ?

La orice proiect sunt dispus sa fac cablaje de fabrica daca se aduna comenzi suficiente in acest sens. Totusi, pana atunci, as vrea sa vad un cablaj Diy ansamblat a acestui proiect ca sa validam in totalitate functionarea acestuia. Spun asta deoarece inainte de lansarea de cablaje de fabrica e bine pentru orice eventualitate sa se construiasca macar un exemplar de cablaj. 

Spre exemplu, la o comanda de 10 buc. PCB, daca iau in considerare taxele vamale, transport etc, ar rezulta un pret per cablaj de circa 40lei. Deci, daca se achita in avans minim 10 bucati, pot oricand demara ca si in cazul altor proiecte, procedura de realizare a cablajelor de fabrica, cum se spune popular pe la noi. 

P.S. Am reincarcat documentatia proiectului deoarece am actualizat PCB-ul astfel incat cand marim volumul de semnal audio acest lucru sa se intample rotind cursorul potentiometrului de volum de la stanga la dreapta.

  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intotdeauna e bine de testat cablajul si apoi trecut la cablaje de fabrica.

Un proiect clasic si vorba cuiva de mai sus, numai bun de trecut de la TDA-uri la amplificatoare pe tranzistoare.

Si cand ma gandesc ca inainte de revolutia din '89 dadeam baiaramuri cu amplificatoare cam de puterea asta, la care conectam pe fiecare iesire cate 2 boxe in paralel de alea mici, home...nu-mi amintesc acum modelul si toata lumea era multumita. Oricum, boxele la vremea aia aveau ceva SPL decat chinezismele din ziua de azi la care, chiar observam vara asta la un amic, dai in ele si 100W si de abia suna ca alea de acum 30 de ani care erau puse pe amplificatoare 2x20W.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.