Sari la conținut

Viata off grid


cavit

Postări Recomandate

Viata offgrid casa & afacerea.

Casa done, urmeaza afacerea.

Cu ongridul nu te accepta, au tot felul de scuze nerealiste, doar sa nu te lase.

Stim cu totii ca un sistem distribuit are sanse infime de defectiune catastrofala chiar daca este relizat la standarde sarace, atit timp cat a functionat 1 an doi,trei probabilitaea sa functionezein continuare este destul de buna, chiar daca este vorba de sisteme sarace, realizare la limita si ajustate adaptativ in timp.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

off gridul e rentabil in anume conditii

personal detin un invertor on grid si panouri fotovoltaice de 2kw, dar cu banii investiti in echipamente, plateam catre furnizorul de energie, facturi pt multi ani, fara sa mai am bataie de cap.

La noi e o ocupatie ce tine de hobby

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mie mi-a adus doar pagube, este un sistem strict reglementat, relatia mea cu astfel de sisteme nu dureaza, inevitabil se ajunge la conflicte costisitoare, deci pentru mine offgrid este mai ieftin.

Analizand costul resurselor primare doar combustibilii lichizi si carbunele cu tot cu taxe se apropiede pretul energiei electrice vanduta ca atare.

Gazul cu tot cu taxe este 80 ron/Mwh, admitand un randament de 28% tot iese mai ieftin, daca utilizezi si caldura reziduala iese si mai ieftin, motorul este cam 10% din pretul combustibilului pe care il poate arde in intreaga lui viata, deci practic nu prea conteaza, un motor complet sh care sa functioneze 5ani il poti lua la 500 RON, dar la energia electrica ca atre nu ai un asemenea discount.

Fotovoltaic echipamentul poate fi ceva mai scump, dar este elegant, silentios trendy si eco friendly, si poti de asemenea folosi echipament SH la o fractie din costul celui nou (doar offgrid), cu echipament SH,eventual electronica reparata iesi mai ieftin decat la grid.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Personal am facut calcule (sunt inginer) pentru a estima beneficiile unei instalatii solare pentru afacerea mea si din pacate nu am gasit nici macar un avantaj (pentru cazul meu)

Afacerea mea nu consuma multa energie (fata de altele)  - am in jur de 25Kw putere de varf necesara si constant 15KWh intr-o zi normala. (putere instalata 100KW trifazic de la retea) - energia asta este pentru masini, compresor, cuptoare, iluminat etc. Incalzirea este separat pe gaz natural. Cladirea e o cladire industriala, un modul intr-o cladire cu 8 module, cu o mica parcare in fata (4 autoturisme maxim) - 2 nivele, birourile la etaj 150 m2 si producte la parter 150m2.

Solar iese din discutie pentru ca ma aflu in mijlocul Irlandei si expunea solara e destul de micafiin la nord, iar la consumul necesar investitia initiala mult prea mare. Din punct de vedere economic daca as fi optat pentru o instalatie "verde" ar fi trebuit sa platesc sistemul in avans sau sa iau credit (dobanzi). Schema asta e o nenorocire din punct de vedere al afacerii pentru ca o afacere are suisuri si coborasuri si cel mai bun lucru e sa te poti adapta la ele repede.  Inca nu m-a convins nimeni ca e o idee buna sa platesc in avans (sau sa iau credit) pentru o economie care am s-o realizez in urmatorii 10 ani (nu prea e clar de unde vine economia cand cand e mai ie kwh din retea e mai ieftin la un calcul pe 5 ani)

Concluzia mea dupa calcule a fost ca la un termen de 5 ani - nu e nici o afacere sa folosesti energie solara, la 10 ani e posibil sa ajungi tandea pe mandea daca totul merge bine (dar trebuie sa fii mare idiot sa pui atata efort si risc financiar pentru o ofacere fara profit, poate la un termen de 15 ani 20 ani faci profit daca mai existi) - deci concluzia personala daca ai retea deja la peretele cladirii foloseste-o si mai bine te focusezi pe afacere in conditile prezente de business decat sa-ti consumi timpul si banii pe ipoteze de business viitoare.

RR

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In nord solar nu prea merge, dar cogenerare cu gaz da si este  mai eficient daca folosesti caldura reziduala in trepte, de exeplu prima treapta friteusa industriala, treapta 2 apa calda.

La cogenerare la 100kw electric iese bine, mai ales in nord unde este frig.

Pentru offgrid ai nevoie de un acumulator de 100 kwh LTO sa nu irosesti gazul, sa poti tine motorul la randament optim, dar nu este un cap de tara, si dureaza ca orice echipament electric obisnuit.

Am gasit la Tedom pompe de caldura actionate de motoare pe gaz, si cogenerare electrica inclusa, inclusiv utilizare de baterii de acumulatoare.

  Se poate adauga solar, eolian, in caz ca exista resursa primara satisfacatoare, fara plata in avans, bine inteles asta nu poti face daca nu este terenul si cladirea ta, eu in afaceri fara proprietate pe imobile  nu ma bag,  din cauza reglementarilor se lasa cu conflicte si faliment.

Personal am dorit sa masoare energie electrica in DC dupa un bloc de redresare, sa elimine posibilitatile de inselatorie la cantar, dar n-au vrut.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Quote

Se poate adauga solar, eolian, in caz ca exista resursa primara satisfacatoare, fara plata in avans, bine inteles asta nu poti face daca nu este terenul si cladirea ta, eu in afaceri fara proprietate pe imobile  nu ma bag,  din cauza reglementarilor se lasa cu conflicte si faliment.

Nu am inteles cum functioneaza "fara plata in avans" - cum poti sa cumperi 150 m2 de panouri solare fara sa le platesti in avans ? la fel cu baterii? - iei un credit si-l platesti in timp (cu dobanda) eventual.

Ce faci cu instalarea? - cum instalez eolian sau solar pe o cladire industriala (9 metrii inaltime) ai nevoie de macara ca nu ajungi cu o paltforma, nu o poti face singur ca nu ai personal autorizat sa faca asa ceva. Gasesti o firma sa-ti faca lucrarea trebuie platita inainte sa produci primul kilowatt. E simplu sa le gandesti asa din fata tastaturii (ca toti lucreaza de acasa dar painea tot la brutarie se face) - aici nu vine nimeni cu macarale si muncitori pentru o tuica.

RR

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In caz ca produci dispozitive semiconductoare merge si cu energie de la retea ca scoti de cel putin 10 ori banii.

La o afacere pornesc de la sursa de energie, de exemplu cumpar sau inchiriez o facilitate care are deja sursa proprie de energie pe care am dreptul sa o folosesc la cel mult jumate din costul energiei de la retea, sau daca construiesc ceva de nou, il fac cu sursa de energie inclusa.

Exista o varinta foarte ieftina si tentanta, productia pe vapor, acolo evident ai sursa de energie proprie, si cheltuielile de regie sunt minime, incep sa ma gandesc serios la ea, in plus ai oportunitatea sa te muti unde merge treaba.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu exista afacere in domeniul productiei de smiconductoare care scoti de zece ori banii. In general afacerile bune (Intel , Samsung, ST-mirco) au margini de profit de 60-70% (profit brut) - profitul net (sau operational profit) este mult mai mic in jur de 30% in cele mai bune cazuri.

Sunt putin dezamagit de argumentele tale nu ai reusit sa-mi raspunzi la o gramada de intrebari punctuale pe care le-am pus, ai evitat dibaci raspunsurile cu alte afirmatii ca cea de mai sus.  Ma asteptam la calcule si decizii pe cre le-au luat bazat pe calcule tehnice nu speculatii si dorinte hazardate de "productie pe vapor". Costul energiei e doar un factor intr-un business (de cele mai multe ori nu e decisiv) - Faci vin unde sunt struguri si vremea perimite, faci afaceri in functie de clientii pe care-i ai si de forta de munca, o companie isi muta afacerea din considerente de cheltuieli cu personalul sau de piata de desfacere nu de costul energiei.

RR

Editat de roadrunner
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

Nu fac calcule pentru profituri marginale, nu ma intereseaza, atat timp cat statul tine monopol pe energetica, inseamna ca este mai avantajoasa ca manufacturarea.

Am discutat cu cineva despre putere, chiar si puterea politica se masoara in gigawati, de ce vor politicienii pentru ei gigawatii astia, de ce tin cu dintii sa fie sub controlul lor.

In tari ca Romania jumate din gigawatii cu pricina ii arde omul in soba nu sunt la mana politicienilor, poate asta este singurul motiv de mai stau in Romania, in tari ca ale voastre totul este pe mana lor, atunci chemati-i la lucru la afacerile voasre sa vedeti daca vin.

Ia sa ia statul manufacturarea si sa lase energetica la privat, caci tehnic este posibil, pot lucra la o manufactura de stat alimentata de sistemele solare caznice, ca n-am ce face acasa cu aia 4 kw cat stau la lucru, media de consum per capita de manufacturier cam asta este, si daca o urca la 10kw, instalam 10 acasa si ii folosim la serviciu la stat.

Personal nu voi incheia vreun contract cu vreun furnizor de energie electrica pentru vre-o afacere, am de investit si voi investi in afaceri care nu implica energia electrica si nici angajamente cu forta de munca ce trebuie platita dintr-un profit care nu-l garanteaza nimeni.

 Agricultura poti face fara a utiliza energie electrica, cum fac majoritatea in Romania se produc multe cereale care iau calea Indiei, la noi agricultura este prost subventionata. singura versiune este, pui, aduni, incarci pe barje, si iei banii. 50 hectare le poti lucra in familie cu utilajele potrivite.

In tari unde subventia este substantiala, poti faca facilitati de procesare cheltuielile si taxele inclusiv pe energie se intorc ca subventie asta e garantia de care pomeneam mai sus. e mai mult ca o asigurare, in plus n-o platesti tu.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De fapt tu esti suparat pe viata si pe politicieni, ai pleca da' n-ai pleca, ti-ai face dar nu ti-ai face, vezi numai obstacole unde altii vad solutii.

Credeam ca vorbim serios, ma retrag, s-auzim numai de bine.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock