Sari la conținut

Constructie comutator electronic cu trei stari de iesire


ionut90

Postări Recomandate

Nu stiu cum sa construiesc o schema electronica (cat mai simpla) alimentata la 3,3V sau 5V astfel incat cand actionez un comutator mecanic cu trei pozitii: 1, 2 si 3 (foto mai jos), pe iesirea circuitului (compusa din 2 pini) sa am urmatoarea secventa logica:

poz.1  --- 0 0

poz.2  --- 1 0

poz.3  --- 1 1

Cele doua iesiri nu sunt de curent mare (maxim cativa mA). Ceva idei va rog!
COMUTATOR-TRANSLATIE-3-POZ-ON-ON-ON.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte frumos exemplul. Mersi.

Ma gandeam si la varianta cu doua astfel de comutatoare dar fara diode! 

LATER EDIT: Tocmai analizam functionarea circuitului de mai sus si nu vad cum ramane iesirea Q1 in 0 volti la poz.2 ???

Editat de ionut90
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema cu diode functioneaza cu rezistente pe iesiri spre masa, de exemplu 2x75 ohmi ca sa dea nivelul minim

 de 0,75V la 10mA pentru nivelul logic "LOW" si are o cadere de tensiune de 0,5V..0,8V la nivelul logic "HIGH", adica din 3,3V mai raman doar 2,5V.

Dupa aceasta constatare este logic ca trebuie sa ne postati care sunt conditiile de LOW si HIGH tensiuni si curenti.

@gsabac 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

Punem 4k7 intre Qx si GND, avem 1mA prin diodele polarizate direct + consumatorul "( maxim citiva mA)". Suficient pentru a aduce in LOW diode polarizate invers.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 16 ore, ionut90 a spus:

LOW = 0V si HIGH = 3,3V sau 5V.

Orice comutator electronic, integrat sau tranzistor cu jonctiuni, mosfet sau diode au caderi de tensiune de la mV la sute de mV,

 deci trag concluzia ca doar contacte electrice gen comutator sau releu poate indeplini mai bine si mai simplu cerintele din topic, dar si

 aceste contacte mecanice au o rezistenta interna de la miliohmi la zeci de miliohmi, de aceea caderea de tensiune va fi pentru 10mA

 de la 10 microvolti la 100uV, este bine?

@gsabac

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Astazi, am incercat sa abordez solutia cu un comutator dar nu sta frumos si as vrea sa o schimb, sa folosesc un push button fara retinere, sa actionez niste porti logice si sa-mi genereze secventa de iesire prezentata in prima postare de mine. 

Cu microcontrolere nu ma pricep, de asta ma gandesc la un bistabil sau exista tri-stabil care sa fie actionat de un singur switch ??

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O astfel de schema ar include un circuit numarator cu 2 bistabili din 74HC107, cateva porti din 74HC132 pentru realizarea unui monopuls, un decodor pentru starile logice 00,10,11 deoarece nu sunt in ordinea naturala a numararii 00,01,10,11, o aducere automata pe zero la pornire si este de preferat un buton tip SPDT. Deasemenea ar fi utille 3 leduri pentru semnalizarea pozitiei decodate si in final rezulta un mare si complex circuit.

@gsabac

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca nu e un mare secret, ne poti impartasi la ce doresti a folosi acest comutator?

Enuntul problemei tale, cam lasa de dorit atat ca sintaxa cat si ca logica (nu trata afirmatia mea ca pe un atac la persoana), RockDok ti-a oferit o viziune asupra unei rezolvari simple, din care am inteles (si eu) cam ce ti-ai dori.

Functie de cat timp si bani esti dispus sa investesti, cu ajutorul oamenilor de aici, se poate gasi o solutie.

Eu iti propun una de 20 lei , ce consta intr-un TTP233 (in rolul comutatorului) si un arduino pro mini, cu care iti poti satisface orice "fantasme" ai avea legat de un comutator cu 3 pozitii, si o alta de (probabil) 10 lei, tot cu un TTP233 si un CD4017

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cerinta asta postata de @ionut90 mi-adus aminte de un circuit realizat cu Attiny45 care avea rolul de a comanda un AN7354 (Dolby B-C), proiect caruia i-am trasat un PCB zilele trecute (deoarece intentionez sa-l implementez intr-o combina muzicala). Am trecut in format electronic acest proiect, pentru ca, stiti pauza aia cand nu poti sa termini un proiect deoarece nu ai banuti de piese la momentul t si pana cand ai, te apuci de altceva, cred ca ati trecut prin asta, nu! E tipic printre electronisti. Mai ramane sa validez prototipul luna asta si dupa aceea, sper pana la finele acestei luni, sa prezint la rubrica DonPetru Projects, proiectul complet. O sa prezint si codul in C, ca sa vina in sprijinul nu numai celor care vor fi interesati de acel proiect ci si utilizatorul @ionut90 Veti vedea acolo un exemplu software foarte util in problema descrisa aici, asta daca veti avea curajul sa abordati montaje cu microcontrolere, pentru ca o alta solutie "ne-mecanica", vorba dl. @gsabac de mai sus, este, folosind un alt termen... voluminoasa.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock