Sari la conținut

Constructie Amplificator QUAD 405 - clona

Mircea Radulescu

Postări Recomandate

Buna ziua,
Ar trebui ceva retusuri in zonele incercuite.

image.png

Din greseala am inserat de doua ori imaginea si nu stiu cum pot sa sterg una. Rog adminul sa modifice postarea mea. Multumesc.

Editat de donpetru
stergere o imagine
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru varianta de test, stratul de deasupra il voi inlocui cu conductori izolati. Daca totul decurge bine, voi face cablajele profesional - deci vor fi treceri metalizate, distantele dintre trase @vijelie02 nemaifiind o problema.

Referitor la resistentele tranzistorilor finali, le-am adaugat in locul in care erau si pe schema originala. (Prin asta nu justific daca este bine sau rau.)

Rezistentele sunt de 3w fiecare, va multumesc pentru indrumare. Aveam in vedere acest fapt.

Link spre comentariu

Observ discutiile din acest topic cu foarte mult entuziasm, pe care nu as vrea sa-l stric. Cu siguranta celebrul amplificator audio Quad405 a avut conceptii D.I.Y, unele mai imbunatatite dar o provocare pe care o lansez initiatorului acestui topic, si nu numai lui, e sa dezvolte o schema noua Quad405 demna de secolul 21, pentru ca, alte variatiuni asemenea celor prezentate in acest topic au mai fost creeate de a lungul timpului iar o reinventare a rotii nu prea isi are rostul in plin an 2020. Dar fara doar si poate, oricine e liber sa faca asta daca doreste.

In ceea ce priveste provocarea de care spuneam, aceasta consta in transformarea etajului format din trazistorul T2 (vezi schema din primul post a acestui topic), intr-un etaj complementar, cu adaugarea pieselor electronice aferente si obtinerea la final a unui etaj audio triplet complementar care va pune si mai mult in valoarea schema vechiului Quad405. Bineinteles, va fi nevoie de un prototip practic pe care sa se testeze aceste adaugiri iar intr-un final, cu putina rabdare dar si perseverenta, veti obtine ceva care va starni si mai mult interesul audiofililor. Asta, doar daca doriti. Bineinteles, voi contribui cu indicatii care merita testate practic.

• Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu

Nu m-am referit la distantele intre trasee ci la grosimea lor. Ex pinul 3 de la finali, ditamai insula legata de o alta insula printr-un traseu subtire. Acest lucru este valabil si la gnd in zonele marcate de mine.

Apoi legat de componentele voluminoase, cum lipiti la un electrolitic pinii pe ambele fete ale cablajului. La unele componente merge acest artificiu sa faceti vias cu pinul piesei, dar la altele nu prea aveti cum.

Link spre comentariu

27 minutes ago, vijelie02 said:

Nu m-am referit la distantele intre trasee ci la grosimea lor. Ex pinul 3 de la finali, ditamai insula legata de o alta insula printr-un traseu subtire. Acest lucru este valabil si la gnd in zonele marcate de mine.

Apoi legat de componentele voluminoase, cum lipiti la un electrolitic pinii pe ambele fete ale cablajului. La unele componente merge acest artificiu sa faceti vias cu pinul piesei, dar la altele nu prea aveti cum.

Am inteles punctul dvs de vedere referitor la grosimea traseelor. Legat de "vias" pentru versiunea de test am explicat cum voi proceda. Daca totul este bine si functioneaza bine, voi face cablaj la producator.

Seara buna.

Link spre comentariu

@Mircea Radulescu nu ar fi rau sa adaugi un conector gen service mode ca la cablajele admin-ului. Poate sunt utilizatori care au o singura sursa de alimentare din care vor sa alimenteze si un eventual corector de ton si ca sa nu amestece traseul de masa, un jumper SM (service-mode) ar fi binevenit pe fiecare cablaj de amplicare.

Cablajul pare promitator. Tine cont si de latimea unor trasee PCB, vorba user-ului @vijelie02 

Succes. Urmaresc cu interes topicul. Chiar sunt curios sa vad cat de bine functioneaza !!!

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Buna seara,

Revin cu progresul amplificatorului:

Am asamblat un canal complet. Pentru test am folosit 2SD2155 - finali, SM3177A - prefinali si OPA134 ca amplificator operational.

Modulul este alimentat cu +/-50V. Fara sarcina am inregistrat 97-100mA consum, pe fiecare alimentare (poz,neg). - corespunde cu simularea

DC Offset : 6.5mV. - corespunde cu simularea

Sunetul este surprinzator - cel putin pentru mine.

Inconvenient: Tranzistorii prefinali se incalzesc destul de tare, desi am folosit volum mic pentru test. Am verificat in Multisim care este puterea disipata pe tranzistorii prefinali, am verificat si curentul de colector inregistrand urmatoarele:

Pentru Pout 100W - Ic - 150mA Pd - 5W - valori care nu ar trebui sa solicite foarte mult tranzistorii respectivi tinand cont de parametrii din fisa acestora: 

ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS (Tcase = 25°C unless otherwise stated)

VCBO-Collector – Base Voltage-240V

VCEO-Collector – Emitter Voltage (IB = 0)-160V

VEBO-Emitter – Base Voltage-5V

IC Collector Current-8A

IC(PK-)Peak Collector Current-16A

IB Base Current-2A

PD Total Dissipation at TC = 25°C - 60W

Derate above 25 °C

0.48°C/W

PD Total Dissipation at TA = 25°C

Derate above 25 °C

2W

0.016°C/W

Care este parerea dvs in legatura cu problema mentionata?

Stima,

Mircea

Quad405Clone.jpg

• Like 3
Link spre comentariu

Felicitari, merge, nu oscileaza, se aude bine, este un experiment reusit, radiatorul finalilor este foarte mic pentru 125W la iesire.

Incalzirea destul de tare este relativa, se vor incalzi mult mai tare inchisi in cutia amplificatorului, dar trebuie

masurata temperatura nu apreciata, deoarece ei rezista la circa 150 de grade pe jonctiune si vreo 85-120 de grade pe radiatorul

acesta mic ar fi foarte bine. La mana senzatia de "frige" incepe pe la 45-48 de grade si fierbine este pe la 60 de grade.

Vad ca ati realizat un circuit imprimat foarte bun si cablajul este pe dos desigur, unde ati facut circuitul imprimat?

@gsabac

Link spre comentariu

Cred ca va trebui sa muti prefinalii pe radiatorul finalilor! Sau poti sa scazi valoarea rezistorului care e conectat intre baza si emitorul tranzistorulului PNP prefinal de pe +V ca sa obtii o putere disipata mai mica dar cred ca in simulare creste THD-ul la Pnom ! Incearca. 

Link spre comentariu

Cum ati reusit sa va dati seama domnule @gsabac ca nu oscileaza doar din poza de mai sus? Asta poate spune doar domnul Mircea.

Poate chiar o oscilatie produce acea incalzire excesiva a prefinalilor sau finalilor(ceea ce nu e cazul aici)

La 85-120 grade pe radiatorul ala mic dupa cateva minute de functionare e in lumea celor drepti(prefinalul). Solutia la aceasta problema a dat-o @leo_electro

Ceva masuratori cu un osciloscop in diverse situatii ar fi utile.

Editat de vijelie02
  • Thanks 1
Link spre comentariu

1 hour ago, gsabac said:

Vad ca ati realizat un circuit imprimat foarte bun si cablajul este pe dos desigur, unde ati facut circuitul imprimat?

Este facut de mine cablajul, multumesc pentru apreciere.

1 hour ago, leo_electro said:

Cred ca va trebui sa muti prefinalii pe radiatorul finalilor! Sau poti sa scazi valoarea rezistorului care e conectat intre baza si emitorul tranzistorulului PNP prefinal de pe +V ca sa obtii o putere disipata mai mica dar cred ca in simulare creste THD-ul la Pnom ! Incearca.

Si eu ma gandeam la aceeasi solutie. 🙂 Am incercat sa scad valoarea acelui resistor pana la 100R fara rezultate remarcabile. 

In schimb am modificat valorile de 560R ale rezistentelor din baza prefinal V- cu 1.1K si am redus puterea debitata pe acel transistor de la 5.2W la 3.5W. 

Daca continui sa maresc valorile, cresc si distorsiunile. Sa vad cum se comporta acum.

Link spre comentariu

Cu 1.1k in loc de 560R prefinalul de pe V+ tot se incalzeste considerabil insa mai lent.

Am vizualizat poze cu montajul original din QUAD405 si am observat ca prefinalii sunt montati pe radiatorul finalilor - cred ca din acelasi considerent.

Voi rearanja cablajul.

• Thanks 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock