Jump to content
Sign in to follow this  
cavit

HVDC versus HVAC,DC si AC in aplicatii casnice

Recommended Posts

Posted (edited)

Se estimeaza ca pierderile pentru HVDC sunt ca, 3% la1000km, iar pentru HVAC aceeasi tensiune cam cu 30-40%mai mari.

Efectul pelicular a fost mult dezbatut ,dar s-a constatat ca are o contribuitie minora deoarece cablurile sunt multifilare.

Pierderea radiativa, nu sunt convins ca este chiar atit de mica cum spun unii, personal cand stau sub o linie de HVAC simt o energie care se transmite in corpul meu, multiplicand suprafata amprenta  a corpului unui om pentru a obtine suprafata amprenta intregii linii, rezulta ca piedrea aceea nu este chiar mica, cred ca depaseste 10Mw la 1000km. mai are un aspect negativ, este aceeeasi si cu linia in gol.

Echipamentele de conversie pentru HVDC se poate ca momentan sa fie mai scumpe, dar se pot ieftini utilizand pe post de semiconductor carbura de siliciu, pentru un generator care produce direct HVDC cum este generatorul magnetohidrodinamic, cel mai ieftin este sa fie lasat asa.

Utilizarea DC in casa, se punea problema ca un dc/dc este mai scump decat un transformator de AC, dar astazi lucrurile stau exact invers, un DC/DC in comutatie este mult mai ieftin si mai usor ca un transformator, contine mult mai putin cupru (un material scump) in plus pierderile mai ales in gol si la incarcari reduse sunt mult mai mici.

Personal utilizez DC in casa deoarece sursa primara este DC, sistem fotovoltaic cu acumulator, am ales o tensiune compatibila cu micile surse in comutatie care alimenteaza aplicatiile, 320VDC si care poate fi convertita direct in AC standardul 230vac cu toleranta de rigoare, practic in sarcina sunt 210 215VAC care se incadreaza in toleranta standardului, puteam alege o tensiune dc ceva mai mare, dar nu are rost sa stressez suplimentar aceste surse in comutatie, 210VAC sunt suficienti pentru aplicatii caznice de AC. (Nu am avut arderi ale surselor in comutatie utilizand aceasta tensiune)

 

 

Edited by cavit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.