Sari la conținut

Retele electrice de curent continuu

Postări Recomandate

Cu ajutorul carburii de siliciu se pot realiza convertoare dc/dc pentru toate nivelurile, HV,MV si LV.

Nu stiu de ce americanii propun 15kv in loc de 20kv pentru MV.

Oare un convertor MV/LV  pentru alimentarea unei case, utilizand o simpla trioda, ar fi fezabil?

04 - OE ORNL Materials Innovation Workshop - Huang - small.pdf

Editat de cavit
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7107-retele-electrice-de-curent-continuu/
Distribuie pe alte site-uri

Ideea utilizarii convertoarelor statice de frecventa pentru inlocuirea transformatoarele electrice din retelele electrice de distributie (MT/JT) cred ca dateaza de prin anii '90! Este o ampla teorie despre acest capitol. La noi nu stiu peste cati ani se va implementa!? E o solutie cu mai multe dezavantaje daca se urmareste transportul sau distributia energiei electrice in curent alternativ. Din ce am citit, se pare ca prin anii '90, tehnologia s-a dezvoltat venind in sprijinul celor care vor sa exploateze energia vantului asta din cauza ca posturile de transformare de la nivelul fiecarei centrale eoliene au nevoie de randament maxim pentru a tranzita puterea spre consumatori finali. Cum un PT clasic nu oferea randamentul scontat astfel s-au nascut convertoare de AC/AC performante (dar scumpe) ca sa inlocuiasca cu PT clasic MT/JT. La noi din cate stiu nici dupa 20 de ani nu s-a implementat deoarece s-a constatat ca cheltuielile de intretinere/exploatare sunt mai mari decat in cazul un PT clasic, foarte probabil!

De ce la americanii tensiunea de distributie (medie tensiune) este mai mica ? Simplu, pentru ca ei lucreaza pe 60Hz, nu 50Hz ?? E un prim motiv. Plus ca izolatorii de trecere sau sustinere a liniilor electrice, daca frecventa este 60Hz si tensiunea mai mica ca la noi, au nevoie de materialele mai... putine, nu! 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7107-retele-electrice-de-curent-continuu/#findComment-79407

Convertoarele statice cu siliciu se defecteaza des, cu carbura de siliciu pot functiona mai multi ani fara interventii.

In zillele noastre majoritatea consumatorilor casnici sunt nativi DC, aparatura electronica, iluminatul cu led, din acest motiv un bus in DC  este bine venit, in plus scapi si de radiatia ELF care de multe ori intoarce sistemul nervos cu susul in jos, majoritatea consumatorilor si o buna parte din generatorele de energie regenerabila fiind native DC o distributie in dc devine oportuna.

Eu am sistem fotovoltaic generatorul si stocarea sunt native dc, multi consumatori sunt nativi DC , nu are sens sa fac dubla conversie cu pierderile, reducerea fiabilitatii si ELF-ul de rigoare, ii alimentez direct in DC, deja sistemul de distributie in AC este cam incompatibil cu aceste sisteme.

Am ales o tensiune de 320 vdc pentru busul  DC pentru a putea genera o auxiliara de AC pentru consumatorii nativi de ac.

Conectarea unui astfel de sistem cu gridul de AC nu se prea poate face bine, exista intodeauna putere reactiva, putere deformanta si pierderi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7107-retele-electrice-de-curent-continuu/#findComment-79408

Exista si posibilitatea utilizarii de linii supraconductoare, este o idee mai veche, dar revine in actualitate, distributia pe supraconductoare  permite si storage direct sub forma de camp electromagnetic static.

In plus la liniile supraconductoare rentabilitatea nu este limitata de lungime, pot fi oricat de scurte, costurile de instalare si exploatare nu scad cu lungimea ci doar cu puterea vehiculata.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7107-retele-electrice-de-curent-continuu/#findComment-79427

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock