Sari la conținut

Osciloscop Hitachi V-059B

Duddy

Postări Recomandate

Buna ziua, am primit osciloscpul din titlu, V-059B fara tub catodic iar cine mi l-a facut cadou nu stie ce tub folosea.

Nu am gasit nimic pe net despre el, doar despre fratii mai mari, de la V-104 in sus.....

Ma poate ajuta cineva cu informatia asta? As vrea sa-l recuperez, osciloscopul meu este un E-0104M care mai 

mult ma chinuie decat sa ma ajute.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tubul catodic este un 150BNB31 si se poate depana dupa schema modelului V-1050 (acesta are cateva facilitati suplimentare). 

Editat de remus68
Link spre comentariu

Acum 13 minute, remus68 a spus:

Tubul catodic este un 150BNB31 si se poate depana dupa schema modelului V-1050 (acesta are cateva facilitati suplimentare). 

Multumesc mult! Aveti idee unde as putea gasi un asemenea tub?

Link spre comentariu

Vintage Hitachi V-059b 7mhz Waveform Monitor Oscilloscope

• Model  V-059B(U)
  • Maximum Bandwidth  7 MHz
image.png.7f5a41c18452ee833a67c6d186e2d9f0.png

Din poza se vede ca de fapt este un monitor pentru semnalul video. Baza de timp are domenii doar pentru TV-V (vertical)
 si TV-H (orizontal) iar intrarea  are doar nivele utile pentru acest tip de semnal.

In concluzie se pare ca nu se merita sa fie reconditionat pentru a fi folosit drept osciloscop.

@gsabac
Link spre comentariu

Acum 4 ore, gsabac a spus:

Vintage Hitachi V-059b 7mhz Waveform Monitor Oscilloscope

• Model  V-059B(U)
  • Maximum Bandwidth  7 MHz
image.png.7f5a41c18452ee833a67c6d186e2d9f0.png

Din poza se vede ca de fapt este un monitor pentru semnalul video. Baza de timp are domenii doar pentru TV-V (vertical)
 si TV-H (orizontal) iar intrarea  are doar nivele utile pentru acest tip de semnal.

In concluzie se pare ca nu se merita sa fie reconditionat pentru a fi folosit drept osciloscop.

@gsabac

Da, ma gandeam ca-l pot folosi pentru audio, cum am mai spus E-0104M nu mai afiseaza corect, fuge pe frecvente si arata valori diferite pentru semnal identic.

I-am schimbat ceva electrolitici dar degeaba, si acesta este primit de la cineva acum cativa ani....

Am sa vad ce pot face din el sau il donez cuiva care chiar are nevoie. Imi puteti recomanda sa cumpar un osciloscop digitat sau o solutie pentru laptop?

Cum am mai zis, imi trebuie numai pentru audio pe lampi, fac si desfac scheme diverse, imi mai omor timpul la pensie.

Multumesc pentru timpul acordat.

Link spre comentariu

Dupa cum se vede, baza de timp se poate regla in trepte in domeniul 20ms/div... 10us/div, deci se poate utiliza fara probleme in "audio". Intrarea Y are sensibilitatea reglabila in trepte intre 2V/div si 50mV/div iar cu o sonda de masura x10 se poate masura linistit in paralel cu iesirea unui amplificator de putere care ofera sarcinii pana la 160Vvv. Daca se gaseste tubul la un pret rezonabil, merita reparat.

Link spre comentariu

Acum 23 ore, remus68 a spus:

Dupa cum se vede, baza de timp se poate regla in trepte in domeniul 20ms/div... 10us/div, deci se poate utiliza fara probleme in "audio". Intrarea Y are sensibilitatea reglabila in trepte intre 2V/div si 50mV/div iar cu o sonda de masura x10 se poate masura linistit in paralel cu iesirea unui amplificator de putere care ofera sarcinii pana la 160Vvv. Daca se gaseste tubul la un pret rezonabil, merita reparat.

Multumesc mult, am sa cau tub fiindca in rest arata ca nou.....

Link spre comentariu

Acum 4 ore, Duddy a spus:

Multumesc mult, am sa cau tub fiindca in rest arata ca nou.....

Tubul CRT lipsa, are ecranul magnetic?

Care este tipul tubului și ce dimensiuni are trebui sa aiba daca nu știți tipul?

@gsabac

Link spre comentariu

Acum 2 ore, gsabac a spus:

Tubul CRT lipsa, are ecranul magnetic?

Care este tipul tubului și ce dimensiuni are trebui sa aiba daca nu știți tipul?

@gsabac

Tubul catodic este  150BNB31, remus68 mi-a transmis.....nu stiu daca este magnetic sau nu.

Link spre comentariu

Pe net se gasesc aceste specificatii, posibil sa se gaseasca si altele. Dimensiunile se pot confirma prin masurarea spatiului disponibil pe panoul frontal al aparatului.

SPECIFICATIONS 
CRT Type - Hitachi 150BNB31 rectangular mesh type tube with 20 KV acceleration potential and metal backed phosphor 
Screen type - P31 phosphor standard 
Useful screen area - 8 x 10 div (div = 10mm) 
Graticule - Internal graticule with centimeter divisions and 2mm subdivisions along the centeral axis 10% and 90% lines are indicated. Illumination continuously variable. 
Focussing - Possible (with automatic focus correction circuit) 
Trace rotation Present 
Scale illumination Variable 
Brightness adjustment Possible 
Link spre comentariu

Acum 12 minute, remus68 a spus:

Pe net se gasesc aceste specificatii, posibil sa se gaseasca si altele. Dimensiunile se pot confirma prin masurarea spatiului disponibil pe panoul frontal al aparatului.

SPECIFICATIONS 
CRT Type - Hitachi 150BNB31 rectangular mesh type tube with 20 KV acceleration potential and metal backed phosphor 
Screen type - P31 phosphor standard 
Useful screen area - 8 x 10 div (div = 10mm) 
Graticule - Internal graticule with centimeter divisions and 2mm subdivisions along the centeral axis 10% and 90% lines are indicated. Illumination continuously variable. 
Focussing - Possible (with automatic focus correction circuit) 
Trace rotation Present 
Scale illumination Variable 
Brightness adjustment Possible 

Ecranul de protectie are diagonala de 9cm , ceea ce ar corespunde celor 31 de inch din denumirea tubului 150BNB31.....

Link spre comentariu

La diagonala de 9 cm a ecranului tubul cred ca are dimensiunile utile 70x56mm si o lungime estimata de vreo 200mm,

este un tub micut, cu deflexie electrostatica, deoarece merge pana la 6MHz.

image.thumb.png.4628d933328f108565c03edb9ccc3200.png

Dimensiunea lungimii de 270mm am aproximat-o dupa diametrul mufei BNC de intrare si trag concluzia ca este vorba despre un

tub CRT miniatura de tipul de 75*54 cu lungimea de circa 220-250 mm, iar tubul 150BNB31 este improbabil ca sa intre in cutia aparatului (80x100)

si mai mult, de ce s-ar pune un tub performant ca 150BNB31 intr-un monitor de semnal video.

Cred ca un tub europen de tipul D10-160GH ar fi potrivit pentru acest monitor.  https://frank.pocnet.net/sheets/011/d/D10-160GH.pdf

cu dimensiunile 80x60X236mm, sau D10-210 GH .  https://frank.pocnet.net/sheets/159/d/D10-210GH.pdf

Primul nu se gaseste, iar al doile costa cam 70 $, cat un osciloscop functional cu 2 spoturi.

Problema cea mare consta in schema de adaptare si modificarile necesare pentru un nou tub, care trebuie cu ecran de uMetal.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock