Sari la conținut

Holsurub pentru aluminiu !

donpetru

Postări Recomandate

Caut de ceva vreme - initial gasisim sa-i spunem un inlocuitor dar nu a fost exact ceea ce cautam - un holsurub care este foarte bun ca sa prindem tranzistoarele de radiatoarele de aluminiu (ca cel din imaginea atasata). Alternativa cu filet in aluminiu si surub este de foarte multe ori nu cea mai buna solutie si am observat ca holsurubul prezentat in imaginea de mai jos este mult mai potrivit, fiind suficient sa dam o gaura in aluminiu cu un spiral de 2.4 sau 2.5mm, fara a mai fi nevoie sa facem filet. 

screw.jpg

Daca cunoasteti vreun magazin fizic sau online de unde se poate achizitiona acest tip de holsurub va rog sa-mi spuneti (atentie la pasul filetului si forma holsurubului, pt. ca alternativele din comert care seamana nu sunt asa bune in scopul prezentat anterior - spun asta deoarece am testat alternativele). Deci, ma refer exact la un holsurub ca cel din imaginea de mai sus, lungimea filetului fiind un exemplu, e important pasului lui ca sa se infileteze usor si sigur in aluminiu. 

EDITARE ULTERIOARA:

Exista si varianta pe negru a aceluias holsurub - foto mai jos:

Holsurub pentru prin piese electronice de radiatoare de aluminiu.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 1 oră, barbulescuorlando a spus:

Surubul in cauza are filet metric. Singura lui particularitate este aceea ca are un locas stelat pentru insurubare.

@donpetru: Nu stiu daca veti gasi actualmente in comert surubul pe care il prezentati in poza. Acel tip de surub, complet cilindric, este caracteristic filetelor in plastic. Astfel de suruburi se utilizeaza la fixarea componentelor unei scule electrice in materialul plastic de baza al carcasei - maner. Problema cea mai importanta este aceea ca acest tip de surub are eficienta, numai in cazul in care materialul in care este practicat filetul interior are o grosime suficienta pentru a cuprinde cat mai multe spire ale filetului surubului. De obicei, in plastic, un asemenea surub angajeaza contactul a cel putin 10 spire de filet. Am numarat (din curiozitate) spirele surubului din imaginea atasata si ele sunt in numar de 10 / 11, iar de la locul unde se termina filetul pana in vecinatatea capului surubului, mai ramane o distanta suficienta pentru a acoperi o piesa metalica care se fixeaza (in mod demontabil) de carcasa de plastic. In acelasi timp, sunt diferente notabile intre tenacitatea plasticului si a aluminiului - chiar daca ele se aseamana prin maleabilitate. Se poate insa utiliza in cazul pieselor subtiri din aluminiu (spre exemplu table intre 0,8 si 2 mm) suruburi cu filet metric, utilizand un artificiu pe care putini il cunosc. Se da initial o gaura mult mai mica decat diametrul interior al filetului. Spre exemplu, daca vrem sa utilizam un surub M4 intr-o piesa cu grosimea peretelui de 1 mm, practicam o gaura cu diametrul de 1 mm. Dupa ce am practicat gaura, cu ajutorul unui ansamblu matrita - poanson improvizate, reborduram marginea acestei gauri, utilizand matrita, poansonul si un ciocan. In acest mod se creeaza o suprafate cilindrica (asemenatoare cu o bucsa cu guler) Care permite filetarea de asa maniera, incat filetul interior, sa cuprinda mai multe spire (tipic 5) ale filetului surubului. Operatia de rebordurare (rasfrangerea marginii gaurii initiale) este destul de complicata pentru un incepator, dar dupa mai multe incercari (avand si poansonul si matrita potrivite) se pot realiza astfel de gauri filetate in aluminiu, foarte asemanatoare cu cele realizate de o fabrica specializata. Acest lucru este posibil, datorita maleabilitatii foarte mari a aluminiului uzual. Dupa rebordurare, suprafata interioara se fileteaza cu un tarod M4 uzual. Pentru a avea o rezistenta suficienta bucsa astfel realizata trebuie sa aiba o lungime cat mai mare. Procedeul se utilizeaza si in cazul tablelor subtiri din otel, dar este mult mai laborios, putand sa fie necesare doua seturi succesive de poanson + matrita.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

@ola_nicolas, holsurubul respectiv l-am gasit intr-o statie de amplificare profesionala Tamp folosit nu numai la strangerea tranzistoarelor finale de radiator ci si la fixarea PCB-ului prin distantieri corespunzatori de radiator. Nu neg faptul ca se poate folosi si in ceea ce spuneti dvs. dar le-am testat in scopul pe care le-a folosit cei de la Tamp, si merg foarte bine, comparativ cu alte variante.

Link spre comentariu

De acord, insa acest tip de surub necesita filetare cu tarozi speciali in metale, spre deosebire de plastic, unde intra prin autofiletare. Autofiletarea, este de fapt un proces de expansiune / comprimare a peretelui gaurii. Metoda descrisa de dumneavoastra la inceput, cu gaura de 2,5 mm si autofiletare, nu asigura o filetare eficienta in aluminiu. Pe de alta parte, daca la imbinare nu sunt angajate cel putin 5 spire de filet, atunci exista riscul smulgerii prin forfecare a filetului format in gaura. Asa dupa cum spuneam, aluminiul este mai putin tenace decat plasticul, desi fenomenul este posibil si la plastic, in cazul angajarii in strngere a mai putin de 10 spire de filet. Necesitatea unui numar mai mare in angrenare la plastic, se datoreaza unei rezistente la rupere mai mica a acestui material, relativ la aluminiu.

Link spre comentariu

1 oră în urmă, flomar60 a spus:

Eu am o mulțime de astfel de hotzșuruburi... recuperate din tv-uri si alte montaje.... inclusiv de pe radiatoarele de pe placile tv... daca aveti nevoie, va trimit 15-20 bucati.... 

Si eu am din recuperari diverse holsuruburi dar modelul asta care il cautam mai am cateva bucati si din acest motiv cautam o sursa de aprovizionare. Am facut comanda momentan de 50bucati (a rezultat 0,4lei/bucata!)

Link spre comentariu

Acum 13 ore, roadrunner a spus:

ori le spuneti suruburi autofiletente dupa cum foarte corect le-a numit Dl. Olaru

Eu nu am spus asta. Cele in cauza nu sunt suruburi autofiletante. Suruburile autofiletante, au o portiune conica la intrare, care are rolul sa creze forta de inaintare. In anumite materiale plastice, ele pot patrunde prin insurubare directa, dar fenomenul nu poate fi numit auto-filetare, decat denaturand fenomenele care se petrec acolo, unde local materialul plastic se contracta, in timp ce in alte zone se dilata ca urmare a fenomenului de extruziune. Imediat dupa ce desurubam surubul, materialul plastic tinde sa revina la forma cilindrica anterioara a gaurii. Asadar, filetul nu se imprima prin indepartare de material, ci pur si simplu ocupa ocazional volumul aflat la dispozitie. Imediat dupa desfiletare, materialele plastice (care in general fac parte din asanumita categorie a materialelor cu "memorie") tind sa revina la forma cilindrica anterioara a gaurii. Fenomenul se petrece in mod asemanator si la lemn, desi aici dupa un anumit numar de infiletari - desfiletari gaura isi pierde proprietatile plastice, intervenind o anumita uzura. La aluminiu (care este un material moale) exista metode de filetare prin extruziune (a piulitelor) cu tarozi speciali, dar filetul odata format (desi fara indepartare de material) isi pastreaza forma definitiv. Asadar, la aluminiu asanumita autofiletare nu este posibila decat daca surubul are o forma asemanatoare cu acei tarozi speciali de filetat prin extruziune. Ceea ce numeste domnul @donpetru autofiletarea acestui surub intr-o gaura putin mai mica decat diametrul exterior al surubului, practicata in aluminiu, este de fapt un fenomen similar cu acelea de la materialele plastice, dar care la aluminiu este mult mai putin pregnant. De indata ce incercam sa aplicam regula de echivalenta a volumelor filetului exterior si a celui interior, acel fenomen de extruziune de la materialele plastice nu mai este valabil - surubul va patrunde in gaura astfel calibrata, dar la iesire va dizloca (prin fenomenul de gripaj) spira filetului format ocazional din gaura practicata in aluminiu. Treburile sunt in general destul de complicate. Ceea ce trebuie retinut, este ca acele gauri practicate in aliajele de aluminiu, in care se infileteaza astfel de suruburi, sunt filetate cu scule speciale, si nu prin autofiletare, utilizand surubul. Pentru filetele exterioare, exista procedee de filetare prin extruziune si la suruburile de otel. Exista o tehnologie care poarta numele de filetare prin rulare, pe prese speciale. Datorita acestei tehnologii este posibila producerea in masa a suruburilor uzuale, la preturi atat de mici. Dar atat la otel, cat si la aluminiu (care este tot un metal) filetul se imprima definitiv.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

La 10.10.2020 la 15:42, ola_nicolas a spus:

De acord, insa acest tip de surub necesita filetare cu tarozi speciali in metale, spre deosebire de plastic, unde intra prin autofiletare. Autofiletarea, este de fapt un proces de expansiune / comprimare a peretelui gaurii. Metoda descrisa de dumneavoastra la inceput, cu gaura de 2,5 mm si autofiletare, nu asigura o filetare eficienta in aluminiu. Pe de alta parte, daca la imbinare nu sunt angajate cel putin 5 spire de filet, atunci exista riscul smulgerii prin forfecare a filetului format in gaura. Asa dupa cum spuneam, aluminiul este mai putin tenace decat plasticul, desi fenomenul este posibil si la plastic, in cazul angajarii in strngere a mai putin de 10 spire de filet. Necesitatea unui numar mai mare in angrenare la plastic, se datoreaza unei rezistente la rupere mai mica a acestui material, relativ la aluminiu.

Strangerea capsulei tranzistorului de radiator este cu atat mai sigura si mai eficienta, sa-i zic asa, cu cat grosimea radiatorului sau sectiunii suprafetei de filetare este mai mare. Si da, in cazul amplificatorului Tamp exemplificat de mine mai sus, radiatoarele erau destul de solide iar suprafata de contact a surubului cu radiatorul era maxima. 

In ceea ce priveste filetarea, din practica am constatat ca prin insurubare isi face filet holsurubul, nu este nevoie de a face filet anterior acestei operatii. De fapt, acesta este si avantajul folosirii acestor holsuruburi. Pur si simplu se da o gaura cu spiral de 2.4mm sau 2.5mm in aluminiu si apoi se prinde piesa si se strange cu acest tip de holsurub fara a face anterior nicio operatie de filetare.

Link spre comentariu

Filetarea gaurilor metalice, este o operatie, pentru care exista cateva reguli tehnice de baza. Una dintre aceste regul este echivalenta volumelor partilor implicate in angrenare, adica volumul filetului elicoidal exterior al surubului = volumul filetului elicoidal interior. La prelucrarea mecanica a filetului (prin aschiere) gaura are dimensiunea interioara a fundului filetului surubului, urmand ca tarodul aschietor sa indeparteze materialul corespunzator elicei filetului. Daca filetarea se face prin extruziune, atunci ecuatia subliniata mai sus se modifica si devine volumul filetului elicoidal exterior al surubului = volumul cilindrului gaurii urmand a fi filetata prin extruziune. Acest lucru presupune ca diametrul gaurii, nu mai are valoarea diametrului fundului filetului surubului, ci o valoare mai mare, de asa maniera incat la filetarea prin extruziune, scula de filetat produce deformari plastice remanente in materialul gaurii, astfel incat acolo unde patrunde fizic elicoida surubului, se formeaza un canal elicoidal, iar acolo unde se situeaza canalul elicoidal al sculei de filetat, se formeaza flancul fizic al elicoidului filetului interior. Scula de filetat prin extruziune, are forma unui tarod obisnuit, dar fara canalele de taiere specifice celor aschietoare. Privit frontal in lungul axei principale, scula de filetat prin extruziune are un profil asemanator unui triunghi echilateral rotunjit la colturi. Astfel flancul fizic al sculei, are un contact pe portiuni limitate cu gaura de filetat evitandu-se astfel gripajul. materialul de baza al gaurii, filetata prin extruziune, ia forma binecunoscuta (triunghiulara) a filetelor uzuale. Diametrul gaurii se calculeaza astfel prin respectarea ecuatiei volumice scrisa mai sus. Daca gaura are un diametru mai mic decat cel rezultat din calcul, atunci filetarea prin extruziune nu este posibila. Scula de filetat va intampina o rezistenta mai mare decat rezistenta la rupere si tarodul se va distruge in procesul de filetare. Daca insa gaura are un diametru mai mare decat cel rezultat din calcul, atunci dimensiunile elicoidului filetului interior, vor fi mai mici decat cele nominale, si este posibil in acest caz ca el sa poata fi imprimat si prin insurubarea unui surub avand duritatea si tenacinatea suficient de mari, pentru a nu se deteriora in timpul insurubarii. Acest caz, l-am mentionat si in postarile mele anterioare. Acesta este si cazul, despre care vorbiti dumneavoastra, din experienta personala. Acest caz, nu suporta insa o forta de strangere suficient de mare in anumite cazuri. Incercand sa strangem surubul cu forta nominala a surubului standardizat, este posibil ca in timpul insurubarii elicoidul filetului interior sa se foarfece. De aceea spuneam ca de fapt nu este vorba despre o auto-filetare, ci despre un filet improvizat. Un tarod de extrudarea filetelor arata aproximativ ca in atasament. Portiunea ingustata de la capatul tarodului este necesara pentru crearea fortei de patrundere in gaura filetata, intr-un mod asemanator ca la suruburile autofiletante.

1181498268_Taroddeextruziune.thumb.PNG.6ebd9850f4263201c377a8372c706443.PNG

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock