Sari la conținut

Cablu NYM-J ori MYF in copex ?

electricianu2010

Postări Recomandate

De vreo cateva luni eu tot aud pe la diferiti colegi de munca pareri in privinta cablurilor electrice de joasa tensiune folosite in cladiri rezidentiale dar pana acum nu am reusit sa trag o concluzie buna. Deci vorbim de o disputa intre varianta clasica, cu conductor FY sau MYF tras prin copex si noile cabluri de tipul NYM-J. Cica la nemti si prin vest a inceput sa devina o moda folosirea NYM-J.

Pe de alta parte, ma uitam la specificatiile tehnice a acestor cabluri si observ in cazul conductoarelor ca sunt catalogate la tensiuni de 500...1000V iar cablurile 300...500V. Exista vreun standard, romanesc sau international, care prevede ca pe sub tencuiala sa fie trase doar cabluri cu tensiuni de 500...1000V ca in normativul I7 nu am gasit nimic ?!

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am tinut cont ca e cablu de 300-500V sau 500-1000V. Am folosit si eu recent la o anexa a casei cablu NYM-J si e OK, important sa nu-l folosesti pe afara ca se deterioreaza izolatia daca e batuta de soare.

• Thanks 1
Link spre comentariu

Are un mic dezavantaj NYM-J fata de MYF ,are racirea ceva mai proasta....dar, are avantajul major al instalarii/fixarii mult mai usoare!....plus faptul ca e compact si necesita un canal mai mic in tencuiala....iar pozat aparent este excelent de lucrat cu el!

Despre tensiunea de lucru....la 500V este absolut suficient pentru orice instalatie casnica sau industriala cu tensiuni pana la 400V....protectii de calitate pe circuite respective si rezulta o instalatie fara probleme pe cateva decenii!

Editat de flomar60
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Un standard romanesc, care clasifica cablurile dupa rezistenta la foc, este STAS 11388/7-80. Conductoarele uzuale in izolatie de PVC si trase prin copex sub tencuiala, sunt standardizate in mai multe STAS-uri. In exemplul initial (FY / MYF) este aplicabil standardul STAS 6865-80. Litera F la inceputul codului (ex. FY) indica un conductor pentru instalatii fixe. Litera M la inceputul codului (ex. MYF) indica un conductor pentru instalatii mobile. Nu stiu daca STAS-urile citate au mai fost acualizate dupa 1980. Dupa 1989, in mod cert s-a renuntat la uilizarea si actualizarea standardelor romanesti, fiind subsituite de-a valma cu diferite standarde europene. Tipic romanesc - ne negam cultura si traditiile, pentru a le adopta pe ale altora.

• Thanks 1
Link spre comentariu

La 29.08.2020 la 22:55, electricianu2010 a spus:

... Exista vreun standard, romanesc sau international, care prevede ca pe sub tencuiala sa fie trase doar cabluri cu tensiuni de 500...1000V ca in normativul I7 nu am gasit nimic ?!

Depinde de standardul de constructie al conductorului / cablului. Tabelul urmator a fost extras din Agenda Electricianului editia 1986.

Tabel.thumb.PNG.d1d855b38bd70a93930963ca98615bf7.PNG

Pentru conductoare din aluminiu, se pare ca standardul a fost actualizat in 1989:https://www.chorus.ro/files/cataloage/echipamente/specificatii-tehnice-Icme-Ecab-AFY.pdf

Editat de ola_nicolas
  • Thanks 1
Link spre comentariu

La 30.08.2020 la 21:01, ola_nicolas a spus:

Un standard romanesc, care clasifica cablurile dupa rezistenta la foc, este STAS 11388/7-80. Conductoarele uzuale in izolatie de PVC si trase prin copex sub tencuiala, sunt standardizate in mai multe STAS-uri. In exemplul initial (FY / MYF) este aplicabil standardul STAS 6865-80. Litera F la inceputul codului (ex. FY) indica un conductor pentru instalatii fixe. Litera M la inceputul codului (ex. MYF) indica un conductor pentru instalatii mobile. Nu stiu daca STAS-urile citate au mai fost acualizate dupa 1980. Dupa 1989, in mod cert s-a renuntat la uilizarea si actualizarea standardelor romanesti, fiind subsituite de-a valma cu diferite standarde europene. Tipic romanesc - ne negam cultura si traditiile, pentru a le adopta pe ale altora.

Nu ati citit cartea urmatoare:

https://manualetehnice.ro/inginerie-electrica-tabele/

Am auzit la cineva ca e misto cartea, ca este mai actualizata in privinta standardelor !

Cautam un standard recent DIN, EN, in care sa se spuna daca cablurile de anumite nivele de tensiune (300/500V sau 500/1000V) se folosesc strict sub tencuiala sau nu! Dar nu am gasit nimic, dar mai caut sau poate e vreun user care gaseste inaintea mea asa ceva. Eu am auzit ca ar exista un asemenea standard !!!

• Thanks 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock