Jump to content
Sign in to follow this  
gsabac

Amplificatoare clasa D, AD(level2), BD(level3), ND(multilevel), cu Si sau HEMT-GaN, filtre de iesire

Recommended Posts

    Modulare AD sau level 2 (traditionala)

Tehnica traditionala de comutare (modulatie AD) moduleaza ciclul de functionare al unei forme de unda dreptunghiulare, astfel încât continutul sau mediu sa corespunda semnalului analogic de intrare. Iesirile sunt inversul celuilalt. Modulatia AD nu are continut semnificativ de comutare în modul comun în iesire .Cu toate acestea, exista o tensiune DC în mod comun, datorita valorii medii a comutarii PWM. pentru ca ambele parti ale încarcaturii vad acest nivel de tensiune continua, nu contribuie la disiparea puterii pe sarcina. Aceasta tensiune continua este egala cu PVDD / 2, sau jumatate din tensiunea de alimentare.

 

   

104329425_ADmodulation.thumb.png.cef2adc6564a1c846a24ea2267e51fc1.png

Deoarece forma de unda de comutare este aproape în totalitate diferentiala, o sarcina conectata vede forma de unda completa de comutare. Fara semnal, amplificatorul comuta la frecventa nominala PWM cu un ciclu de functionare de 50% pe sarcina. Acest lucru determina o scurgere semnificativa a curentului si puterii în sarcina.Un filtru LC este necesar pentru a reduce curentul la o mica unda reziduala pentru o eficienta buna.În general, cu cât curentul de ondulare este mai mic pentru un amplificator clasa D de modulare AD, cu atât este mai buna eficienta datoratala reducerea disiparii sarcinii si pierderea redusa I2R pe RDS (pornit) a FET-urilor de iesire.

   Modulare BD sau level3

Tehnica de comutare a modulatiei BD moduleaza ciclul de functionare al diferentei semnalelor de iesire astfel încât continutul sau mediu sa corespunda semnalului analogic de intrare. Iesirile sunt unul inversul celuilalt. Modulatia D are continut semnificativ în modul comun în iesire.

   234467963_BDmodulation.thumb.png.4ddd855b1c2c136f5d1bacd80d3dcc63.png

  La modulatia AD sunt 2 nivele si la BD 3nivele si deasemenea se foloseste si modulatia multilevel pe care o voi descrie in urmatoarea postare.

Traducerea este dupa articolul slaa701a.pdf de la Texas Instruments.

    https://www.ti.com/lit/an/slaa701a/slaa701a.pdf?ts=1602336372716&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

@gsabac

   

 

 

 

Edited by gsabac
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Articolul complet si deci continuarea este la adresa:  http://www.iaeng.org/publication/WCECS2015/WCECS2015_pp7-11.pdf

 

Această lucrare descrie un nou concept de amplificator de comutare pe mai multe niveluri, care vizează o eficiență sporită a puterii pentru semnalele analogice cu un factor de creastă foarte ridicat. Câmpurile de aplicații interesante includ amplificatoare de putere audio sau drivere de linie în echipamentele ADSL și VDSL din biroul central. Calculele dovedesc eficiența sa superioară a puterii în comparație cu amplificatoarele convenționale de comutare clasa-D, precum și amplificatoarele liniare de clasă AB și clasa G.  O implementare pe siliciu a unui cip driver de linie VDSL cu comutare pe mai multe niveluri este în prezent în desfășurare.

Amplificatoarele liniare de clasă AB sunt, fără îndoială, cea mai evidentă alegere atunci când semnalele analogice trebuie tratate cu un grad ridicat de precizie. Există, totuși, anumite aplicații în care aceste amplificatoare liniare de clasă AB suferă de o eficiență energetică foarte slabă datorită factorului de crestă ridicat (definit ca raportul dintre valoarea de vârf și valoarea rms) a semnalului analogic. Exemple tipice sunt semnalele audio sau semnalele ADSL / VDSL, care se comportă în mod normal ca un semnal „zgomotos” cu amplitudine mică cu vârfuri sau rafale sporadice de amplitudine mare. În timp ce tensiunea de alimentare este determinată de partea de amplitudine ridicată a semnalului pentru a păstra puritatea semnalului pe întreaga gamă dinamică, eficiența medie a energiei va depinde în principal de partea de amplitudine mică a semnalului, rezultând valori dezamăgitoare de pierdere de eficienta, de obicei în intervalul de la 45% la 15%. O abordare interesantă pentru a rezolva această problemă este utilizarea în schimb a amplificatoarelor de comutare. Deoarece tranzistoarele de ieșire din amplificatoarele de comutare nu mai acționează ca componente de amplificare liniare, ci doar ca întrerupătoare în stare solidă, eficiența energiei poate fi crescută considerabil. Această lucrare prezintă un tip original de amplificator de comutare, care vizează eficiența maximă a puterii pentru semnalele analogice cu un factor de creștere foarte mare.

 

 

Cel mai cunoscut amplificator de comutare este amplificatorul de clasa D, denumit deseori amplificator de clasa-S. O versiune simplă de bază a unui astfel de amplificator de comutare de clasă D este prezentată în Fig. 1. Semnalul de ieșire binar de înaltă tensiune este readus printr-un atenuator și un filtru trece-jos înainte de a fi comparat cu semnalul de intrare analogic. Comparatorul decide apoi care dintre cele 2 tranzistoare de ieșire ar trebui activate în încercarea de a compensa diferența detectată între semnalul de ieșire retroalimentat și semnalul de intrare analogic. Când bucla de control este proiectată corespunzător, se dovedește că acest circuit se comportă ca un amplificator de comutare auto-oscilant în care semnalul de ieșire binar VPWM reprezintă o aproximare a impulsului cu lățime modulată (PWM) a semnalului de intrare analogic amplificat, în timp ce oscilația frecvența depinde de dinamica buclei, în principal de caracteristicile filtrului de buclă low-pass. Trimiterea acestui semnal de ieșire binar printr-un filtru trece-jos LC cu pierderi mici, având o frecvență de întrerupere mult sub frecvența de comutare, va produce semnalul analogic amplificat dorit în sarcină [1].

 

image.png.d66cae3658180a7debde4bf79d447e5b.png

 FIG 1. BLOCK DIAGRAM OF A SINGLE-ENDED CLASS-AD SWITCHING AMPLIFIER

 

 

Există desigur numeroase variații ale circuitului din Fig. 1. Unele dintre ele sunt sincronizate cu un semnal de ceas cu frecvență fixă în loc să se bazeze pe comportamentul asincron auto-oscilant al amplificatorului din Fig. 1. Alte implementări utilizează o ieșire echilibrată configurație în loc de una cu un singur capăt. Fig. 2 prezintă o alternativă echilibrată la circuitul din Fig. 1, prezentând liniaritate îmbunătățită, deoarece armonicele uniforme ale frecvenței de comutare sunt suprimate foarte eficient într-o arhitectură perfect simetrică. Un alt avantaj al unei configurații echilibrate este că tensiunea de alimentare poate fi redusă la jumătate pentru o amplitudine de semnal dată.

 

image.png.6a151082fc98f955cbc6e3d5a86d3cf3.png

 

FIG 2. BLOCK DIAGRAM OF A BALANCED CLASS-BD SWITCHING AMPLIFIER.

 

 

Deși amplificatoarele de comutare din Fig. 1 și Fig. 2 oferă o eficiență energetică excelentă din punct de vedere teoretic, realitatea poate fi destul de diferită. Semnalul de ieșire binar comută constant cu amplitudine mare (între –Vdd și + Vdd în circuitul din Fig. 1 sau între masă și + Vdd în circuitul din Fig. 2), rezultând o componentă puternică de curent de ieșire la frecvența de comutare. . Amplitudinea mare a acestei componente de curent de ieșire, determinată de intrare

impedanța filtrului de trecere scăzut LC cu pierderi mici, va produce o disipare considerabilă a puterii în tranzistoarele de ieșire datorită rezistenței lor la zero, la zero. Pentru semnalele analogice cu un factor de creștere foarte mare, această disipare în tranzistoarele de ieșire poate fi mult mai importantă decât puterea medie a semnalului util în sarcină, producând valori destul de mici ale eficienței energetice. De asemenea, pierderile semnificative de putere dinamică, cauzate de încărcarea și descărcarea continuă a capacităților parazite la frecvență mare de comutare și amplitudine mare de comutare, au un impact negativ asupra eficienței energetice globale. Ambele efecte arată foarte clar că eficiența energetică poate fi îmbunătățită doar prin reducerea amplitudinii semnalului de ieșire de comutare. Cu toate acestea, pentru a menține intervalul dinamic necesar pentru semnalul analogic cu factor de creștere ridicat, nivelurile de comutare ale treptei de ieșire trebuie să fie reglabile la amplitudinea semnalului instantaneu. Circuitul rezultat este un amplificator de comutare pe mai multe niveluri.

Foarte puține exemple de amplificatoare de comutare pe mai multe niveluri pot fi găsite în literatură. Acestea utilizează o arhitectură multi-celulară bazată pe conceptul „baterie zburătoare”, unde bateriile reîncărcabile sau „supercondensatorii” sunt necesare pentru alimentarea conexiunii în serie a mai multor celule de comutare [2]. Spre deosebire de acele modele foarte sofisticate, această lucrare propune o arhitectură alternativă mai puțin complexă, utilizând tensiuni de alimentare fixe în loc de „baterii zburătoare”. O diagramă bloc simplificată a acestui nou amplificator de comutare pe mai multe niveluri este prezentată în Fig. 3. Acest amplificator se bazează, de asemenea, pe principiul auto-oscilant ca și în amplificatorul de comutare de clasă D din Fig. -tapa de ieșire a fost înlocuită de un multiplexor cu 4 intrări, format din 4 comutatoare analogice bidirecționale de înaltă tensiune care pot fi implementate ca dispozitive DMOS simetrice. Acest multiplexor analogic de înaltă tensiune produce o aproximare PWM pe 4 niveluri a semnalului analogic de intrare. Un bloc logic important din circuit decide între care dintre cele 4 nivele de tensiune de alimentare ar trebui să comute multiplexorul pentru a minimiza pierderile de putere. În acest scop, un set de comparatoare monitorizează constant puterea instantanee a semnalului de intrare. Când amplitudinea semnalului este foarte mică, logica deciziei selectează tensiunile de alimentare - a×Vdd și + a×Vdd, fracția a fiind un număr mult mai mic decât 1. Când comparatoarele detectează puterea semnalului, pe de altă parte, logica decizională va pune în acțiune tensiunile de alimentare - Vdd și + Vdd.

image.png.e5432c4aa630b92f491ea4506c47503f.png

FIG 3. BLOCK DIAGRAM OF A MULTI-LEVEL SWITCHING AMPLIFIER.

 

 

Există încă mai multe opțiuni cu privire la funcționarea logicii decizionale. Din punctul de vedere al consumului de energie, strategia de comutare ilustrată în Fig. 4 este, fără îndoială, cea mai bună alegere (pentru valorile tipice de Vdd = 25V, a = 0,2 și un câștig al amplificatorului de 10)

image.png.1f83c1c2be138ede98f28f8403d2c61c.png

FIG 4. BASIC SWITCHING STRATEGY FOR A MULTI-LEVEL SWITCHING AMPLIFIER.

 

 

În funcție de puterea semnalului, logica de decizie selectează întotdeauna tensiunile de alimentare care duc la o amplitudine minimă de comutare. Există, totuși, un dezavantaj important: atunci când semnalul de intrare trece de unul dintre nivelurile de referință ale comparatorului, raportul de sarcină al semnalului de ieșire de comutare se schimbă brusc de la 0 la 100%, sau invers. Simulările detaliate ale circuitelor au arătat că acest lucru duce la un comportament necorespunzător al buclei auto-oscilante. În consecință, precizia semnalului de ieșire filtrat în sarcină se deteriorează semnificativ. Prin urmare, este recomandabil să utilizați în schimb strategia de comutare îmbunătățită din Fig. 5.

La o putere ridicată a semnalului, amplitudinea de comutare este oarecum mai mare decât în cazul din Fig. 4, oferind o eficiență energetică ușor redusă, dar pentru parametrii circuitului ales raportul de funcționare nu mai lasă intervalul de 25% la 75%, indiferent intrarea instantanee

amplitudinea semnalului poate fi. Bucla de feedback funcționează acum
în mod corespunzător în întregul interval dinamic și, prin urmare,
strategia de comutare din Fig. 5 este cu siguranță cel mai bun compromis
între eficiența energiei și puritatea semnalului.

 

 

image.png.442035cbf9decb44446489b4f3c162cb.png

FIG 5. IMPROVED SWITCHING STRATEGY FOR A MULTI-LEVEL SWITCHING AMPLIFIER.

 

 

Articolul complet si deci continuarea este la adresa:  http://www.iaeng.org/publication/WCECS2015/WCECS2015_pp7-11.pdf

Dupa aceste prezentari teoretice de pe internet, am sa prezint studii proprii prin simulare pentru amplificatoaare AD si BD, amplificatoare ssi performante cu diverse componente si circuite discrete la diverse sarcini si puteri medii sau mari.

PS. Daca sunt useri care au realizat circuite dupa schema, sunt bineveniti sa le publice in topic pentru noi toti.

Sa ma scuzati daca am greseli tehnice sau de traducere.

@gsabac

 

 

 

 

 

Edited by gsabac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa modul de generare a semnalului PWM amplificatoarele clasa D pot fi autooscilante sau cu frecventa fixa, cu remarca ca cele autooscilante genereaza mai multe interferente in aparatele de radio. Frecventa de oscilatie poate fi in gama 150-500KHz, la frecvente joase se pot folosi componente comune ieftine, dar spre 500KHz doar componente rapide, chiar tranzistori HEMT si driveri pentru tranzistori HEMT. In general, distorsiunile pot cobora pana la 0,01% frecventa la 3dB poate ajunge la 30KHz iar puterea de iesire poate depasi 2000W.

Pentru inceput unul din cele mai simple amplificatoare clasa D (AD, level 2) Cu LM311 si este de remarcat ca amplificarea depinde direct de tensiunea de alimentare.

   image.png.46f0eb092471526babf326bc720a106a.png

Scheme autooscilante cu LM311 sunt multe dar principiul de realizare al semnalului PWM este acelasi si este prezentat in poza.

 image.png.c91c8263fb66cf3e1890464db0883c48.png

Frecventa semnalului de intrare este 10KHz iar puterea maxima de iesire 150W.

@gsabac

Edited by gsabac
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
La 19.10.2020 la 12:18, gsabac a spus:

   image.png.46f0eb092471526babf326bc720a106a.png

Ati testat practic schema de amplificator in clasa D ? Nu are foarte foarte multe piese electronice si pare interesant de reprodus practic. :scratchchin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.