Sari la conținut

Constructie Amplificator QUAD 405 - clona

Mircea Radulescu

Postări Recomandate

Da. Am eu doua tipuri funcționale. Una este varianta modificata a kit romanesc al firmei din Constanța. Funcționează ok. A doua este varianta Bernd Ludwig cu cablaj ul Alexandru Pop, Alex MM pe forumurile românești și străine. Schema și cablaj ul sunt postate și aici pe forum, atât pe acest subforum cât și la postul Scheme amplificatoare. 

La 21.06.2020 la 8:47, Dan57 a spus:

Am si eu o intrebare, are cineva facut un amplificator Quad care functioneaza bine? Personal, nu pe auzite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 20 minute, gadrianno a spus:

Da. Am eu doua tipuri funcționale. Una este varianta modificata a kit romanesc al firmei din Constanța. Funcționează ok. A doua este varianta Bernd Ludwig cu cablaj ul Alexandru Pop, Alex MM pe forumurile românești și străine. Schema și cablaj ul sunt postate și aici pe forum, atât pe acest subforum cât și la postul Scheme amplificatoare. 

Iertare dar tu spui :Una este varianta modificata, A doua este varianta Bernd Ludwig .

Deci, nu ai amplificatoare Quad ci diverse versiuni adaptate SA FUNCTIONEZE. Evident ca nu vorbim aceiasi limba.

Link spre comentariu

Semantic, aveți dreptate. Quad 405 incipient avea niște probleme: limitatorul de curent, amplificarea etajului de întrare si zona moarta a etajului final. Zona moarta determina o ușoară creștere a distorsiunilor la 1w și 10 kHz. Dar oricum, THD era superbun. 

Limitatorul introducea neliniaritati și nu proteja etajul final. Eu l-am eliminat. Aveam boxe Jazz Hi-fi pe 4 ohmi care de la o anumita putere în sus, îmi ardea finali. Cred ca impedanta boxelor scădea sub 3,5 ohmi la anumite frecvente. Steve McCormack a eliminat mulți ani înaintea mea limitatorul. 

Am micșorat amplificarea operationalului de pe întrare de 2 ori, sensibilitatea ajungând la 1v întrare. A scăzut astfel și zgomotul sursei. SNR a scăzut astfel, teoretic cu 3dB. De la circa - 85 dB la aprox. - 88dB. Valoare excelenta. 

Unii spun sa se transforme supertranzistorul clasa A, adică tripletul Darlingtoni pnp de sus (T3, T4, T7) în dublet. Eu am încercat și nu mi-a mers. Am înlocuit T3 cu MPSA92, T4 cu un ZTX753, T7 un MJE15033, T8 un BD244C. R23 se elimina, C11 un strap. 

Am încercat sa elimin grupul paralel R17-C7 dar autooscila f puternic cu ieșirea agățată la V+. Grupul ala are rolul de a izola T2 de supertranzistorul T3T4T7. 

Ar trebui, pentru eficienta maxima a punții R38 L3 R20 paralel R21 și C8 făcute niște modificări. Anume, C8 sa fie conectat în emitor ul T2, propunere Keith Snook și Tibi Vicol. La mine nu a mers dar mofificarea lui Bernd Ludwig de a conecta C8 în colectorul T2 a fost perfecta. Cu păstrarea C7R17. Fără nu s-a putut. L2 a fost eliminat iar R41 strapat. L1 a fost păstrat. 

Este importanta stabilitatea dimensionala a bobine L3 care trebuie sa fie de 2,8 micro Henry și nu de 3 microHenry. Pentru stabilitate dimensionala, am lipit spirele cu superglue, iar în interior am umplut cu termolipici (baghetele care se topesc în pistolul dedicat). Cam atât. Funcționează fără modificări între plus și minus 55v și 26-30v.

Cam atât. 

Modificarea lui Keith Snook de a transforma AO de întrare din inversor în neinversor, care ar reduce zgomotul și mai mult prin reducerea zgomotului termic al rezistentelor nu a funcționat la mine 

Contează mult cablaj ul, deci, ar fi indicat sa se cloneze cel original. 

Link spre comentariu

Acum 2 ore, Dan57 a spus:

Iertare dar tu spui :Una este varianta modificata, A doua este varianta Bernd Ludwig .

Deci, nu ai amplificatoare Quad ci diverse versiuni adaptate SA FUNCTIONEZE. Evident ca nu vorbim aceiasi limba.

Pai, noi vorbim despre clone. Quad 405 nu se mai fabrica din anii 90. Compania a fost preluata de un Grup chinez-IAG.

Nu se prea mai găsesc originale de cumpărat nici Third Hand. Nu pentru ca ar fi proaste și au ajuns la gunoi. Pt ca sunt excelente și nu se vând! 

Se găsesc nici placi chinezești de clone, cu un profil T din aluminiu ca și originalul. Placi originale nemontate se mai găseau în jurul anului 2000 făcute de o companie franceza sau canadiana. Nu se mai găsesc de peste 15 ani. Deci, noi dar și alții avem și facem niște clone. 

Particularitatea este ca aceste clone, cu piese cu toleranta 10% sau mai mult nu ating performante mult inferioare originalului. Asa a fost concepția și filozofia lui Peter Walker. The closest aproach! Îndepărtându-se de aceasta filosofie, IAG Group nu mai produce amplificatoare, deși Quad 606, 707 și 909 cu puteri mult mai mari și capabilități enorme de curent nu au mai avut asemenea succes. Erau mai complicate și greu clonabile. O pista gresita! 

Conform unor AUdiofil serioși, precum Sam Tellig, Quad 405 se apropia de conceptul de amplificator straight wire dar pentru a face să sune bine înregistrări domestice, analogice. Avea o amprenta specifica. Multe studiouri de înregistrări îl aveau sau îl au în dotare ca monitor. A câștigat în 1989, la 15 ani de la prima lansare, marele premiu al expoziției la Hamburg. 

Inventatorul sau a publicat încă din 1974 în Wireless World schema completa și a explicat conceptul fără sa facă vreun secret. A fost chiar primul amplificator care a aplicat conceptul feed forward correction errors. 

• Like 1
Link spre comentariu

Acum 14 ore, gadrianno a spus:

Inventatorul sau a publicat încă din 1974 în Wireless World schema completa și a explicat conceptul fără sa facă vreun secret. A fost chiar primul amplificator care a aplicat conceptul feed forward correction errors. 

Iertare, eu nu prea ma pricep in domeniu, ce componente a folosit in 1974 pentru a dezvolta acea statie? Ce integrat a folosit la intrare, dar tranzistori?

Link spre comentariu

Acum 5 ore, Dan57 a spus:

Iertare, eu nu prea ma pricep in domeniu, ce componente a folosit in 1974 pentru a dezvolta acea statie? Ce integrat a folosit la intrare, dar tranzistori?

A folosit componente normale. Nimic exotic. Dar calitativ beton! Tocmai asta a fost genialitatea. Sa facă un amplif simplu, reproductibil, cu THD 0.00...% cu componente obișnuite. Fără ulei de șarpe. Înainte făcuse Quad303 un Amp tranzistorizat de 30w, cred, cu ieșire prin condensator. Urat la exterior, gen aparat de măsură de laborator. Adoptat imediat, masiv, de BBC! Înaintea lui, Quad făcuse ampul pe lămpi Quad II. Un etalon în domeniu și azi, la peste 60 de ani de la lansare. 

Revenim la Quad 405. A fost inventat de dnii Walker și Albinson. Walker, deși patron al firmei, nu era un prost și nu s-a împănat cu munca angajatului sau! El inventase încă din anii 40 difuzoarele electrostatice. Primul se numea Corner Ribbon. A urmat apoi seria ESL, niște minuni ale tehnicii și astăzi, după circa 50 de ani. 

Walker și Albinson au aplicat principiulfeed forward correction inventata prin anii 20 de dl Harold Black care nu i-a acordat atenția cuvenita, patentand Reacția Negativa. Pe care o folosim cu toții astăzi în audio și nu numai. 

Geniul celor de la Quad consta în puntea de corecție a erorilor. Idee inițială a fost o punte rezistiv integral dar aceasta ar fi funcționat f limitat. Au fost introduse elemente reactive de circuit precum bobina L2 de 3 micro H și condensator ul de 120 pico. Ecuația de funcționare, independenta de frecventa este: L=47 ohmi x500 ohmi x120 pico. Egal exact 2.8 micro H. Bobina preia semnalul de la ieșire, îl defazeaza și îl aduce la întrarea unui comparator integrator rapid (ampul în clasa A pura stabilizat cu condul pseudo Miller de 120pico, parte a punții). Distorsiunile, neliniaritatile (crossoverul speria în acele vremuri în care Mati Ottala modelase matematic mecanismul distorsiunilor) erau anulate (atenuate cu - 90 la minus 110 dB) independent de frecventa. Geniali sau nu? Comparativ cu gunoaiele bubuitoare de acum, unde nici nu mai contează distorsiunile, ca oricum ești surd total! 

• Like 2
  • Thanks 2
Link spre comentariu

Va recomand sa implementati o versiune de Quad 405 (clona) practic, sa prezentati niste imagini cu rezultate practice si dupa aceea voi veni cu adaugirile de rigoare care pot transforma proiectul initial Quad405 in ceva demn de anul 2020. Numai sa fiti dispus sa le implementati. Dar lucrul asta se obtine cu putina sudoare nu cu zeci de mii de variante de scheme simulate in Multisim sau alte programe asemenea! Si simularea isi are rostul ei dar pana intr-un anume punct pe care observ ca inca nu l-ati atins sau daca nu il atingeti nu ar fi rau sa transpuneti practic o clona Quad405 testata si apoi, in functie de rezultate, voi adauga si completarile de rigoare.

• Like 1
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Am mai multe Quad405 facute,primul a fost cel din tehnium cu +-30v alimentare si  AO 741 2N3055,urmat de unul care ca inlocuit modulele finale dintr-un Amfiton(cu TLO71,kd607s) care dupa urechea mea a sunat cel mai bine.Ultimul care l-am facut a fost luat de pe un forum unguresc(schema,cablaj)AO OPA,finali MJL3281A,traf toroidal redresare 2 punti.....cu toate astea tot ala din Amfiton "parca "suna mai placut.Ce am tot zis ca va intreb....de ce nu s-a facut alimentarea AO de la intrare separat,pe placa circuitului de alimentare,cu o infasurare separata la traf de 2x15v ac urmata de o redresare ca la carte,stabilizata cum trebuie la 2x15v sau 2x18v cum cere integratul?Intrb pt ca vreau sa mai incerc unul(topicul d-voastra mia reaprins....),pe care nu-l voi mai instraina cat traiesc.Radiatoru o sa-l folosesc de la amp-ul de la Tehnoton SM2202(parca asa se numea),traf toroidal dupa redresare aprox 2x48v si o infasurare auxiliara de 2x12v ac.AO cred ca mai am niste TL 071 finali mai am KD607S recuperati din tv an,o gramada de chinezarii de la M*****m.Deoarece am in plan sa readuc la viata niste boxe vechi Fisher(pe 8ohm),am in plan sa-mi iau si un multimetru nou care sa masoare si bobine....si dupa spusele userului @gadrianno,o sa incerc si cu bobina de 2,8 micro H.

Editat de cristi_74
Link spre comentariu

Cristi, nu e nevoie de precizie cosmica la bobina din puntea care reduce distorsiunile. Walker specifica toleranta de 10%, deci o bobina de 3 micro poate avea în realitate între 2.7 și 3.3 micro. În practica are30 spire pe dorm de 10 mm, cupru emailat de 1mm. Deosebit de importanta este stabilitatea dimensionala. Bobina este parcursa de curentul de ieșire și acționează ca un resort, adică va vibra, se va încălzi, se va alungi puțin. De aceea e bine sa bobine i cu 1.5 mm diametru. Apoi umpli bobina cu plastic lipit iar spirele la exterior le lipești cu superglue. Am măsurat bobina și cu miez reglabil de fier și prin depărtarea spirelor. Influenta cea mai mare asupra inductantei o are alungirea și nu variația permeabilității. 

Bernd Ludvig a făcut teste și simulări legate de bobina aceea. Concluzia este ca și dacă se elimina total bobina, distorsiunile amplificatorului rămân înimite rezonabile, adică sub 0.1% la puterea maxima. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock