Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Va salut!

Am intrat in posesia unui osciloscop romanesc defect...avea triplorul de tensiune in scurt si un tranzistor intrerupt in generatorul dinte de fierastrau.

Am schimbat toate componentele din triplor...l-am turnat inapoi in rasina si am pus alt tranzistor bun la loc. La proba de final am aplicat un semnal dreptunghiular extern...ca sa vad cum functioneaza. Din pacate semnalul era deformat pe toate treptele de diviziune ale atenuatorului de intrare de la amplificatorul y....toate condensatoarele variabile erau date peste cap. 

Dupa schema am observat ca sunt 5 celule de atenuare si am observat rolul fiecaruia in parte, cu ce diviziune se ocupa...dar din pacate nu le pot regla corect...am incercat sa le reglez in toate posibilitatile dar fara vreun rezultat bun la final. Le-am reglat aproape perfect cu o sonda Hantek PP-150 comutatorul pe X10...dar cand revin cu comutatorul pe X1 toate semnalele sunt deformate. Nu pot deloc sa impac lupul cu oaia...cand e bine intr-o parte se strica in cealalta si tot asa.

Aceasta schema de atenuare am observat ca este folosita in multe osciloscoape Hameg...dar nu am gasit documentatie cu privire la reglajul corect al condensatoarelor variabile. 

Aveti cumva idee cum pot regla corect aceste atenuatoare...sau daca am vreo sansa ? Am un kit generator din China cu frecventa variabila pana la 1MZ...si amplitudine reglabila in functie de tensiunea de alimentare...generatorul are functie trigger, sinus si dreptunghi.

Untitled.png

 

 

Edited by Pringles

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

In manual nu specifica cum se regleaza fiecare celula de divizare...se specifica doar cum sa reglezi capul de compensare al sondei....nu sunt detalii amanuntite privitoare la reglajul celor 11 condensatori variabili din circuitul de atenuare...iar daca nu se cunoaste procedura care trebuie facuta, sunt toate sansele sa invarti degeaba la acei condensatori.

Dar am rezolvat problema azi cu multa rabdare...am reusit sa-l reglez dupa ce am separat in doua schema de atenuare. Am reglat prima data cele doua celule din fata...apoi am reglat celelalte trei. Le-am reconectat si la final semnalul a iesit perfect pe toate gamele de diviziune. Am folosit un generator dreptunghiular cu amplitudinea reglabila si frecventa reglata la 1kz.

Edited by Pringles
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

As vrea sa revin cu acest subiect...daca se poate bineinteles.

Osciloscopul functioneaza bine acum....dar, mai am o problema la el depistata de curand...sa zic o problema mai delicata.

Dupa vreo trei-patru ore de functionare...sursa osciloscopului intra in protectie si se inchide. Vrea sa porneasca din nou si iar se inchide...si tot asa.

Am luat totul la verificat si am masurat tensiunile, consumul pe fiecare bara de alimentare, consumul per total (700mA)...am vizionat oscilogramele si sunt perfecte....nu mi-a scapat nimic si totul este ca la carte.

Insa am depistat ca in timpul functionarii, usor-usor, traful in comutatie se incalzeste destul de tare si la un moment dat clacheaza termic...intra in scurt sau habar n-am ce se intampla, dar apare un consumat exagerat si sursa intra in protectie. Am desfacut firul de inalta tensiune care se duce la triplor si am lasat osciloscopul sa mearga in gol...aceeasi problema.... dupa vreo trei ore de functionare sursa intra in protectie si traful frige. Am scos carcasa de protectie a trafului cu atentie, m-am uitat la traf si am vazut miezul fisurat.

Mentionez ca am schimbat toti condensatorii din oscilatorul sursei in comutatie C56....C59 (100nF/250V) cu unii noi de la Wima MKp....am schimbat toti condensatorii electrolitici de filtraj cu unii noi, am schimbat diodele redresoare si condensatorii din triplorul de tensiune...toate piesele sunt de calitate si cumparate de la tme. De fapt asta a fost defectul initial al osciloscopului...triplorul de tensiune in scurt. Tranzistoarele T50-T51 (2n3055) din oscilator nu se incalzesc...functioneaza complet reci.

Deci...ajutati-ma cu un raspuns.......sa se incalzeasca traful datorita faptului ca s-a fisurat o parte a miezului sau ca am spire in scurt? Inteleg ca s-a cam creat un nou intrefier cu acea fisura dar daca il desfac si ii inlocuiesc miezul de ferita exista sansa sa scap de acea incalzire exagerata? Ce miez merge la acel traf?

Si mai este ceva..daca pun un mic ventilator de 40/40 alimentat la 5v sa bata spre traf, acesta nu se mai incalzeste si osciloscopul functioneaza perfect toata ziua. Efectiv acel ventilator da doar o adiere de aer peste traf, nici nu se aude ca functioneaza...dar nu se mai incalzeste si nici sursa nu mai intra in protectie.

Multumesc.

Edited by Pringles

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 32 minute, Pringles a spus:

Insa am depistat ca in timpul functionarii, usor-usor, traful in comutatie se incalzeste destul de tare si la un moment dat clacheaza termic...

Osciloscopul E0102 are transformator in comutatie ??? M-ati facut curios. Prezentati niste imagini. :scratchchin: Schema sursei de alimentare o aveti ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Are...si transformator de alimentare la retea si transformator in comutatie...ultimul lucreaza la 20khz. De aici se obtin tensiunile negative pentru tub, tensiunea pozitiva de 600v pentru triplor, tensiunile pozitive-negative de 16v, tensiunea de 90V pentru finalul amplificatorului X, la unele modele si cea de 150V...s.am.d.

O sa pun schema sursei imediat.

Edited by Pringles

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

E posibil sa se fi incazit tare traful (mai demult) si sa fie compromis emailul - e doar o ipoteza.

sau - sa ai o fisura in izolatia triplorului si sa creeze o suprasarcina. 

O alta cauza poate fi un traf costruit prost (adica o problema din trecutul indepartat) - pe vremea aia totul se facea cu economie si daca salvai un pic de cupru sau miez ajungeai la gazeta de perete a intreprinderii si primaei o strangere de mana de la seful organizatiel de partid (de obicei un tip gras transpirat cu un nod de cravata exagerat de mare, cu doua clase mai mult ca trenul)

RR

PS - tensiunea la iesirea triplorului e buna? - atentie la masurare trebuie o sonda HV!!

Edited by roadrunner

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sunt idiot - acum am citit cu atentie postarea ta si zici ca ai deconectat triplorul din sarcina trafo si tot se incalzeste.

deci nu e de la triplor.

Faptul ca se opreste dupa un timp sugereaza o deriva termica - ar fi minunat daca poti atasa un alt osciloscop pe drivere 2N3055 de la trafo sa vezi ce se intampla cu impulsurile. Daca am inteles eu bine schema e un etaj in contratimp cu 2N3055 care oscileaza liber si are un feedback de tesiune T49 si p protectie la supracurent cu T48.

Cum arata tesiunea de 120V e corecta? (capatul de jos al L2 pe schema)

C56 si C57 dau frecventa de oscilatie (reprezentate lin schema cuplate la primar) - daca frecventa e prea se poate satura miezul. 

RR

Edited by roadrunner

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sincer...nu stiu despre ce tensiune de 120v vorbesti...acest osciloscop nu are aceasta tensiune.

Am pus alt osciloscop si am vizionat impulsurile pe bobinele trafului...sunt perfecte... tranzistoarele 2n3055 functioneaza reci iar  stabilizatorul de tensiune are 20v batut in cuie.

Singurul lucru din tot osciloscopul care se ambaleaza termic si peste masura este traful si nu inteleg de ce...sa fie oare de la fisura din ferita sau ceva spire in scurt in secundar? La aceste doua intrebari nu gasesc raspunsuri.  Toti condensatorii electrolitici din sursa i-am schimbat cu unii Nichicon noi...iar in locul celor nepolarizati am pus Wima Mkp noi la valorile si tensiunile corecte. Totul este facut ca la carte si totusi traful se incalzeste.

Cred ca in prima faza am sa dau jos traful si am sa incerc sa-i schimb miezul...daca si asa tot se incalzeste inseamna ca am spire in scurt.

Am sa revin cu foto cu oscilogramele si cu placa sursei.

Edited by Pringles

Share this post


Link to post
Share on other sites

scuze e "+20V" nu "120V" nu e prea clara poza.

Daca ai spire in scurt in trafo atunci tesiunile de iesire nu ar trebui sa fie bune si nici tranzistoarele reci.

cat era frecventa impulsurilor?

RR

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Miezul e de vina . Fisura in miez e un "intrefier" acum si va da peste cap functionarea sa .

Edited by barbaro
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Am comandat miezul...astept sa vina....este un E42.

Carcasa originala a trafului este oribila...am gasit prin vechiturile mele o alta carcasa si am sa rebobinez tot traful cu sarma noua dublu emailata.

Pun aici cateva poze cu miezul fisurat, traful original si carcasa pe care vreau sa realizez noul traf.

IMG-8583.jpg

IMG-8584.jpg

IMG-8585.jpg

Edited by Pringles

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai incercat sa lipesti miezul spart, se gaseste la noi o solutie pentru lipit sticla care se intareste la UV (la soare). Eu am lipit destule trafuri de ferita cu asa ceva si merg perfect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am incercat si eu metoda asta azi...l-am lipit si l-am pus la loc...de curiozitate. Traful se incalzeste la fel...nicio modificare.

Astept sa vina miezul nou si vad atunci...dar nu stiu de ce am impresia ca traful are ceva spire in scurt in secundar. Cred ca nu scap de bobinat...si trebuie sa-l bobinez la mana, deoarece n-am masina de bobinat. In primar nu-s multe spire...in secundar am multe, mai ales la tensiunea de 600v pentru triplor. Dar cu rabdare il rezolv eu...nu ma grabeste nimeni, am tot timpul sa-l fac incet si bine. 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.