Sari la conținut

HVDC versus HVAC,DC si AC in aplicatii casnice

cavit

Postări Recomandate

Se estimeaza ca pierderile pentru HVDC sunt ca, 3% la1000km, iar pentru HVAC aceeasi tensiune cam cu 30-40%mai mari.

Efectul pelicular a fost mult dezbatut ,dar s-a constatat ca are o contribuitie minora deoarece cablurile sunt multifilare.

Pierderea radiativa, nu sunt convins ca este chiar atit de mica cum spun unii, personal cand stau sub o linie de HVAC simt o energie care se transmite in corpul meu, multiplicand suprafata amprenta  a corpului unui om pentru a obtine suprafata amprenta intregii linii, rezulta ca piedrea aceea nu este chiar mica, cred ca depaseste 10Mw la 1000km. mai are un aspect negativ, este aceeeasi si cu linia in gol.

Echipamentele de conversie pentru HVDC se poate ca momentan sa fie mai scumpe, dar se pot ieftini utilizand pe post de semiconductor carbura de siliciu, pentru un generator care produce direct HVDC cum este generatorul magnetohidrodinamic, cel mai ieftin este sa fie lasat asa.

Utilizarea DC in casa, se punea problema ca un dc/dc este mai scump decat un transformator de AC, dar astazi lucrurile stau exact invers, un DC/DC in comutatie este mult mai ieftin si mai usor ca un transformator, contine mult mai putin cupru (un material scump) in plus pierderile mai ales in gol si la incarcari reduse sunt mult mai mici.

Personal utilizez DC in casa deoarece sursa primara este DC, sistem fotovoltaic cu acumulator, am ales o tensiune compatibila cu micile surse in comutatie care alimenteaza aplicatiile, 320VDC si care poate fi convertita direct in AC standardul 230vac cu toleranta de rigoare, practic in sarcina sunt 210 215VAC care se incadreaza in toleranta standardului, puteam alege o tensiune dc ceva mai mare, dar nu are rost sa stressez suplimentar aceste surse in comutatie, 210VAC sunt suficienti pentru aplicatii caznice de AC. (Nu am avut arderi ale surselor in comutatie utilizand aceasta tensiune)

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock